Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Teplota topné desky v teráriu

Už hodinu vedeme po ICQ s Filipem spor o topné desce (pod žárovkou viz foto)

[http://img132.imageshack.us/img132/7845/s5007430.j     pg]

Jde o to, že deska má v jejím středu teplotu 35 st. K okrajům citelně chladne. Tepelný zkošky jsem prováděl i se zakritou deskou a měřil dig. teploměrem. Bavíme se o teplotě samotné desky bez použití žárovky! Deska bude zapnuta pouze v noci v zimě, kdy teplota v pokoji je 18-20. Tudíš i teplota v tera by byla dost nízká. Ještě dodám, že tera je 80x80x50 (š-hl-v) a je určeno pro Bc.

A teď k naší debatě:
- Filip tvrdí že teplota desky 35 (ve středu) je pro hada nebezpečně vysoká a to i za předpokladu studené místnosti bez zapnutí jakéhokoliv dalšího topidla v tera.
- Já tvrdím, že při nízké teplotě v tera to problém rozhodně nebude.

Tak nás rozsuďte ... :-p

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pozor netvrdím že je nebezpečně vysoká,ale že by se had mohl přehřívat ..;-)
Filip 29.09.2009 18:07
Filip
Taky jsem to tak napsal do ankety ... ;-) Klidně si i zahlasuj :-D
Mates_RR 29.09.2009 18:10
Mates_RR
35 už je dost, je to víc než horní limit optimálních teplot hrozňů a hadů obecně vůbec, na druhou st…
krokodýl 29.09.2009 18:22
krokodýl
primárně pro hada ne zcela vhodná Taky netvrdím, že je to to nejlepší. jako primární ohřev má žárov…
Mates_RR 29.09.2009 18:26
Mates_RR
Pro kroko - je pravda že při zalehnutí topné desky hadem stoupá teplota desky ?! Znamená když had le…
Filip 29.09.2009 18:59
Filip
a udělá se hadovi popálenina při teplotě povrchu 35? Asi těžko. Samozřejmě že se teplota povrchu zve…
Mates_RR 29.09.2009 19:06
Mates_RR
Znamená to, že pokud deska bude mít po zalehnutí teplotu 35 a okolí bude mít teplotu 20, tak had NEB… poslední
krokodýl 29.09.2009 20:25
krokodýl

35 už je dost, je to víc než horní limit optimálních teplot hrozňů a hadů obecně vůbec, na druhou stranu, pokud to je jen ve středu, tak se namotá na kraje a může to být OK. Nicméně je to deska primárně pro hada ne zcela vhodná, lepší by bylo, kdyby měla 28-30 rovnoměrně po celém povrchu. Osobně bych ji nepoužíval nebo po menší úpravě.:-)

Pro kroko - je pravda že při zalehnutí topné desky hadem stoupá teplota desky ?! Znamená když had lehne na desku která má třeba plácnu 20° ,tak za nějakou dobu může být teplota desky třeba 25° ?!Usuzuji z toho že se ta deska nemá jak ochlazovat pod tělem hroznýše a tím se zvyšuje její povrchová teplota ... No a navíc jsem to tady ještě někde mám dojem četl,tak aby to nevypadalo že sem moc chytrej :-D Proto si myslím že ideál je kolem těch 28-30° (pro hrozně) když totiž ještě k tomu připočteme to že se ta deska více zahřeje,tak na ní může mít rázem třeba místo 35° 40° ,,A nikde není dáno že si had lehne spíše k okraji desky kde je nižší teplota ...Když ta deska nejede nonstop,tak při rozehřívání se může hadovi jevit jako dobrá teplota,ale jak mile se rozehřeje uprostřed na plno,tak podle mě může být had i přehřátý + myslím si že se může stát že na ní usne a než zaregistruje,že je tam více ° než by si přál,tak už může být pozdě ..Tím nemyslím že by se upekl,jak je psáno v anketě ..;-) POkud se mílim,tak mě opravte ,,Rád se poučím ..:-)

a udělá se hadovi popálenina při teplotě povrchu 35? Asi těžko. Samozřejmě že se teplota povrchu zvedne, když na ní had zalehne, ale had bude přijímat teplotu "pouze" spodem svého těla. Ostatní část bude vystanena nízké teplotě vzduchu terária, čímž se had bude zároveň ochlazovat. zároveň s tím se bude tělem hada ochlazovat i ta deska. Takže nelze tvrdit, že zakrytá deska tělem hada není nijak chlazena! Je chlazena hadem, který je chlazen okolním chladným vzduchem. To je "tepelná výměna". Znamená to, že pokud deska bude mít po zalehnutí teplotu 35 a okolí bude mít teplotu 20, tak had NEBUDE mít teplotu 35 jako ta deska ale jeho tělesná teplota bude výslednice teplot okolního prostředí. Tudíš se nepřehřeje... :i:

Navíc deska se rozehřívá hodinu. Takže to, že had zaspí, je v praxi daleko hůře proveditelné, než třeba se žárovkou, která je rozpálena okamžitě. Takže to prosím nesrovnávejte. Zde má had dostatek času se přesunout na chladnější místo terária. To bychom mohli i říkat, že když had usne ráno na slunci, tak umře, protože se nestihne vzbudit a odpolední horko ho přehřeje nebo usmrtí.

Znamená to, že pokud deska bude mít po zalehnutí teplotu 35 a okolí bude mít teplotu 20, tak had NEBUDE mít teplotu 35 jako ta deska ale jeho tělesná teplota bude výslednice teplot okolního prostředí. Tudíš se nepřehřeje...

Problém je právě s tou dotykovou teplotou. Had se snaží ohřát na svoji opt. teplotu, ale z vrchu zima, tak leží na teplu a vespod se "připaluje". ALe vzhledem k době nahřívání desky a maximu těch 35 pouze ve středu, to není tak strašné.;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru