Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Roztok

Mam dotaz má želva ma na kuzi ty bile skvrny a ja cetl ze se to leci tim ze zelvu vykoupeme v roztoku kuchynske soli nebo v roztoku hypermanganu...Muj dotaz teda zni v jakem pomeru soli nebo hypermanganu doporucujete?A pak jeste ja dlouho a jak casto by se v tom mela koupat?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Najlepšie by bolo, keby si sem hodil fotku alebo aspoň presne popísal tie biele škvrny. Ďalej uveď d…
miro293 26.10.2009 10:47
miro293
Jestli je to plísen - což ti tu lidi potvrdí až z fotky - tak se doporučuje roztok betadine (ředí se…
Nerous 27.10.2009 10:07
Nerous
Tu koncentraci hymermanganu jsi nasla prosim kde?Nemam osobne s lecenim zelv na plisne zkusenosti, a…
Redsnake 27.10.2009 15:34
Redsnake
Myslím, že mi ji říkal vet. Na netu jsem přesnou koncentraci nenašla - většinou se píše růžový rozto…
Nerous 27.10.2009 15:47
Nerous
Hypermangan dokaze i popalit. Pouziva se slabe ruzovy roztok, tedy nekolik malo zrnicek na litr vody…
Redsnake 27.10.2009 15:51
Redsnake
Dobrý den, snad bych tady mohl poradit s tou koncentrací hyrepmanganu. Dát do jednoho litru vody pár…
Scorpio 31.10.2009 06:57
Scorpio
Ono vzdy se uvadelo, ze se pouziva slabe ruzovy roztok a je to bezna praxe, kdy se na plisne pouziva…
Redsnake 31.10.2009 09:53
Redsnake
Vzhledem k tomu, že se hypermangan v roztocích celkem ochotně rozkádá - čímž ztrácí na svých desinfe…
Scorpio 01.11.2009 18:10
Scorpio
jednoprocentni koncentrace je takove,ze je roztok natolik nasycen,ze se dalsi krystaly hypermanganu…
Redsnake 01.11.2009 19:08
Redsnake
Jednoprocentní roztok znamená, že 100g roztoku obsahuje 1g látky. Nasycený roztok - při dané teplotě…
Scorpio 01.11.2009 21:53
Scorpio
Popálila jsem našemu hafíkovi slabě růžovým roztokem hypermanganu ucho , měla jsem mu dezinfikovat z…
Ewka 23.04.2010 20:56
Ewka
On je celkem taky problém v barvocitu jednotlivých lidí a slabě růžový může být občas pěkně silný, n…
krokodýl 24.04.2010 09:04
krokodýl
Hypermangan používám jen na dezinfekci terárií. Na zvířata používám Betadine. Postižený místa bych p…
Crocodylus 25.04.2010 01:31
Crocodylus
Jsem to játro :-) Dotaz je x-měsíců starý. To už je želva asi v želvím nebi, nebo na ni pěstujou žam… poslední
Crocodylus 25.04.2010 01:34
Crocodylus

Najlepšie by bolo, keby si sem hodil fotku alebo aspoň presne popísal tie biele škvrny. Ďalej uveď druh korytnačky a priblíž podmienky chovu hlavne čo sa týka potravy, teploty, osvetlenia u vodnej filtráciu... Podľa tvojho popisu ti málokto poradí, problém sa totiž nedá presne identifikovať.

Jestli je to plísen - což ti tu lidi potvrdí až z fotky - tak se doporučuje roztok betadine (ředí se s destilovanou vodou, poměr je v návodu) nebo ten hypermangan (ten používám já) koupí se to v lékárně a naředí se to s vodou (používám obyč z kohoutku) až to zfialový a na dně se začnou usazovat krystalky. Pak se s tím potírají postižená místa a želva se nechá běhat na suhu aspon 20 minut (aby to mohlo působit). Namíchaný roztok nějakou dobu vydrží, a když se dostane na lino nebo na koberec, tak je velká legrace:) Doporučuje se to potírat denně, ale já potírám většinou ob den - tak dlouho, dokud plísen nezmizí a když se pak zase udělá, tak se léčba opakuje. Taky je dobré koupat želvu v slabém odvaru z heřmánku, třezalky (ale pozor, želvy vykoupané v třezalce nesmí na sluníčko ani pod UV) někdo taky používá zelený čaj.

Tyhle roztoky ale nepomáhají na všechno, takže by opravdu byla dobrá ta fotka.

Myslím, že mi ji říkal vet. Na netu jsem přesnou koncentraci nenašla - většinou se píše růžový roztok a podobně. Používám ji léta na krunýř (u elegansek a pseudemys) a občas i na kůži, zabírá mi bez následků. Nesmí se to ale dostat do očí. Já v tom ale želvy nekoupu - jen jim potírám postižená místa. Rozhodně tím také není možné natřít celou želvu - dýchají kůži.

Dobrý den,
snad bych tady mohl poradit s tou koncentrací hyrepmanganu. Dát do jednoho litru vody pár zrníček je k ničemu. Koncentrace bude nesmírně nízká. Navíc se pro své oxidační vlastnosti - kdy ochotně reaguje s kdečím - celkem dost rozkládá a tím se sniřuje jeho koncentrace v roztoku, což samozřejmě vede ke snížení desinfekčních účinků. V praxi se celkem často používají desinfekční roztoky o koncentraci kolem 1%. Takže když dáte nějakých 10g do litru vody není třeba se ničeho obávat. v této koncetraci nemůže ublížit. Scorpio

Vzhledem k tomu, že se hypermangan v roztocích celkem ochotně rozkádá - čímž ztrácí na svých desinfekčních vlastnostech - je koncentrace kolem 1% vcelku přiměřená a pro vyšší organismy neškodná. Jsem chemik a za celou svou praxi jsem neviděl nikoho popáleného hapermanganem. Popálení si dokážu představit, pokud si někdo vezme krystaly do dlaně a jejch sevřením je nechá "rozpouštět" ve vlhkém prostředí dlaně. Ale to snad nikoho nenapadne.Scorpio

Jednoprocentní roztok znamená, že 100g roztoku obsahuje 1g látky. Nasycený roztok - při dané teplotě se rozpustí jen určité množství látky. Pro hypermangan platí, že při 25st. celsia se ve 100ml vody rozpustí 7,63g KMnO4. Pokud budu při této teplotě přidávat další krystaly už budou ležet na dně nádoby. Rozpustily by se po zahřátí roztoku, ale při ochlazení by opět z roztoku vypadly.Takže za běžné teploty nelze připravit roztok hypermanganu o vyšší koncentraci než nějakých 7,5%.A takový není určitě tak silný aby popálil. Scorpio

On je celkem taky problém v barvocitu jednotlivých lidí a slabě růžový může být občas pěkně silný, na čerstvou ránu (čerstvě zašitou) dost nevhodná desinfekce, mnohem lepší je betadin (1:10 s vodou).

Ner.: O použití zeleného čaje jsem neslyšel, vždy jen o použití černého čaje...

Hypermangan používám jen na dezinfekci terárií. Na zvířata používám Betadine. Postižený místa bych pokapal a pak opláchl vodou. Želvičku můžeš pak vykoupat v roztoku betadinu celou. (plíseň ev. mykózu vidíš lokálně, ale spory můžou být v záhybech kůže).

Pokud je to vodní želva, zvýšil bych hygienu chovu (častější výměny vody, propírání filtru) a přidal trochu soli do vody.

Je potřeba zvíře sledovat. Pokud by se to nezlepšilo, zvýšil bych teplotu a dal kapku hdyrovitu (AD3 kombinal).
Pokud by se ani tak stav nezlepšil, pak už jen veterina...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru