Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Candoia x Eryx

Zdravíčko ...:-) Měl bych na vás dotaz ohledně těhle dvou hadů Candoia carinata paulsoni a Eryx colubrinus loveridgei ... Především ohledně tera, rozměry základny by byli 80x60 cm ... Šla by do těchto rozměrů dát i skupina jmenovaných zvířat či pár ..?!Jinak paulsonky jsou stromoví či nikoliv ?! No a pak ještě co se týká odchovů co je "jednoduši" a v jakém poměru je věčinou chováte,samec x samice ?! Co se dalo na tera poradně pročíst to jsem pročetl + net ,ale velikosti terárek se v celku liší a o páření a odchovech toho také moc není ...Předem díky Filip

Předmět Autor Datum
Pre Candoia terárko tych 80 x 60 a v60,pre Eryx 80 x 60 a v stačí 35-40 .Odchovov Candoia je ako šaf…
peterveter 26.09.2009 07:20
peterveter
Díky ... tak že vel. by to stačilo jen pro jednoho jedince u obou druhů,jestli dobře chápu ?!díky
Filip 26.09.2009 13:39
Filip
Kludne aj pre 1,1.
peterveter 26.09.2009 14:11
peterveter
Dobre moc díky ..;-)
Filip 26.09.2009 14:24
Filip
Ještě jestli bych mohl jeden dotaz na který jsem si ted vzpoměl ..Jak je to u Eryxů s odkládáním tru…
Filip 26.09.2009 14:58
Filip
U eryxů většinou nacházím trus na povrchu a občas to tak nějak prohrábnu a vyberu to ostatní, oni ma…
krokodýl 26.09.2009 17:30
krokodýl
Díky kroko ..pokoušel si se i o odchov ?!
Filip 26.09.2009 17:40
Filip
Tak eryxové už dospěli, letos se pářili, ale zatím nic, i když se samice pořád chovala jako březí. Z…
krokodýl 26.09.2009 17:43
krokodýl
jj ... probíhala nějak "spec." příprava před pářením ?! Někde píšou že můžou pomáhat noční poklesy t…
Filip 26.09.2009 17:46
Filip
Letos spec. příprava nebyla, jelikož mám tanzánské "eryxe" Gongylophis colubrinus loveridgei, tak te…
krokodýl 26.09.2009 17:54
krokodýl
Paráda ,díky za odpověd´ ... Znamená,že nějaké přípravy před pářením nejsou nijak extra složité ...…
Filip 26.09.2009 17:59
Filip
Ne, ne, jenom častějš a trochu víc rosím, ale nic zásadního, spíš je to o pocitu, aby měli dojem, že…
krokodýl 26.09.2009 18:08
krokodýl
Moc díky ... Přemýšlím je o Eryx c. l. nebo těch candoích ..Každej z nich má své + i - ,jen se správ…
Filip 26.09.2009 18:19
Filip
Jestli si chceš odpustit určité strasti, tak ti doporučím kolubríny. To jsou v podstatě bezproblémov…
anakonda 27.09.2009 12:53
anakonda
U Eryxů mě ještě lákají i barevné formy,které se dají sehnat za to u candoích sem žádně neviděl,akor…
anakonda 27.09.2009 13:05
anakonda
Anakonda - moc díky za vyčerpávající info ..!!Ty chováš tyto dva druhy jestli se nemílim že ?!BUdou…
Filip 27.09.2009 13:48
Filip
Nevíte teda nikdo jak to s těma barevnejma formama u Eryxů u nás je ?!
Filip 27.09.2009 16:26
Filip
Jeden kolega je má, ale myslím, že je ještě neodchoval. Někdo je prodával na Terrabazaru na Smíchově…
anakonda 27.09.2009 16:48
anakonda
Tak že spíše asi v zahraničí na tera burzách bude větší výběr ... No možná budou příští týden eryxi…
Filip 27.09.2009 17:00
Filip
Filip : mám kontakt na človeka ktory mi ponukal Albino samca 4000Kč,ak máš záujem tak mi písni sukro… poslední
peterveter 27.09.2009 18:44
peterveter
Kroki;-): Chci se te zeptat, ...kdyz Eryxove se zahrabavaji, dalo by se pozorovani hadu vyresit polo…
mat-fyz 27.09.2009 17:41
mat-fyz
Sorry, že odpovídám i když nebyl dotaz přímo na mě:-/. Mám eryxe cca rok a stále jsou stejně zalezlí…
palin 27.09.2009 18:25
palin
No, mně se občas i vyhřívají (hlavně samice, proto jsem doufal, že zabřezla) a pod kamenama bývají,…
krokodýl 27.09.2009 18:32
krokodýl

Ještě jestli bych mohl jeden dotaz na který jsem si ted vzpoměl ..Jak je to u Eryxů s odkládáním trusu ?! Vyprazdnují se pod písek na dno nebo klasicky na povrchu ?! Máte na to nějaký fígl někdo ?!Protože to asi bude poměrně nepraktické prohledávat například 5 terárek o těhto rozměrech ... Znamená že se musí cca 1x týdně celé tera prohrabat?! Díky

U eryxů většinou nacházím trus na povrchu a občas to tak nějak prohrábnu a vyberu to ostatní, oni mají celkem takový tvrdý suchý trus, který nijak nezapáchá, takže když tam něco zbyde, tak to problém není a vyndá se to při větším čištění. Navíc vyprazdňování je v delších intervalech, jak to je i u většiny ostatních hroznýšovitých.

Letos spec. příprava nebyla, jelikož mám tanzánské "eryxe" Gongylophis colubrinus loveridgei, tak teploty nijak cíleně nesnižuju, spíš mám vlhčí a sušší období, ale taky nijak výrazně. V současnosti je mám společně v páru, ale na zimu je teď budu oddělovat. Společné terárium mají 80 x 50 x 35 (v) cm, substrát (hlinitopísčitý) je tak 8-10 cm a na něm položeno několik větších plochých kamenů a kameninová miska na vodu. Výhřev mají 40 W žárovkou (ani ne 10 cm nad substrátem), pod ní je okolo 33 st., jinak v prostoru 20-30 st., v noci pokojovka 18-24 st.

Paráda ,díky za odpověd´ ... Znamená,že nějaké přípravy před pářením nejsou nijak extra složité ... To suší a vlhčí období trvá jak ?! To vlhčí děláš třeba pomocí řašeliníku a mechů nebo "zalíváš" zeminu ?! Nědokážu si nějak představit eryxe na vlhkém podkladě ... ??

Ne, ne, jenom častějš a trochu víc rosím, ale nic zásadního, spíš je to o pocitu, aby měli dojem, že trochu víc prší, ale možná to není podstatné. U jiných chovatelů se prakticky nic zrovna u G.c.loveridgei neprovádělo, jen oddělení samce a někdy ani to ne. Jinak, ale u většiny jiných eryxů, hlavně blízkovýchodní a středoasijské druhy (turcicus, miliaris, tataricus ap.), je třeba dost tvrdě zimovat.

Jestli si chceš odpustit určité strasti, tak ti doporučím kolubríny. To jsou v podstatě bezproblémová a pohodová zvířata. Nejsou agresivní, jenom si stačí dát pozor a nedávat jim ruku nad hlavu, ale podebrat je. Není problém je chovat ve skupině, ale u kandojí ti to nedoporučuju. Jsou to pošuci a po několikerém zakousnutí se do sebe je raději chovám odděleně. To u mne platí jak u paulsonek, tak i u bibronek. Někteří jedinci jsou dosti agresivní. Např. moje samice, když byla mládě, tak vůbec nekousala, nyní je schopná se zakousnout i do háku. U kandojí jsou dosti častá náhlá úmrtí "bez příčiny". Dalším problémem je u kandojí případný odchov mláďat, mladí kolubríni žerou bez problémů. Paulsonky mají velké počty malých mláďat, i 50 kusů o velikosti 10-15cm, z nich většinou začne žrát pár jedinců a ne každý má čas a nervy krmit násilím třeba čtyřicet žížal.

U Eryxů mě ještě lákají i barevné formy,které se dají sehnat za to u candoích sem žádně neviděl,akorát myslím že stripeda ..

U kolubrínů se chovají Anery, Amelano (Albino), Snow, Paradox Albino a hodně oranžoví jedinci se označují jako Fire. U kandojí barevné formy nahradí jejich neskutečná barevná variabilita od šedé, hnědé přes žlutou, oranžovou, červenou až po bílou ve všech možných odstínech. Ale i u paulsonek jsou barevné formy, ale velmi vzácné např. Paradox Lucy - leucistická zvířata a jako forma se dají zřejmě označit i bílé kandoje označované jako Santa Isabela, po ostrově, z kterého pocházeli první takto zbarvení jedinci. Tito jedinci se poté nalezli i v populaci na ostrově Halmahera, nyní tvořící samostatný poddruh Candoia paulsoni tasmai. Paulsonky mají všechny zmijí pruh na zádech, označení striped patří k druhu Candoia carinata.
candoia

Kroki;-): Chci se te zeptat, ...kdyz Eryxove se zahrabavaji, dalo by se pozorovani hadu vyresit polozenim skla na substrat ??? Snad by se na sklo kvuli autenticnosti:-D mohlo neco prirodniho polozit, a kdyz tak sundat a valit oci na Eryxe pod sklem. Nevim ale, jestli by to nebylo pro ne stresujici.

Sorry, že odpovídám i když nebyl dotaz přímo na mě:-/. Mám eryxe cca rok a stále jsou stejně zalezlí až na dně terária pod substrátem (a je jedno jakou mám výšku substrátu), nebo v úkrytu z květináče. Maximálně jim trčí ze substrátu hlava. Takže si myslím, že sklo na substrátu by nic neřešilo - aspoň v mém případě. Jakmile by zaregistrovali světlo tak by se schovali až na dno. Ještě se chci zeptat, v kolika letech nebo při jaké velikosti jsou schopni rozmnožování?????:-D

No, mně se občas i vyhřívají (hlavně samice, proto jsem doufal, že zabřezla) a pod kamenama bývají, takže, kdyby to bylo něco jako sklo nebo plexi, ale ještě překryté něčím neprůhledným, tak by se tam občas vidět mohli.
Co se týká velikosti a věku pro rozmnožování, tak jsou schopni se pářit i poměrně brzy, dají vykrmit i za rok a půl, ale při normálním krmení a růstu počítám minimálně se 3-4 lety a velikost samice okolo půl metru a víc. Samci jsou menší a určitě by mohli pářit i tak okolo 40 cm délky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru