Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyvrhnutí a nezájem o potravu

Prosil bych o radu, pořídil jsem si hroznýše královského asi před dvěma měsíci(v tu dobu měl už 3 měsíce). Po přívezení domů jsem ho umístil do skleněného terária o velikosti 30x40x30 cm, přičemž byl na kukuřičné drti, měl misku s vodou a asi 1/3 terária byla přisvětlena kvůli teplotě bodovou žárovkou.
Zde jsem ho krmil jednou dvěma skákavkama, které bez problémů usmrtil, sežral a asi po týdnu se vyprázdnil.
Poté jsem ho přesunul do terária z OSB desek o rozměrech 120x50x60(D-Š-V), viz. přiložené foto. Zde jsem ho krmil den po umístění dvěma skákavkama, které bez problémů přijal a asi po týdnu se vyprázdnil. Květináč, ve kterém je umístěna bodová žárovka 25W byl v tuto dobu umístěn níž, aby vyhřál dno terária, ale had si vylezl vždy na tento květináč, kde se obtočil a vyhříval se tam, bylo tam kolem 35 stupňů. V ostatních místech terária je větší chlad, kolem 25 stupňů přes den a v noci i kolem 22(podle teploty venku). Po asi 10 dnech dostal had další dvě skákavky, po kterých ale vůbec "nevystartoval", i když mu přišly skoro pod nos, hlavně jak je terárium velké, tak si tam myšky pobíhají jak se jim zachce. Takže jsem myšku chytl za ocas, dal jí hadovi před nos a po pár vteřinách po ní had skočil a zadusil jí, pak normálně spolkl, ale při tom mu zůstalo jedno semínko té kukuřičné drtě v puse, snažil se všemožně kroutit a dostat ho ven, moc mu to nešlo. Když jsem mu to chtěl vyndat, tak jsem se lekl víc já toho jak se lekl on mě a ucukl, tak jsem si řekl, že mu dám druhou myšku a tu spolkne s tím kouskem té drtě, což se i stalo, ale zase byl zájem hada o myš velmi malý, tak jsem mu jí musel dát před nos.
Pak jsem to nějak uspěchal a přinesl mu dvě mastomyši, menší, ale asi po 6 dnech od posledních dvou skákavek, zájem hada o ně byl stejný, tak jsem mu jí přistrčil až k hlavně, kdy po ní skočil, zadusil a spolkl. Poté ale přišlo první vyzvrácení potravy asi po 30 minutách. Nechal jsem ho v klidu a další mastomyšku zkusil až po 3 dnech, udržel jí v sobě asi 15 hodin a znovu vyzvrátil.
V tuto dobu jsem se dozvěděl, že jsem mu zapomněl rosit terárium a že bude mít asi malou vlhkost, což se i potvrdilo přeměřením, kdy jsem zjistil, že má kolem 50%. Poté jsem mu nainstaloval do terária květináč, kterej jsem vyplnil rašelinou, tu udržuju vlhkou stále a navíc rosím ob den. Teď už má v teráriu vlhkost mezi 70-80%. V tuto dobu jsem mu vyměnil v teráriu kukuřičnou drť za hobliny.
Po 12 dnech od posledního vyzvrácení potravy jsem mu dal jednu skákavku. Už nebyl tak neaktivní, normálně po ní skočil bez pomoci a spořádal jí a pak si zalezl pod květináč, kde má úkryt a chládek. Problém nastal druhý den, kdy jí vyzvrátil, bylo tomu asi 15 hodin po pozření. Teď už to je asi 3 dny po posledním vyzvrácení, koupil jsem mu topnej kámen, kterej nechávám hřát non-stop, je na něm něco kolem 36 stupňů. Žárovka mu do této doby svítila jen přes den, v noci jsem jí vypínal. Nahradil jsem jí teď kamenem, kterej hřeje pořád. Vlhkost nezapomínám udržovat rosením a rašelinou. Dám mu ještě půst do konce měsíce a pak chci zkusit další skákavku, jestli se už krmení zdaří, protože mě nenapadá nic, čím by to mohl být. Myšky beru od chovatele, co má doma taky hady a chová si je pro ně a žádné problémy nemá, takže parazity bych asi vyloučil. Můžete mi teda někdo poradit, co s ním může být?
Ještě jako shrnutí, jedno krmení bylo v malém teráriu, úspěšně. Druhé ve velkém, taky v pohodě. Pak třetí, kdy už trochu váhal a musel jsem mu jí přistrčit k hlavě, ale ztrávil vpořádku, čtvrté uspěchané mastomyšky už vyzvrátil, poté začátek vlhčení a změna na hobliny a před třemi dny skákavka, kterou vyzvrátil taky. Vypnutí žárovky a umístění topného kamene. Dal jsem ho na kolíky a zjistil jsem, že se mu líbí ležet pod ním, asi to bere jako úkryt a ještě se hřeje. Jo taky jsem si všiml, že u kloaky má jakoby zbytek trusu, ale suchýho, už z dob, kdy jsem mu ještě nerosil, od té doby ale i vylučoval a myslím že v pohodě, zarudlé to nemá, jen trochu toho trusu tam. Dost taky už zhubnul, protože tři týdny vlastně nežral, tak si nevím rady... Chci mu teda dát teď klid a čas dalších 10 dní a pak zkusit malou skákavku.
Omlouvám se za délku tohoto příspěvku ale jelikož jsem pročetl snad všechno zde na poradně a nanašel nic, co by mi pomohlo a myslím, že podmínky chovu snad splňuji, tak jsem se snažil co nejvíc popsat vše co se s hadem a jeho okolím dělo. Přikládám fotku terária v této době a tu kloaku jsem nemohl vyfotit, protože mi teď nefunguje foťák a bez makra by bylo vidět stejně prd. Stále se také ještě neslékl, ale to se mu ani nedivím, když jsem mu tam neudělal správnopu vlhkost, až teď posledních asi 14 dní mu jí už udržuji, rád si i poleží na té vlhké rašelině.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Předpokládáte správně, jelikož had zemřel v sobotu a veterinář v neděli a v pondělí(svátek) nepracov… poslední
Frosty 29.09.2009 22:55
Frosty

Předpokládáte správně, jelikož had zemřel v sobotu a veterinář v neděli a v pondělí(svátek) nepracoval, tak jsem ho musel uložit do mrazáku, v lednici by tak dlouho nevydržel. Já jsem ani nepředpokládal, že to bude tento problém, myslel jsem že bude mít ucpaný trávící trakt vlivem spolknutých semínek té drtě. Ale jak už jsem výše psal, myši mám od chovatele, který s tímto problémy nikdy neměl, terárium vyrobené z OSB desek používá i tento chovatel od stejného výrobce, hobliny mám také od něj, používá je u většiny hadů, ale problém už nastal před výměnou drtě za hobliny, takže nevím, jak by to mohlo z ničeho nic vzniknout. Teď už to stejně nezjistíme, ale tím se asi vyřešil problém toho vyzvrácení myší. Semínka buď ztrávil nebo vykadil, ale trakt průchodný měl. Terárium ale určitě před umístěním dalšího hada řádně vyčistím a vše vyměním, to je samozřejmé...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru