Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Svlek zůstal na hlavě..

Ahoj haďáci.
Prosím moc o radu. Již dlouho chovám python regius - bez problémů.Nedávno jsem dostala boa constrictor (15 let). Byl převezen před svlekem. Po 2 dnech se začal svlékat a vyskytl se (očekávaný) problém. Podařilo se to jen na ocase, takže jsem zbytek svlékala ručně (to šlo bez namáčení). Jenže teď již má nesvlečenou pouze hlavu (i přes oči), kde to děsně drží a nejde odstranit. Prosím, dejte typ, jak se s tím vypořádat. Díky moc! Nechci ho tahat někam k veterináři - ti o hadech stějně vědí kulový a navíc by byl ještě víc stresován... Jinak se had chová divně - je v novém již déle jak 14 dní, ale téměř se nepohybuje po terárku. Víceméně když byl vzat z terária kvůli "ručnímu svlékání" a dala jsem ho zpátky (cca 2x, s několikadenním odstupem), zůstal v zóně, kam jsem ho dala (když na poličku k lampě, zůstal na poličce, když na vytápěnou zem, zůstal skoro pořád tam...). Sice ho zatím neznám, ale zdá se mi to divné... ani moje pasivní královka není takový pecivál.. Děkuji moc za názory! Verča (kubaskovav zavinac seznam.cz)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
no trochu by bodlo rict kde bydlite - muzeme pak poradit dobreho veterinare z okoli... Ten svlek mus…
boa.constrictor 07.10.2009 09:00
boa.constrictor
Díky moc za radu. Jj, již jsem jednou máčela regiuse, když se špatně svlékal ("připálil" se mi jako…
Karotka 07.10.2009 09:15
Karotka
Nedělejte paniku, hrozňu strčte na pár minut (15-20) do bedny (i s víkem, aby tam vlhkost stoupla až…
krokodýl 07.10.2009 10:15
krokodýl
Hele, lidi, super. Máčela jsem, máčela, až se to dalo po kousíčkách svléknout. Nejsem si jistá, jest… poslední
Karotka 07.10.2009 15:04
Karotka

no trochu by bodlo rict kde bydlite - muzeme pak poradit dobreho veterinare z okoli... Ten svlek musi pryc... Doporucuju dat hada do nadoby s vlaznou vodou a pomalu mu to namacet - bude to trvat dost dlouhu... Pak zkusit mekou houbickou, nebo pinzetou (zalezi na Vas s cim se Vam lip pracuje) zkusit pomalu dat dolu - pokud to nepujde opet treba namacet... Hlidejte si ale teplotu vody - po take pul hodine uz bude docela studena!!!
Nejhorsi cast bude z oci - tam pomuze jedine pinzeta... Je potreba byt opatrny a hlavu dobred drzet - ono se mu to moc libit nebude...
http://www.volny.cz/richardhorcic/clanky/problemy_ se_svlekanim_pokozky_u_hadu.htm

Hodne stesti...

Díky moc za radu. Jj, již jsem jednou máčela regiuse, když se špatně svlékal ("připálil" se mi jako mládě pod topným kamenem, kam se prohrabal, tak než se to zaléčilo, tak se samozřejmě špatně svlékal). Ten Boa měl celý život nevyhovující podmínky. Poslední měsíce byl v "náhradním" ubytování - v šatní skříni - holá zem, bez žrádla... tak jsem mu vyprosila alespoň lampičku, aby měl teplo a 1 žrádlo, než si ho převezu (vyráběla jsem terárium, tak to nešlo více urychlit :-( ) ¨Když je venku z terária, je čilý a silný. Jen v teráriu se nechce moc pohybovat. Jen se občas roztáhne a zase zamotá do klubka. Taky se 1 koupal - má vaničku, do které se vejde celý. A pil asi 2x. Takže to by mělo být v pohodě. Bydlíme v Řevnicích - tedy pod Prahou. Takže možno dojet do Phy. Ale zkusím tedy nejdřív to máčení a svlékání ručně. Je poměrně hodně trpělivý, moc se nebrání a hlava se dá udržet. Již jsem něco posvlékala, jen to, co zbylo, je již pevně na kůži :-( Ale o ty oči se bojím. Má kůži přes ně odchlíplou, ale vzhledem k tomu, že není jak uchytit, aby se dala stáhnout a na okolní kůži svleku již nedrží, nevím, co s tím. A nechce se mi nějak zbytečně experimentovat. Přeci jde o jeho oči! Chudák.. ale musím to co nejdřív vyřešit..

Nedělejte paniku, hrozňu strčte na pár minut (15-20) do bedny (i s víkem, aby tam vlhkost stoupla až ke 100% - zapařené boky) s trochou vlažné vody a nějakýmy mokrými ručníky. Potom hada držte za hlavu a vlhkou houbičkou nebo prstem odchlípněte nedosvlečenou kůži na hlavě (předpokládám, že není svléknutá prakticky celá hlava), začněte u retních štítků a jakmile se kůže odchlípne, lze ji pomalým opatrným tahem sundat i z "očima" z hlavy. Pokud se bude trhat, tak prostě začněte vždy tam, kde se utrhne a mnutím pokračujte dál směrem od špičky hlavy po zadní část hlavy. Píšete, že kůži má na oku odchlíplou, tak lze tento kousek zachytit pinzetou a oko svléknout. Při samotném dosvlékávání je vhodné kůži dále průběžně zvlhčovat (rukou nebo houbičkou). Obejdete se bez veterináře.

Hele, lidi, super. Máčela jsem, máčela, až se to dalo po kousíčkách svléknout. Nejsem si jistá, jestli je to svlečeno na 100% i na spodní čelisti - není to rozeznatelné - ale každopádně zbytek hlavy je ok. Tak doufám, že kdyby náhodou někde zůstal kousek staré kůže, nezpůsobí mu to nějaké problémy. Ale hlavně, že máme "operaci" za sebou. A navíc, když už jsem ho měla venku a krásně svítí slunce, jsem mohla nafotit spoustu nádherných fotek. To ani svého regiuse nemám, protože ten "nepostojí"... :) Takže díky a ať vám hádci přínáší jen radost!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru