loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
zda je to samička nebo sameček? Jednodušší dotaz by nebyl?? Tohle bych taky rád věděl, když jsem z…
Boss_1 21.10.2009 09:36
Boss_1
Zdravím, zajímalo by mě odkud čerpáš tyhle údaje:Tak na to zapomeň drahoušku! Mám přesně tento druh…
Epanterias 22.10.2009 22:18
Epanterias
Když autor napsal docela přesně L.G.C a přímo tohoto mazlíčka mám vyrazil jsem ihned rozdávat svá mo…
Boss_1 23.10.2009 09:07
Boss_1
Nevím, jestli si to dobře pochopil, ale právě to, co jsi vytáhl z mého příspěvku, je poměrně důležit… poslední
Epanterias 23.10.2009 23:32
Epanterias

zda je to samička nebo sameček?

Jednodušší dotaz by nebyl?? Tohle bych taky rád věděl, když jsem zkoumal svýho Gogiho, vypadalo to jako by snad měl koule:-), ale to nic nedokazuje, bůhví co to je. Taky si nedovedu představit, že bych toho drobečka, kterej v oblasti kloaky nedosahuje zdaleka ani tloušťky malíčku sondoval. Nejlepší je mít k dispozici plus mínus stejně staryho jedince, u něj pohlaví znát a pak je porovnat, ale budeš dobrá když ho seženeš.

Pokud já vím dorůstá min. 120cm a max. 145cm...

Můj fešák má sice 90 cm, ale taky má bezmála 4 roky a pokud se dožívá, čehož se víc než bojím, jen okolo 10 let dám krk na to, že se k těm 120 cm nedohrábne, ale samozřejmě věřím, že tak dorůst můžou.

Zdravím, zajímalo by mě odkud čerpáš tyhle údaje:Tak na to zapomeň drahoušku! Mám přesně tento druh a pokud má 70 cm bude mít min. 1,5 roku. Když tento had dorůstá průměrně jen kolem 110 cm, nemůže mít 3/4 roční batolátko už 70 cm.
V tomhle se musím zastat Tess. Jak Markel, Applegate, ale i Perlowin a další autoři bezpečně dokladují velikost getul bez příslušnosti k formám či subspéciím dobře nad 110cm. Jen namátkou L.g.holbrooki kolem 91cm, zmiňovaná californiae 152cm a L.g.getulus dokonce až 213cm. 4letá californie o devadesáti centimetrech není žádný velikostní zázrak, to chápu. Na druhou stranu se podle velikosti nedá říct s určitostí nic. Třeba podle Perlowina by měla měřit konkrétně californiae v roce minimálně 46cm a nejméně 91cm ve dvou letech (podotýkám, že toto je statistika z mnoholetého chovu). S tím se mohu ztotožnit. Pokud zvíře normálně žere, tak i za předpokladu, že není překrmováno a je chováno za podmínek odpovídajících přírodě (hibernace, noční poklesy teplot) dosahuje mnohem rychlejšího růstu. Na druhou stranu, pokud je v podmínkách nevyhovujících, jeho růst se pochopitelně zpomaluje a odpovídá metabolismu a možnostem konkrétního zvířete. Z čehož plyne, že rovnice mezi věkem a velikostí neexistuje. Můžeme ji pouze srovnávat s růstem za řekněme optimálního stavu. Extrémy jako překrmování, neexistence klidových období, stejně jako krmení hada s délkou 80cm dvěma holaty se tomu vymykají a tvoří rovnici nedefinovatelnou.

Když autor napsal docela přesně L.G.C a přímo tohoto mazlíčka mám vyrazil jsem ihned rozdávat svá moudra. Bohužel moje údaje vychází jen z asi 3,5 roku trvajícího chovu a z tohoto jediného hada. Nedělám ze sebe odborníka, ale nemyslím, že jsem psal ptákoviny. Vím, že u L.G.C. existuje model z příčným a podélným pruhováním, že jsou i formy, tak daleko nejsem. Trochu mě zarazila tato tvá kulaťoučká čísla: 91, 152, 213 cm. Když jsem si prědstavil jak můj korálek atakuje na 152 cm dost jsem se zasmál, to bych ji v dospělosti musel na ocásek narazit tak 40 cm hadičku, vycházím ovšem z vyčteného velmi krutého údaje, že se dožívá jen asi 10 let. Tess se zastávat určitě nemusíš, velmi si vážím každé holky co chová hada, navíc teraporadnice jsou dle všeho jedna kráska za druhou:-). Ovšem údajem:

californiae v roce minimálně 46cm a nejméně 91cm ve dvou letech

ses ji příliš nezastal. Myslím, že můj drobek je zcela zdráv. Narozdíl od hyperlíného hroznýše vykazuje jistou aktivitu, žere v poho a kožíšek svlíká jak ponožku.

Nevím, jestli si to dobře pochopil, ale právě to, co jsi vytáhl z mého příspěvku, je poměrně důležitý údaj. Jedná se totiž o statistický údaj, kolik by mělo mít zvíře v roce minimálně, případně, abych byl konkrétnější, kolem jaké míry by se měla pohybovat velikost třeba právě roční californiae. To, že z korálovek někteří pseudochovatelé dělají hroznýše nebo krajty s naprosto jinou agilitou a rychlostí metabolismu je důvod, proč se setkáváme s minikorálovkami. Nehovořím zde o překrmování, ale o předkládání potravy v množství a příslušné velkosti, která je adekvátní tomu kterému druhu v dané období. Tak jako bych nekrmil novorozeňata skákavkami, tak bych nekrmil dospělé sinaloe nebo getuly třiceti holaty, jak už jsem mockrát viděl. Takto sprzněná zvířata jsem dostal párkrát do chovu a mohu bezpečně říci, že jejich zdraví odpovídalo přesně podmínkám, jež nastolil jejich dosavadní "držitel". Ta krásná "kulaťoučká čísla" jsou velikosti, kterých dosáhla ta která forma getuly, není to také nic neznámého a také nic tak výjimečného. Psal jsem to především proto, že metrové californie jsem v chovu nikdy neměl. Koneckonců subtilnější sinaloe mívají uváděnou horní hranici 1,3 metru (kupříkladu Rehák). Protože nevím, v jakých podmínkách je chováno tvé zvíře, ani nevím, zda ho máš od novorozeněte, zda je to rozkrmované zvíře, nebo californie, co žrala od počátku sama, zda má sezonní pauzy atd., rozhodně si netroufám posuzovat kvalitu jeho chovu či tvůj vlastní podpis na tomto hadu. Na druhou stranu opravdu čtyřletá californie o 90cm není na svůj věk dostatečně vzrostlá. Nebyl v tom osobní útok. Jen nemám rád, když se někdo ohání údaji, které nemá ověřené. Jinak korálovky se dožívají i více než deseti let. Vstupuje do toho ale příliš mnoho faktorů, které to dokáží ovlivnit. Je to jako s guttatami. Někdo je má osm let, jiní 20 (rekord byl co si pamatuji 24 nebo 25let). Na tomhle všem se podepíšeme..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...