Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hobliny nebo sláma apod.?

Dovolím si zde z jednoho webu skopírovat.
Jaký je na to váš názor?

Zaznamenal jsem několik negativních ohlasů ohledně mého názoru na HOBLINY a jelikož ani já si nejsem vždy jistý na 100% a pracuji někdy i na základě úsudku, proto jsem napsal na Kliniku chorob ptáků, plazů a drobných savců v Brně panu přednostovi: prof. MVDr. Zdeněk Knotek, CSc, který je specialista a uznávaný odborník a požádal ho o jeho profesionální nestranný názor nu tuto problematiku a s jeho souhlasem zde uveřejňuji jeho kompletní odpověď:

Vážený pane Junku,
Pokud jde o podestýlku nebo přesněji řečeno substrát do terária, potom se vždy bude jednat o kompromis. Pokud jsou želvy chovány ve výbězích, na zahradách, nebývá problém. Terárium je však vždy malé a koncentrace rizik je zde velká. Naprosto nevhodné jsou piliny. Rovněž hobliny (ačkoliv tento substrát mnozí teraristé používají i desítky let) nemohu doporučit. Pokud jsou hobliny zvlhčené a zahřáté, což je v teráriích naprosto běžné, potom se jedná o vynikající substrát pro baktérie, kvasinky a plísně. Následky v chovech hadů jsou obecně známy – respiratorní infekce a chronické dermatitidy. Ani želvy nejsou k tomuto riziku imunní. Navíc hrozí riziko cíleného nebo náhodného pozření hoblin – výsledkem je obstipace některého z úseků trávicího traktu (navíc těžko diagnostikovatelná běžnými zobrazovacími metodami). Některé hobliny mohou uvolňovat toxické aromatické látky (například terpeny). Odborná veterinární literatura je jednoznačně proti používání pilin a hoblin v teráriích.
Minimální riziko a naopak docela vhodný podklad pro želvy v teráriu představuje kvalitně usušené seno. Plní všechny funkce hygienického substrátu (podestýlky) a pokud je želvami pozřeno, tím lépe. Objem vlákniny je totiž v potravě želv důležitým faktorem.

S pozdravem
Prof. MVDr. Zdeněk Knotek, CSc., Dip ECZM (herpetology) *,**
Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců
Fakulta veterinárního lékařství
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
a
**Klinik für Geflügel, Ziervögel, Reptilien und Fische
Veterinärmedizinische Universität Wien

Předmět Autor Datum
Tak to se opravdu těžko rozporuje. V takových situacích se dá snad dělat jediné, vzít minimálně dvě…
KHor 24.09.2009 09:04
KHor
No to si nějak nedokážu představit dávat seno pod želvy, neříkám, že se jim neudělá, když nepozřou v…
Iveta 24.09.2009 09:26
Iveta
Tak to jste mě s tím senem dostali. Já dřív hobliny několik let používala, želvy to očas žraly a pro…
Nerous 24.09.2009 14:02
Nerous
Pokud tvoje želvy seno nežerou, je zbytečný ho tam mít nepřetržitě. Pokud zvlhne, plíseň je na světě…
mmannana 25.09.2009 09:20
mmannana
Jsou dospělí a v pokoji je několik velkých akvárijí, takže vhkost místnosti je kolem 60 - 70 pořád.…
Nerous 25.09.2009 09:33
Nerous
Já myslela v noci když vytuhnou :-D
mmannana 25.09.2009 10:42
mmannana
Jak je znám, tak by je to vzbudilo, a z trucu by z toho slezly. Oni třeba chrní navečír, ale vzbudí…
Nerous 25.09.2009 11:02
Nerous
ahojky :-). No já vodu dávám v misce, jelikož mi želvy chodí normal pít. Nevím, jak je to u stepních…
Iveta 25.09.2009 09:43
Iveta
Nerous (možná to tak děláš, tak to neber jako výtku) i Iveta (info, jak to jde bez misky): Stepačky…
krokodýl 25.09.2009 10:17
krokodýl
Měla jsem je léta bez misky, ale mají blbý PH (vyšlo najevo z moči), mají to už dlouho, snižuji to c…
Nerous 25.09.2009 10:35
Nerous
Nerous ty mě furt dostáváš:-) mají blbý PH (vyšlo najevo z moči), mají to už dlouho, snižuji to cit…
krokodýl 25.09.2009 13:01
krokodýl
Mně čím dál víc přijde, že hledáš (zřejmě v součinnosti se svým veterinářem) problémy tam, kde vlast…
JaBula 25.09.2009 13:39
JaBula
Ono to není tak jednoduché, PH jsem jim měřila sama, poslední asi dva tři roky mají skoro maximum st…
Nerous 25.09.2009 13:41
Nerous
PH jsem jim měřila sama, poslední asi dva tři roky mají skoro maximum stupnice A proč vlastně? Jo a…
krokodýl 25.09.2009 14:04
krokodýl
Měřila jsem to preventivně:-) Lakmusy prošlé nebyly.
Nerous 25.09.2009 14:12
Nerous
Ono je občas asi lepší preventivně v něčem nešťourat...:-). Kdybys jim ho neměřila, tak doteď spokoj…
krokodýl 25.09.2009 14:15
krokodýl
Nebo mají zánět močáku a problémy s ledvinami - jak už jsem psala, ono to není zase tak jednoduché,…
Nerous 25.09.2009 14:25
Nerous
Nebo mají zánět močáku a problémy s ledvinami Což ovšem citrón stejně neřeší... Při podezření na… poslední
krokodýl 25.09.2009 14:53
krokodýl
Ano, vlhčím ten substrát (a pří té příležitosti i želvy), dále mají vodu z potravy. Jak říkám, to se…
Nerous 25.09.2009 11:00
Nerous
Já mám v terku hobliny,pod miskou na žrádlo mám kamínky.Zatím jsem s hoblinama problém neměla.Myslím…
Korynka 25.09.2009 08:41
Korynka
Ja je mam v lete ve vybehu a tam maji misku s cerstvou vodou, takze se napijou podle potreby, v zime…
Tery 25.09.2009 11:25
Tery

Tak to se opravdu těžko rozporuje. V takových situacích se dá snad dělat jediné, vzít minimálně dvě skupiny želv a od útlého mládí, tj. od stáří 0 až po dospělost otestovat oba způsoby. Já mám test již za sebou. Pokud k testu použijete mláďata, nebude ani potřeba koukat do terka tak dlouho, stačí půl roku, výsledek bude jasně patrný a když budeme mít kliku zachráníme i tu slabší skupinu. Jakou slabší? To v rámci objektivity neřeknu.

Já celkem pana profesora i odbornou veterinární literaturu chápu, dostávají se jim do "ruky" želvy které mají potíže a zrovna třeba zdánlivě způsobené hoblinami i když má maličkost nepovažuje hoblinu za primární důvod podobných problémů. Mé želvy, a nejsou dvě, zvláště dospělé požírají hobliny zcela spontánně a bez jakýchkoliv problémů, setkávají se bez následků s tímto "substrátem" doslova od stáří 0 až do dospělosti. U dospělých pardálisek tvoří hobliny v zimních měsících (želvy jsou v terkách) často až cca 50% trusu. Považuji to naopak za výhodu, významě se tím zvýší podíl vlákniny v zažívacím traktu a to zejména v zimě při jednostranné "zelné" dietě. Je samozřejmě nutné dbát na kvalitu hoblin, nepřichází v úvahu liknavost při výběru. Bez nebezpečí jsou čisté hobliny smrkové.
Zdůvodnění nevhodnosti hoblin jako substrátu příznivého pro rozvoj různých breberek je z mého pohledu poněkud nešťastný, vlhké seno má všechny tyto negativní vlastnosti také a obávám se, že je pro rozvoj třeba plísní daleko vnímavější. Stačí si to vyzkoušet.

No to si nějak nedokážu představit dávat seno pod želvy, neříkám, že se jim neudělá, když nepozřou veškerou trávu, díky sytosti, tak samozřejmě pod výbojkou uschne. Ale díky rošení začne tlít, mám nos citlivý, takže cítím i nepatrné projevy plísně. Mám želvy vedle hlavy, teda tak metr od postele, takže bych jim musela podestýlku měnit tak 2x týdne. A já na hobliny nedám dopustit, ať si to tazatel vyzkouší sám, co je lepší. Není na to, se podívat, jak se želvy "zachumlají" do čerstvě navlhčených hoblin. A hobliny nejsou neustále mokré, nebo vlhké. Pokud se vytápí, jako že se jim vytápět musí nějakou žárovkou/výbojkou, nikdy mi nezůstanou hobliny vlhke. Rosím je každý den, protože mi hobliny během dne vyschnou. Seno to nasaje a během noci se ta plíseň udělá, pracuje to o hodně rychleji. Je to moje pozorování a zkušenost. Nemám želvy dlouho, to ani náhodou, jen stačí pozorovat i měsíc, co vlhkost dělá se senem a s hoblinami.

Tak to jste mě s tím senem dostali. Já dřív hobliny několik let používala, želvy to očas žraly a problém nebyl, plísně se ale občas objevovaly. Ted mám poslední rok želvy na hlinitopísčitém subtrátu, na té části, kde želvy chrní, je seno. Bohužel ho nežerou. Plísně - ZATÍM - tento rok nebyly. Mám želvy stepní, tak rosím jen málo. Část kde je seno, kde želvy spí, nerosím vůbec (je to jen malá část jinak poněkud velkého tera) - je to špatně?
U želv je velká miska s vodou (tady na poradně mi to doporučovali), ale želvy ji ignorují. (Ted už se jí dokonce vyhýbaly velkým obloukem, tak jsem ji včera odstranila.)

Pokud tvoje želvy seno nežerou, je zbytečný ho tam mít nepřetržitě. Pokud zvlhne, plíseň je na světě velice rychle a spory maj pré. Pokud se dostanou do dýchacích cest, umíš si asi představit následky. Nevim, jak máš starý želvy, ale dospělý už tak na noční vlhkost náročný nebudou. Umí s vodou hospodařit daleko líp, než mláďata, který se musej zahrabat do mokrýho substrátu. Na dospělý želvy v době, kdy je nízká vlhkost můžeš hodit třeba mokrej ručník.

Jsou dospělí a v pokoji je několik velkých akvárijí, takže vhkost místnosti je kolem 60 - 70 pořád.

Na dospělý želvy v době, kdy je nízká vlhkost můžeš hodit třeba mokrej ručník.

Zajímavý nápad, ale raději to praktikovat nebudu. Obávám se, že by pod ručníkem nevydržely déle než dvě minuty.

ahojky :-). No já vodu dávám v misce, jelikož mi želvy chodí normal pít. Nevím, jak je to u stepních, ale u mě miska funguje. Je fakt, že jsem je přistihla opravdu párkrát, ale pijí. A co jim teda vlhčíš???? ten hlinitopísčitý substrát? A jak přijímají teda vlhkost, když jsi jim teď vyndala i misku? Nějak si to nedokážu představit :-), možná jsem tvůj příspěvek pochopila blbě.

Nerous (možná to tak děláš, tak to neber jako výtku) i Iveta (info, jak to jde bez misky):
Stepačky zas tak často nepijou oproti třeba hermannkam, které i do misky hodně lezou, ale zcela bez pití je nechat samozřejmě nelze. Řeším to tak, že jim tam buď navzdory všemu misku nechávám nebo ji tam alespoň občas dávám a nebo a to mi přijde lepší, želvy pravidelně alespoň jednou týdně vykoupu ve vlažné vodě, pokud chtějí, tak se napijou, většinou se vyprázdní a je to. Jinak stepačky získávají ostatně jako většina suchozemek dostatek vody i z krmení, ale 100% to samozřejmě obzvlášť v podmínkách terária zdaleka nestačí. Pokud ovšem nekrmíte převážně šťavnatým krmením, ale to je zas nevhodné z mnoha jiných důvodů. Tedy resume - Krmit zeleným (ale ne ovocem a jenom saláty apod., ale hlavně pampeliška atd,., v zimě spát a pokud to z nějakého důvodu nejde, tak základ čínské zelí najemno s nastříhaným kvalitním senem) a občas vykoupat.

Měla jsem je léta bez misky, ale mají blbý PH (vyšlo najevo z moči), mají to už dlouho, snižuji to citronem, ale zatím bez výsledků - může to být z nedostatku vody. Když je koupu tak nepijou (a když pijou, tak to hlásí vždy nějakou katastrofu) - snažím se jim dávat co nejvíc lupení, a to je často ještě mokré, jak jsem to opláchla pod kohoutkem (psiska jsou bohužel všude, a kde nese... pes, tam běhá kočka). Mlíčáky mají nejraději. Zatím pořádně nezimovaly - bud nebylo kde, nebo nechtěli spát nebo sice jakžtakž spali, ale dostali plísen.

Asi je dneska vykoupu, i když budou zuřit - mám špatné svědomí, ráno jsem jim ani nedala najíst, jak jsem pospýchala:(

Nerous ty mě furt dostáváš:-)

mají blbý PH (vyšlo najevo z moči), mají to už dlouho, snižuji to citronem, ale zatím bez výsledků

Jak blbý pH? To ti řekl doktor nebo si to měřila sama lakmusem? S čím to porovnával? Ví vůbec někdo, jaké pH má normálně horsfieldka? Vzhledem k tomu, jak fungují želvy bych předpokládal, že pH bude zásaditější než třeba u psa.
Citrónem maximálně víc zkazíš než pomůžeš (To ti poradil veterinář?). Na pH se vykašli, citron si dávej do čaje a možná to pro želvu bude lepší.
Mně čím dál víc přijde, že hledáš (zřejmě v součinnosti se svým veterinářem) problémy tam, kde vlastně nejsou a následné léčení je spíš zbytečné nebo i na škodu.
Nechci tě nějak naštvat, ale občas mi to prostě tak připadá.
Mimochodem:

může to být z nedostatku vody

Tak proč místo citrónu, želvy pravidelně nekoupeš? Věř mi, že zuřit opravdu nebudou.

Ono to není tak jednoduché, PH jsem jim měřila sama, poslední asi dva tři roky mají skoro maximum stupnice, po citronu klesá, ale pomalu (jsem to tam napsala trochu nepřesně, že bez výsledků), želvy jsem dřív pravidelně koupala (na ph to nemělo vliv, resp. ho měly i tak zvýšené), akorát letos jsem je koupala méně. Nedomnívám se, že citronem jim mohu ublížit. Mají v tom céčko, a zase tak často ho nedostávají. Dlouhá léta ale to PH zvýšené neměly (z čehož se dá předpoládat, že jsou mimo normál. Koupat jednou týdně je můžu začít, tím se nic nezkazí, kromě toho, že budou vzteklé, otázka je, zda to pomůže:-)

PH jsem jim měřila sama, poslední asi dva tři roky mají skoro maximum stupnice

A proč vlastně? Jo a ty lakmusy - nejsou už prošlé?

Nedomnívám se, že citronem jim mohu ublížit

Když ho bude málo, nebude mít vliv, když ho bude hodně, tak vliv mít bude - negativní. Asi tak.
Ono měnit pH moči není tak jednoduché a navíc to není až tak vypovídající jako třeba hodnoty krve. A navíc není vlastně většinou ani srovnání a u různých druhů se mohou ty hodnoty dramaticky různit a mohou se lišit i u jednotlivých jedinců i u jednoho jedince v průběhu života.

Nebo mají zánět močáku a problémy s ledvinami

Což ovšem citrón stejně neřeší...

Při podezření na zánět močáku by tuším byli v moči zvýšené bílkoviny, což ovšem lakmus nepozná. A ledviny pokud jsou "odvařené", tak toho už moc nezachráníš... ale zavodňování je asi 100 x lepší než citrón...:-)
Řešit důsledek je na nic, je třeba řešit (a to znamená i najít) příčinu.

Ano, vlhčím ten substrát (a pří té příležitosti i želvy), dále mají vodu z potravy. Jak říkám, to seno je jen na zanedbatelné části tera. Občas koupu, ale ne jednou týdně. Misku neměli nikdy, jen asi poslední tři týdny, a to ji ignoravaly - dokonce jim ani nestála za to, aby tam udělaly cacus...

Já mám v terku hobliny,pod miskou na žrádlo mám kamínky.Zatím jsem s hoblinama problém neměla.Myslím,že výborně drží vlhkost,želva se do nich ráda zahrabává a nikdy se žádná plíseň neobjevila.Seno používám pouze ve vekovním výběhu,aby se mohla schovat před sluníčkem,a v noci spí jen v mokrých hoblinách.

Ja je mam v lete ve vybehu a tam maji misku s cerstvou vodou, takze se napijou podle potreby, v zime chrni ve sklepe.
Ale u pardalky mam misku neustale i v zime, pije kazdy den. Do hoblin se vubec nechce zahrabavat, takze me se taky nejvic osvedcil mokry kapesnik na noc - davam ho na ni nez jdu spat - to uz chrni. Rano vyleze s i kapesnikem na krunyri a vypada to, ze je v zupanku;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru