Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaky varan?

Dobry den chtel bych si poridit nejakeho varana proto ze me tyto zviratka fascinuji a jelikoz s s nima jeste nemam zadne zkusenosti tak bych se chtel zeptat jaky varan by byl pro zacatecnika nejlepsi popripede nejaky odkaz k chovu tohoto varana. Moc dekuji

Předmět Autor Datum
Už vidím jak mě tu zase někdo bude kamenovat, ale stejně se vyjádřím. Varan (ať už komodský nebo jak…
Blanche 27.09.2009 23:29
Blanche
Podle me v chovu varanu doma neni zadny problem.Mam v panelaku varanus exanthematicus 1.1 cca 60cm a…
alata88 28.09.2009 00:08
alata88
Blanche: Komoďáka v baráku na volno jsem viděl, ale taky třeba tygra nebo gorilu;-)... ovšem to jsou…
krokodýl 28.09.2009 10:04
krokodýl
Být tebou, tak je chodím obdivovat do zoo, nebo si pustím nějaký hezký dokument, ale netahám to domů…
Mates_RR 28.09.2009 10:08
Mates_RR
Blanche:Vôbec nesuhlasim,zaleži len kolko priestoru je ochotny obetovat.:-)da sa všeličo chovat,ale…
johny13 28.09.2009 10:58
johny13
Souhlas, nevidím vůbec problém chovat varana v paneláku... monik: pokud nejsi ochoten/ochotna si sa…
MadMike 28.09.2009 11:10
MadMike
Zde najdeš všechny své odpovědi:-) www.vygooglisitokurva.cz :-)
basster 28.09.2009 11:19
basster
dekuji za vsechny odpovedi. nejde o to ze bych nebyl schopen si informace o chovu najit sam me slo j…
monik 28.09.2009 12:09
monik
jaky varan je pro zacatecnika nejlepsi To je trochu zapeklitá otázka, protože bych řekl, že méně ná…
krokodýl 28.09.2009 12:21
krokodýl
Mohl bych se jen tak ze zajímavosti zeptat,jak je to s krmením ?! Jak je to s intervaly mezi krmením…
Filip 28.09.2009 13:31
Filip
Přesně tak, větší druhy varanů mají intervaly delší, v dospělosti se třeba jednou týdně až za dest d…
krokodýl 28.09.2009 15:34
krokodýl
tak ja mam stepaka a prumerne sezere za mesic cca45-50potkanu(okolo 150g/kus) samozdrejme ma obrovsk…
millamber 29.09.2009 18:38
millamber
za mesic cca45-50potkanu Tak to bych se nedoplatil :-D ... na kolik vás to tak vyjde,těch 50 potkan…
Valve 29.09.2009 18:46
Valve
nechovam kamoska me to dodavala ze sveho chovu jeden kus za 5-10kc podle nalady:-D no jakoze to neni…
millamber 29.09.2009 18:52
millamber
mám agamy a ty vcelku smrdí, třebas oproti chameleonům. Jak je to se smradem u varanů?
Danielh 30.09.2009 09:17
Danielh
Přijde na to, velký varan už udělá slušnou hromadu, ale pokud mohu srovnávat, tak je to lepší než tr…
krokodýl 30.09.2009 17:33
krokodýl
Já měl stepáka něco přes metr dlouhého v terku 250d 150š 100v a můžu Ti říct, že pokaždé když vykona… poslední
Leamington 30.09.2009 17:55
Leamington

Už vidím jak mě tu zase někdo bude kamenovat, ale stejně se vyjádřím.
Varan (ať už komodský nebo jakýkoliv jiný) není zvíře které jde nastěhovat do paneláku. I v rodinném domku by mi ho bylo líto. Myslím, že jsou to zvířata sice fascinující, ale ve volné přírodě, nikoliv u nás v obýváku. Jak by sis to vlastně představoval?obětovat mu jeden pokoj, nebo ho rovnou pustit po bytě, nebo ho nacpat do terka kde se ani neotočí?
Zkus zapřemýšlet v jakém slova smyslu tě fascinuje. Být tebou, tak je chodím obdivovat do zoo, nebo si pustím nějaký hezký dokument, ale netahám to domů.

Podle me v chovu varanu doma neni zadny problem.Mam v panelaku varanus exanthematicus 1.1 cca 60cm a 80cm v terarku 1,3x1,4x0,7 metru a jsou v nem spokojeni.A pokud nemuzes obetovat tolik mista muzes si poridit neco z mensich varanu treba varanus acanthurus,varanus timorensis,varanus stori ci pri vice penezich varanus prasinus.Ja v tom problem nevidim.I kdyz komodak v byte by problem asi byl:)

Blanche: Komoďáka v baráku na volno jsem viděl, ale taky třeba tygra nebo gorilu;-)... ovšem to jsou opravdu extrémy. Každopádně bys neměla, tak zjednodušeně paušalizovat. Varani jsou ve velikostech od nějakých 25-30 cm, takže záleží na druhu. A i velké druhy lze poměrně v pohodě v prostorných nádržích nebo místnostech chovat. V určitém smyslu právě ty velké druhy nebývají náročné. Chov v paneláku se ničím neodlišuje od chovu v baráku, pokud jim můžeme poskytnout dostatečný prostor.

Být tebou, tak je chodím obdivovat do zoo

Doma jim lze udělat stejné nebo i lepší podmínky, zoo nemá žádný patent na kvalitu života, často naopak, soukromník není omezován např. ekonomikou magistrátu...

nebo si pustím nějaký hezký dokument

Proč ne, ale to bychom pak mohli udělat u všech zvířat, nevím proč by měl být chov varanů výjimkou...

ale netahám to domů

Viz výše.

Být tebou, tak je chodím obdivovat do zoo, nebo si pustím nějaký hezký dokument, ale netahám to domů.

A ty máš doma nějaké zvíře? Proč se jen nechodíš dívat na něj do ZOO, útulku nebo si nepředplatíš kanál Animal Planet ??? 3-[

Souhlas, nevidím vůbec problém chovat varana v paneláku...

monik: pokud nejsi ochoten/ochotna si sama nastudovat něco o chovu těchto zvířat a chceš, aby to jiní udělali za tebe, radši o chovu vůbec neuvažuj. Pokud je tvůj zájem opravdový a není to jen frajeřinka, nemůže pro tebe být problém si spoustu věcí nastudovat projížděním internetu (slovo "varan" nebo "varanus" do googlu napsat určitě umíš), čtením literatury a až teprve potom oslovením chovatelů k vychytání posledních nejasností.

jaky varan je pro zacatecnika nejlepsi

To je trochu zapeklitá otázka, protože bych řekl, že méně nároční jsou větší mohutnější varani (exanthematicus, niloticus, salvator atp.), kteří ale vyžadují určitou praxi v zacházení obzvláště s většími kusy a opravdu dost prostoru. Zatímco ti menší (např. z komplexu "prasinus") vyžadují trochu více důraz na optimální podmínky a ti nejmenší (gilleni, brevicaudatus, storri a spol.) jsou zase poměrně hůře dostupní a drazí. Asi bych začal u těch malých s Varanus acanthurus, jsou malí a při troše péče celkem nenároční, dají se sehnat z odchovu už za pár tisíc. Z těch "stromových" z komplexu "prasinus" je asi nejlepší odchovaný V. beccari (jsou ze všech prasiňáků dle mého nejklidnější) a z těch mohutnějších větších bych doporučil V. exanthematicus, tam je ovšem problém, že z 99,9% jsou to importovaní jedinci a tudíž je tam velké riziko nějakých zdravotních komplikací s tím spojených, každopádně bych pořizoval, co nejmladší zvířata, která si lépe zvykají na chov a hned ze začátku je třeba pořešit endoparazity. Pak už je to většinou dobré a exanthematikové jsou poměrně ochočitelní a skromní.

Mohl bych se jen tak ze zajímavosti zeptat,jak je to s krmením ?! Jak je to s intervaly mezi krmením a případnými odjezdy mimo domov (cca 1 týden) a podobně ..?! Asi také záleží na druhu varana že,zda se jedná o nějaké velké druhy,které předpokládám vydrží delší dobu bez potravy atd .. Díky

Přesně tak, větší druhy varanů mají intervaly delší, v dospělosti se třeba jednou týdně až za dest dní nacpou a vydrží i déle. Např. dosp. komoďáky v Praze krmí tuším v intervalu 3 týdnů. Mláďata se samozřejmě krmí častěji. Třeba u malého stepáka 3 x týdně, ale to hlavně v době, kdy žere převážně ještě hmyz, při přechodu na větší a výživnější potravu se intervaly prodlužují, řekněme na 2 x týdně a u dorostu už jen 1-2 x týdně. U dospělců už min. po týdnu a více. V teráriu snadno přetuční a je těžké odolávat jejich apetitu:-).
U těch malých hmyzožroutů se krmí u mláďat 3-4x týdně u dospělců 2-3x týdně, ale v dobrém výživném stavu není zas takový problém jim dát několik dní navíc hladovku, když je to jen jednou za čas.

tak ja mam stepaka a prumerne sezere za mesic cca45-50potkanu(okolo 150g/kus) samozdrejme ma obrovske terarium a hodne se po nem prochazi a vsecko a ano mam obcas strach aby neztucnil a nemel jsem jen pekny velky spekacek se supinama:-D. ale je naprosta pravda zepokud hodi varan"smutne oci" typu "jeste bych jednoho snesl" tezko se odolava ale u dospelce se mi osvedcilo davat "dietu" cvrcky svaby sarancata jednou tydne a pohoda(terko ma 220x100x100cm a varan cca 120cm)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru