Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem alterny

Už se to tu před nějakým časem řešilo, pořád mi ale není jasné zda jsou tato zvířata ve formě alterna a blairi samostatnými poddruhy, nebo pouhé barevné formy. Proto se k tomu opět vracím. V EMBLu jsou už sice delší dobu vedeny jako subspécie, ale mám pochybnosti zda to není chyba. Nevíte náhodou někdo, z čeho konkrétně, z jaké práce, od koho tohle systematické rozdělení vychází? Stačí mi odkaz.
Co vím tak líhnutí mláďat z jedné snůšky obou barevných,,forem" je prokázáno i v přírodě, a stovky zvířat nafocených v přírodě na těhle stránkách ( index.html ) jasně ukazují že jsou zde běžně zvířata která nelze jednoznačně zařadit ani mezi alterny, ani mezi blairi.
Předem díky za odpověď, popř. každý názor.

Předmět Autor Datum
Naposledy co jsem registroval, tak se snažili rozdělit alterna a blairi do samostatných poddruhů něm…
MadMike 14.09.2009 17:09
MadMike
Já pořád žiju v domnění, že jde jen o barevné formy, které na té či oné lokalitě převažují podle pře…
krokodýl 14.09.2009 18:02
krokodýl
No já mám stejný názor a to, že se jedná pouze o formy, ovšem necítím se abych cokoliv tvrdil napevn…
MadMike 14.09.2009 19:21
MadMike
Na zmíněných stránkách jsou lokality a nafocená zvířata. Pokud si člověk opravdu pozorně prohlíží fo… poslední
Vladěk 14.09.2009 19:54
Vladěk

Naposledy co jsem registroval, tak se snažili rozdělit alterna a blairi do samostatných poddruhů němci - 1998 — Hilken, G., and R. Schlepper v práci "Der Lampropeltis mexicana-Komplex" - na základě mDNA testů. Jinak se od sedmdesátejch subspecie nerozlišovaly, což je samozřejmě známo.
Pomohl sem prd, ale ta práce určitě bude na webu, sám sem si ji oficiálně od někud stahoval.

No já mám stejný názor a to, že se jedná pouze o formy, ovšem necítím se abych cokoliv tvrdil napevno - ale vzhledem k tomu, že z jedné pozorované divoké snůšky altern vylezli jak blairi tak alterna mláďata... ovšem je to zdokumentované pozorování už ze sedmdesátých let... nějak nemám důvěru ve starší data, zvlášť v součastnosti, kdy se díky DNA druhy a poddruhy mění jak na běžícím pásu (už ani kolikrát nevím, čemu věřit a co platí a co ne) :-D

Na zmíněných stránkách jsou lokality a nafocená zvířata. Pokud si člověk opravdu pozorně prohlíží fota jednotlivých zvířat jednotlivých lokalit, je rozmanitost ve zbarvení a kresbě takhle obrovská a pokud by se dle testu DNA mělo opravdu jednat o dva poddruhy, jakou hodnotu by pak mělo tohle rozdělování do poddruhů, pokud by se v přírodě zcela běžně masivně pářili mezi sebou?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru