Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Furcifer pardális ambanja

zdravím chtěl bych se začít věnovat chovu těchto nádherných zvířattak mám pár dotazů. Mam doma nepoužívané akvárium 140x50x50 (d,š,v) jenže bych z něho chěl udělat terárium situované na výšku se šoupacími dvířky ale neím jestli by bylo postačující pro pár furciferů..

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No, vzhledem k tomu, že chamíci chtějí hodně slušné větrání, tak by to šlo asi jen, pokud by celá dv…
krokodýl 28.07.2009 16:39
krokodýl
[je když na sebe ani nevidí a pouští se k sobě jen na páření ] Dovolím si oponovat, ideální je právě…
tom_czech 29.07.2009 19:19
tom_czech
Dovolím si oponovat, ideální je právě to když na sebe vidí Při připouštění do místnosti mají dost č… poslední
krokodýl 29.07.2009 19:27
krokodýl

No, vzhledem k tomu, že chamíci chtějí hodně slušné větrání, tak by to šlo asi jen, pokud by celá dvířka (po celé výšce) byla z pletiva. Velikost není nic moc extra, hlavně teda ta základna 50x50 cm, ale pro jednoho pardálise by to stačilo. Zauvažuj nad těma pletivovýma (nebo perfor. plech, tahokov aj.) dvířky. Pak by to mělo šanci. Jinak určitě u nich nedoporučuju společný chov páru, ideální je když na sebe ani nevidí a pouští se k sobě jen na páření (v případě menších nádrží nejlépe na volno do místnosti).

[je když na sebe ani nevidí a pouští se k sobě jen na páření ]
Dovolím si oponovat, ideální je právě to když na sebe vidí. F. pardalis v přírodě vytváří dost husté populace a vizuální kontakt je pro něj přirozený. Já je chovám v teráriích umístěných tak, aby na sebe viděli, ze vzdálenosti několika metrů. V opačném případě se také může stát, že na sebe budou dost agresivní, pokud jeden uvidí svého soukmenovce poprvé v životě. Jinak co se týče pletivových terárií, tak je třeba si uvědomit odkud tento chameleon pochází. Je to s pobřežních oblastí Madagaskaru , kde je vlhkost celoročně velmi vysoká a pohybuje se mezi 70-100%, toto v teráriu z pletiva jen s těží dosáhnete. Terárium , které chceš použít je dostačující , nejmenší uváděné rozměry pak jsou 40x60x60. Voni to zas takový obři nejsou, velikost je většinou srovnatelná s calyprátama a je do 40 cm / max. 52 cm., jak pravý odborná literatura/.

Dovolím si oponovat, ideální je právě to když na sebe vidí

Při připouštění do místnosti mají dost času se okoukat.

Jinak co se týče pletivových terárií, tak je třeba si uvědomit odkud tento chameleon pochází. Je to s pobřežních oblastí Madagaskaru , kde je vlhkost celoročně velmi vysoká a pohybuje se mezi 70-100%, toto v teráriu z pletiva jen s těží dosáhnete.

Tak zvyšovat vlhkost na úkor větrání je taky možnost, ale nemyslím si, že nejlepší. Existuje rosení, zvlhčovače, osázení živými rostlinami atd. Nemluvil jsem o celé pletivové nádrži, ale jen o jedné straně, vzhledem k tomu, že zadavatel chce použít bývalé akvárium, tak by v případě celoskleněných dvířek na jediné volné stěně už moc místa na větrání nezbylo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru