Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hobliny nebo sláma apod.?

Dovolím si zde z jednoho webu skopírovat.
Jaký je na to váš názor?

Zaznamenal jsem několik negativních ohlasů ohledně mého názoru na HOBLINY a jelikož ani já si nejsem vždy jistý na 100% a pracuji někdy i na základě úsudku, proto jsem napsal na Kliniku chorob ptáků, plazů a drobných savců v Brně panu přednostovi: prof. MVDr. Zdeněk Knotek, CSc, který je specialista a uznávaný odborník a požádal ho o jeho profesionální nestranný názor nu tuto problematiku a s jeho souhlasem zde uveřejňuji jeho kompletní odpověď:

Vážený pane Junku,
Pokud jde o podestýlku nebo přesněji řečeno substrát do terária, potom se vždy bude jednat o kompromis. Pokud jsou želvy chovány ve výbězích, na zahradách, nebývá problém. Terárium je však vždy malé a koncentrace rizik je zde velká. Naprosto nevhodné jsou piliny. Rovněž hobliny (ačkoliv tento substrát mnozí teraristé používají i desítky let) nemohu doporučit. Pokud jsou hobliny zvlhčené a zahřáté, což je v teráriích naprosto běžné, potom se jedná o vynikající substrát pro baktérie, kvasinky a plísně. Následky v chovech hadů jsou obecně známy – respiratorní infekce a chronické dermatitidy. Ani želvy nejsou k tomuto riziku imunní. Navíc hrozí riziko cíleného nebo náhodného pozření hoblin – výsledkem je obstipace některého z úseků trávicího traktu (navíc těžko diagnostikovatelná běžnými zobrazovacími metodami). Některé hobliny mohou uvolňovat toxické aromatické látky (například terpeny). Odborná veterinární literatura je jednoznačně proti používání pilin a hoblin v teráriích.
Minimální riziko a naopak docela vhodný podklad pro želvy v teráriu představuje kvalitně usušené seno. Plní všechny funkce hygienického substrátu (podestýlky) a pokud je želvami pozřeno, tím lépe. Objem vlákniny je totiž v potravě želv důležitým faktorem.

S pozdravem
Prof. MVDr. Zdeněk Knotek, CSc., Dip ECZM (herpetology) *,**
Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců
Fakulta veterinárního lékařství
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
a
**Klinik für Geflügel, Ziervögel, Reptilien und Fische
Veterinärmedizinische Universität Wien

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny