Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Platnost registračních listů

Ahojky chovatelé, vlastním dvě želvičky Testudo hermanni boetgeri, staré 3 roky. Kupovali sme je u pana Khora v roce 2007, poté mamina vyřídila veškeré doklady k Cites a registrační listy na Krajském úřadě (odbor životního prostředí). Vloni sme se stěhovali a samozřejmě tyto dokumenty se tak trochu vytratili, naštěstí jsem se je pak ale našla, uložila a opět na ně zapomněla a tudíž jsem zapomněla i na platnost registračních listů, která byla do 31.12.2008. Tuto dobu jsem upřímně zaspala, jelikož zrovna řeším zimování želv,tak jsem si na tu registraci vzpomněla. Může prosím, někdo poradit co teď mohu udělat a jak teď postupovat, abych zas získala platné registrační listy a měla vše v pořádku. Hrozí mi nějaký postih či pokuta za prošlou platnost registračních listů. Předem vám všem moc děkuji za odpovědi.

loading...
Předmět Autor Datum
Platnost registračního listu nepodléhá žádnému časovému omezení. Je-li pro želvu jednou vydán a spln…
KHor 13.10.2009 14:04
KHor
dobrý den, pane Khor, ta vyjímka je ten žlutý papír, že ano. Tak ten na mysli nemám, ale pak jsem ob…
ginger 13.10.2009 14:27
ginger
Tak to ano, RL pozbývá platnost, protože úřad v Plzni se rozhodl, že k uvedenému datu je třeba aktua…
KHor 13.10.2009 14:58
KHor
Moc Vám děkuju za radu i za pomoc,kdyby byl nějaký problém, obrátím se na Vás resp. sem na Teraporad…
ginger 13.10.2009 15:14
ginger
Není zač, bude-li potřeba, jsem k dispozici. Kopii dokladu jsem smáznul, přece jen jsme na veřejném…
KHor 13.10.2009 15:43
KHor
Dobrý večer, já bych v tomto duchu měla taky jednu maličkost. Když už se zde výše slečna ptala. Na t…
sweety 13.10.2009 21:23
sweety
Ano, na R.L. nebývá zrovna tato povinnost uvedena. Bývá tam uvedeno pouze omezení platnosti pro chov…
KHor 13.10.2009 22:00
KHor
Jestli jsem vás pane KHor dobře pochopila, tak já jako majitelka 3 leté želvy bych měla foto měnit j…
sweety 14.10.2009 14:43
sweety
Chce to pročíst vyhlášku, ale pokud se nepletu tak k aktualizaci musí dojít vždy když se kresba nebo…
KHor 14.10.2009 15:10
KHor
Zdravím, měla bych opět jeden dotaz. Potřebuju vyfotit bříška obou želv, které se právě zazimovávají…
ginger 14.10.2009 11:47
ginger
Ono ho těch pár minut než ho vyfotíte nezabije. Vždyť si to můžete připravit, otočíte ho a za 2 minu…
wufeng 14.10.2009 14:34
wufeng
Asi tak jak píše Wufeng
KHor 14.10.2009 15:11
KHor
Tak co říkáte na fotografie? Můžu s tím jít na úřad?
ginger 14.10.2009 18:14
ginger
Ta druhá nic moc (teda ani ta první, ale ta druhá je horší), ale napojení švů štítků je vidět, chtěl…
krokodýl 14.10.2009 18:19
krokodýl
hm já vím, fotím to mobilem a nic víc nemám, co tyhle.
ginger 14.10.2009 18:42
ginger
Takto mě to uznávají, rozměr 10x15 želva na cca 80% fotky [http://i87.servimg.com/u/f87/12/17/02/81/…
KHor 14.10.2009 18:52
KHor
Tak by to mělo vypadat, důležité je, aby byli dobře zřetelné markanty (skvrny, švy, nepravidelnosti… poslední
krokodýl 14.10.2009 19:23
krokodýl

Platnost registračního listu nepodléhá žádnému časovému omezení. Je-li pro želvu jednou vydán a splníte-li podmínky průběžné aktualizace označení, není to možné.
Jde-li vám o platnost výjimky ze zákazu obchodní činnosti, tak ta má omezenou platnost vždy, stačí zažádat o novou.
Na jakém základě jste dospěla k tomu, že RL jsou platné do 31.12.2008?

Tak to ano, RL pozbývá platnost, protože úřad v Plzni se rozhodl, že k uvedenému datu je třeba aktualizovat fotografii želvy tak, aby byla kresba plastronu stále aktuální což jste opoměla. Doporučuji pořídit foto plastronu 10x15 s měřítkem, porovnat oba snímky a vyznačit si shodné markanty tak, aby se želva dala přesvědčivě poznat. Posléze nezbývá než zajít na úřad a své opoždění omluvit třeba tím, že obyčejně je aktualizace fotek vyžadována do dvou let. Nemyslím, že případný postih bude významný bude-li vůbec. Pokud budete mít problém s vyznačením markantů, fotky mě pošlete, pomohu s tím.

Moc Vám děkuju za radu i za pomoc,kdyby byl nějaký problém, obrátím se na Vás resp. sem na Teraporadnu. Všimla jsem si, že v příloze nebyl ten snímek, zřejmě se nepodařilo ho uložit, přikládám kdyžtak znovu, ale asi už není třeba. Moc díky, mějte se krásně.

Dobrý večer, já bych v tomto duchu měla taky jednu maličkost. Když už se zde výše slečna ptala. Na toto konto mě zajímá pravý opak. Zkontrolovala jsem i já své papíry, ale nikde nemám ani zmíňku o tom, že bych měla do nějaké doby dodat nové foto plastronu. MHMP (magistrát hlavního města) mě pouze v dopise informoval, že změnu majitele viděl, odklepl a orazítkoval a že mi jeden originál vrací, ale něco o tom, že mám do data toho a toho dodat foto není nikde uvedeno.
Je dodávání fotky plastronu želvy nějak státem nařízené nebo se jedná jen o krajovou iniciativu úřednic? Případně po jaké době, kam foto dodávat, atd. Já jen, abych z toho posléze někdy v budoucnu třeba neměla problémy. Předem děkuji za informaci.

Ano, na R.L. nebývá zrovna tato povinnost uvedena. Bývá tam uvedeno pouze omezení platnosti pro chovatele u kterého se želva narodila a to do doby prvního nezaměnitelného označení. Doslova to neuvedu, ale povinnost současného majitele želvy je mít zvíře nezaměnitelně označené. Povinnost aktualizovat fotku je myslím do dvou let a vždy pokud se charakteristika plastronu změní natolik že zvíře není podle fotky poznat. Jsem přesvědčen, že u dospělého zvířete, kde se kresba i jiné charakteristiky v podstatě nemění, bude stačit k nesporné identifikaci i fotka třeba desetiletá.
Volný výklad zákonů a vyhlášek je bohužel všeobecně známý nejen u želv, takže postup v jednom kraji závazný, docela dobře nemusí být podstatný v jiném. Základní požadavek je však jeden. Mít zvíře označeno tak, aby nebyla možná záměna ani pochybnost.

Jestli jsem vás pane KHor dobře pochopila, tak já jako majitelka 3 leté želvy bych měla foto měnit jednou do roka, později stačí v menších frekvencích, ale má se tedy vždy takové foto posílat na krajský úřad? Nebo ho stačí mít někde doma u dokladů želvy založený?

Chce to pročíst vyhlášku, ale pokud se nepletu tak k aktualizaci musí dojít vždy když se kresba nebo jiné markanty(napojení štítků atd.) změní a znemožní identifikaci, u mladých želv nejpozději do dvou let. Doporučuji si celou věc upřesnit na Krajském úřadě ke kterému náležíte, praxe může být rozdílná. Dokladovat průběh růstu může být výhodou, platí však ta fotka, která je nedílnou součástí reg. listu a je opatřena kulatým razítkem a podpisem s čitelně vyznačeným číslem reg. listu ke kterému patří, jak jinak že ano. Aktualizace se zároveň zapíše na zadní stranu reg.listu do kolonky č.20 a zápis se opatří datumem aktualizace a opět kulatým razítkem s podpisem úředníka. Úředník pořídí kopii změněného reg. listu a tu založí k původní kopii reg. listu. Když se to vše náležitě provede, orazítkuje zaeviduje a zkopíruje, můžete mít velice dobrý pocit že jste nijak neohrozila želvy ve volné přírodě.

Zdravím, měla bych opět jeden dotaz. Potřebuju vyfotit bříška obou želv, které se právě zazimovávají. Samička ta už teda spí tvrdě asi přes týden, ale samec se terpve chystá k hibernaci (no je fakt, že si nejsem jistá tím pohlavím,ale to kdyžtak můžu řešit jindy). Jsou ještě venku ve výběhu, včera jsem je kontrolovala a samec ten spí,ale jakmile s ním pohnu,tak už na mě kouká. Jak mám tedy provést to focení, aniž bych jim narušila přípravu na hibernaci. Předem díky ;-).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...