Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak podavate hadum vitaminy?

Nevím z čeho zastánci preventivního podávání vitamínů usuzují že krmní hlodavci obsahují nedostatek vitamínů. Nevím jak už tady napsali někteří předemnou, jaké množství vitamínů je pro hady optimální. Každopádně jsem neslyšel, ani neznám ze svého okolí jediný případ prokazatelný hypovitamínozy u hadů odchovaných v zajetí. Jsem ochoten tomu ještě uvěřit v případě vitamínu B u druhů hadů žeroucí ryby (ty jsem ale nikdy nechoval, takže nevím).
Dle mojeho názoru (možná špatného) je jediné trošku možná objektivní měřítko kvality výživného stavu hadů chovaných v zajetí, jejich průměrná dožitá délka života + produkce potomstva. A tady si myslím, že běžně chovaný druhy hadů se v terariích dožívají možná i vyššího věku než v přírodě, a při dobrém přikrmování se dá dosahnout i slušných výsledků při rozmnožování.
Vždyť třeba u guttát se dá takto dosahnout i třech snůšek do roka (ikdyž tady je to už asi opravdu hodně na úkor kondice hada). Každopádně jsem přesvědčen že takovejto výkon v rozmnožování lze dosahnout jenom v terariích, protože příroda jim nenastaví tak optimální teplotní a výživné podmínky pro rozmnožení. To už je ale na širší debatu....
Dle mojeho názoru, není nutné hadům dodávat jakékoli vitamíny. Vitamíny jsem u hadů dával jen jako podpůrnou léčbu během podávání ATB, to už je ale něco jiného.
A co se týče zkrmování hlodavců ze zverimexu; dělám to tak co hady chovám (od srpna 1984) a nikdy jsem neměl žádné problémy. Myši donesu ze zveráku, nechám je doma cca 3 dny, a po tu dobu je prokrmím klasickýma granulema pro hlodavce. A hadi jsou OK.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny