Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem geochelone pardalis sos pre KHora

ahoj Khore. Viem, že sa tu už vela písalo o ríme g.p ale ja Ta aj tak chcem týmto osloviť a zároveň poprosiť o pomoc. Mam 3 ks tohto druhu a 2 z toho maju taký výtok z nosa. neni hlienový len taký šistý niekedz len také bublinky. Bojujem s tým už asi druhý mesiac a stále nič. Nepomohli ani žiadny vetovia čiže antibiotiká. Jeden dosť známi chovatel mi poradil že ich mám len nechať v teplejšom terárku a že to prejde,žiadny výbeh atd. Lenže mne to nedá to ako keby ste čakali či zdochne alebo nie, čo ty na to? A navyše vonku je tak pekne a slnko potrebujú ! CHcel by som dať zbohom tej pliage a konešne si ich vychutnať aj vonku vo výbehu na slniečku,prosím porad . Zapojte sa kludne aj ostatný ...krokodýl,petr60zelv, atd

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak já to zkusím, ale radost z toho asi mít nebudete. Udělal bych přesně to co se vám neosvědčilo. V…
KHor 20.08.2009 10:20
KHor
Dakujem pekne za rady.Ja to teda skusím s tým výbehom. Bude však problém nechávať ich vonku aj cez n…
jarovalentin 20.08.2009 22:16
jarovalentin
To je škoda, on ten noční pokles a vysoká vzdušná vlhkost je podle mého stejně prospěšné jako denní…
KHor 20.08.2009 23:51
KHor
Mohol by som to skúsiť tak, že by som vchod do domčeka uzavrel pre votrelcov no neviem či vnútro je…
jarovalentin 21.08.2009 20:10
jarovalentin
Ahoj, ja som mala ten isty problem. Domov som si priniesla zdravu korytnacku a o dva dni sa jej robi…
zuzu003 01.11.2009 15:44
zuzu003
som rad ze im to preslo. ja som im dal cisté smrekové hobliny a je to už tiež ok. a kurát musím čast…
jarovalentin 01.11.2009 21:13
jarovalentin
a je to tu znovu. Zas tá rýma. Co robím zle? Po výmene podstielky za hobliny bol chvílku pokoj ale z…
jarovalentin 14.11.2009 08:08
jarovalentin
A nechal jste udělat ten výtěr sliznice???
mmannana 15.11.2009 10:39
mmannana
No ved práve nedal. Neviem ako tam u Vás ale tu na slovensku je strašný problém zohnať dobrého veter…
jarovalentin 15.11.2009 11:15
jarovalentin
Osobnú skúsenosť s nimi zatiaľ nemám, ale z počutia mám, že o korky by sa mali vedieť postarať MVDr.…
petokorky 12.12.2009 02:25
petokorky
ja mam osobnu skusenost s oboma plus este s Dr. Vittekom z kliniky vetline. klinika v jarovciach --… poslední
uwe filter 02.10.2010 20:53
uwe filter

Tak já to zkusím, ale radost z toho asi mít nebudete. Udělal bych přesně to co se vám neosvědčilo. V tomto počasí jsou želvy venku, ať už se děje cokoliv. Terkem a vysokými průměrnými teplotami se nic nevyřeší a nebo jen velice sporadicky. Ony ty neustálé rýmy mohou být právě důsledek. Želvy prostě v tomto období patří ven, nedokážu si představit vhodnější ustájení.

Takže 1/ Nechat udělat stěry. Teprve na základě výsledků a provedených citlivostí použít případně ATB, určitě nedělat pokusy na slepo.
2/ Želvy celodenně do venkovního výběhu, včetně noci a případného deště, otuží se. Pokud bude aplikováno ATB zajistit možnost stinného ukrytu (slunce by byl v tomto případě problém) kolísání teplot ale nikoliv.
3/ Čirá rýma nebývá zpravidla závažný problém, to měl chovatel pravdu. Mukózní výtoky spojené s chrapotem tak to už problém je. Poslechněte si želvu jak dýchá (první třetina karapaxu, přiložit ucho), pokud uslyšíte chrapot, "bublání" a jiné pazvuky je to vážné, budou pravděpodobně zasaženy plíce, pokud ne nic strašného se neděje a je reálná naděje na spontánní vyléčení, zejména po úpravě podmínek.
4/ výměna substrátu by nebyla od věci. Jeden z důvodů podobných rýmiček může být i zcela banální podráždění dýchacích cest.
Tak držím palce.

Dakujem pekne za rady.Ja to teda skusím s tým výbehom. Bude však problém nechávať ich vonku aj cez noc pretože je tu predpoklad napadnutia potkanmi.Nestačilo bi to iba od rána do večera a na noc do terarka samozrejme bez výhrevu?Totiž origoš výbeh plánujem začať robiť iba teraz. Inak dakujem,že si mi odpisal vedel som, že v pozadí sleduješ ako sa situácia vyvynie a potom poradíš, dakujem Vám všetkým snád to výjde a KHore dokedy môžem dávať von pardálisky myslím počasie a teplotu?

To je škoda, on ten noční pokles a vysoká vzdušná vlhkost je podle mého stejně prospěšné jako denní vysoké teploty a slunce, je potřeba toho využít.
Noční venkovní teplota okolo 15°C rozhodně neuškodí, u zvyklých G.p.b klidně okolo 10°C, okolo 5°C už bych neměl odvahu. To ovšem platí pokud se mohou přes den dostatečně vyhřát tj. musí být slunečné počasí, pokud je, není denní teplota až tak podstatná, za slunečného počasí s teplotou cca 15°C se želvy dokáží pohodlně vyhřát na 30°C.
G.p.p by teoreticky měly být otužilejší.
Rozhodně to ale chce individuální přístup, zejména pro zchoulostivělá "terková" zvířata.

Mohol by som to skúsiť tak, že by som vchod do domčeka uzavrel pre votrelcov no neviem či vnútro je dostatočne vybavené, je tam iba asi 5 cm hoblín . A navyše nikdy ešte asi nenocovali vonku.Maju iba 2 roky.Znesú to? A čo dni ked je celý den pod mrakom prípadne ešte fúka či prší. Mohli by byť síce v domčeku ale bez výhrevu? Bol by som rád keby otužili. Môže to vísť?

Ahoj, ja som mala ten isty problem. Domov som si priniesla zdravu korytnacku a o dva dni sa jej robili bublinky okolo nosa. Myslim, ze mojej nesedel substrat, aky mala v akvariu. Ten som jej vymenila za nejaku drtenu koru co mi odporucili v obchode, ktora neplesnivie. Dala som jej silnejsiu ziarovku, viac som zacala vlhcit terarium a predovsetkym som ho zakryla. A bublinky prestali.

No ved práve nedal. Neviem ako tam u Vás ale tu na slovensku je strašný problém zohnať dobrého veterinára ktorý sa špecializuje na korytnačky.K tomu čo chodím je fajn ale chcelo by to trošku viac.Dúfam že sa nenahnevá ked to bude náhodou čítať.A touto cestou by som chcel poprosiť všetkých chovateľov korytnačiek či nevedia o nejakom špecialistovi na kory tu niekde v okolí Bratislavy,Trnavy prípadne Nitry. Kludne sa môžu "nabonzovať aj sami vetovia" Budem vdačný nielen za seba ale aj moje korytnačky. Dakujem

ja mam osobnu skusenost s oboma plus este s Dr. Vittekom z kliniky vetline.

klinika v jarovciach --> ti im dali drontal/odcervovak bez toho aby spravili parazitologiu
pet vet --> dali drontal a este k tomu neodborne (podotykam ze to nebol p. zuffa ale aj tak podla mna zaklady medzi ktore patri aj podanie odcervovaka plazom by mal vediet kazdy vet)
p. daniel --> by daval stale len antibiotika bez sterov
p. nemec --> ten je v atb. opatrnejsi ale tiez nespravil stery
p. vittek --> nema rad velmi atb ale tiez je schopny dat ich bez sterov, je ale velmi opatrny ma rad zvieratka a ak majitel chce stery tak mu tie stery spravi, nevyhovara mu to ze je to zbytocne (aj takych som zazila)

ja som vyskusala vsetko mozne od vsakovakych veterinaroch, slovenskych i zahranicnych

moj resultat z vlastneho vyskumu --> kazdy veterinar povie nieco ine, kazda krajina ma svoje metody, a i v danej krajine sa veterinari casto krat nezhodnu, chovatelia sa zhodnu omnoho viac :)

ale nie je nad to ked clovek sam vie co ma robit a veterinara pouziva ako back up resp ako osobu ktora robi ukony/zakroky ako je vysetrenie krvy, parazitologia ci stery
ale bacha na veterinarnych klinikach nerobia parazitologiu na vsetky parazity iba na gardiniu som sa dozvedela ze to si musim ist na statny veterinarny ustav na botanickej.

ja len tolko k tomu co sa tyka veterinarov myslim ze to hovori za vsetko!!!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru