Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zimní zahrada

Dobrý den,
stavím zimní zahradu a měl bych pár detailů, u kterých bych potřeboval poradit, dále bych byl vděčen za jakékoliv vaše postřehy a vychytávky.
Zimní zahrada je postavena z klasického zdiva / co jsem kde našel/, rozměry cca. 6x4 metry. Po obvodu jsou plastová okna 150 x 235 s možností větrání. Celý strop je z polykarbonátu 5/25 mm, s koeficientem prostupu tepla 1,3 w/ m2 a prostupem světla tuším cca. 60 %. Ve stropě jsou dvě otevírací okna 100 x 130 cm, ovládaná termostatem, pro zajištění dostatečného odvětrání v letních měsících bude navíc po každém zavlažování spínán větrák.
Zimní zahrada je připláclá na dům a má vstup pouze z něj. Bude sloužit na pěstování rostlin a chov tropických druhů zvířat, zejména žab, nějakého druhu chameleona a ryb pro které bude jezírko o objemu cca. 4 000 litrů. Do něhož bude téct vodopád napojený na filtry.
Hlavně by mě zajímalo, jak máte řešené zavlažování, plánuju zakopat v rohu nádrž o objemu 1000 litrů, do ní svést okap a využívat k zavlažování dešťovou vodu, nevím ale jestli je to vhodnější řešení než voda z vodovodu, která je pro orchideje, tilandsie, které tam budou dominovat, nepříliš vhodná. Jde mi hlavně o to , že voda z dešťů bude určitě plná pylů a prachu, použít nějakej filtr??
Dále jak zajistit dobré větrání, hlavně v zimních měsících , kdy nebude možnost použít větrák a otevřít okna, většina kytek nesnáší přemokřování, vysoká vlhkost snad nebude na překážku??
Dále pokud máte nějakej typ na rosící zařízení, sem s ním, hlavně trysky a rozvody.
Prostředkem zahrady bude procházet chodník,po jeho okrajích budou zasazeny větší keře či stromky, nějakej typ na určitej druh ? Výška by měla být tak kolem 3 metrů. Zasadit plánuju přímo do hlíny, teda pokud mi to nerozmluvíte a nedoporučíte květináče.
Řešíte nějak zastínění? Mám možnost sehnat zastiňovací clonu, dříve používanou firmou stavějící profi skleníky , ale nemám serva což by snad nebyl problém, ale problém je , že clona je určena do vnitř a bojím se aby mi po zastínění nezůstala nějaká žabka mezi ní a polykarbonátem, což by určitě nepřežila.
Dále bych potřeboval nějakej typ na velmi levný nákup pryskyřice, potřebuji pokrýt celou stěnu 6 x 3 metry, dost členitou a při ceně 350 kč za kilo, by to stálo více než zbytek zahrady. Případně co jiného použít na nátěr ?
Pokud by jste měli ještě typ na nějakou suchozemskou želvu, která však snese vysokou vlhkost, tak se podělte.
předem děkuji všem za odpověď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Co tak vložit foto z průběhu stavby??;-)
carlos 03.11.2009 07:16
carlos
Já uvažoval o podobném díle :) S tou vodou bych viděl ještě jednu potíž - bacha na rýny. Z toho kovu…
VH 03.11.2009 08:26
VH
Jo to je jasný, o mědi bych neuvažoval, ta zabije cokoli živého, bude to určitě pozink a to nejen s…
tom_czech 03.11.2009 18:00
tom_czech
Na orchideje a bromelie a vicemene na vsechny kytky doma - v Brne mame desne tvrdou vodu, tak to rad… poslední
VH 03.11.2009 18:13
VH

Já uvažoval o podobném díle :) S tou vodou bych viděl ještě jednu potíž - bacha na rýny. Z toho kovu se může vyluhovat leccos, především ionty mědi jsou prušvih. Já mám dešťovku s klasickejch pozink trubek a po 20 letech užívání je voda jedna báseň. Beru jí z jímky a tam se vše usazuje u dna, od kud vedu neberu (beru zhruba z půly sloupce). VH

Jo to je jasný, o mědi bych neuvažoval, ta zabije cokoli živého, bude to určitě pozink a to nejen s ohledem na cenu, ale i na dostupnost. Navíc jsou okapi ve 2,5 metrech, tak se dají kdykoli vyměnit. S usazováním u dna taky počítám, mělo by to fungovat, jen bude problém s čištěním, tak to do nádrže poženu aspoň přes sítko. Na co používáš dešťovku ? Teda asi na zalejvání, ale trochu konkrétně ? K tý lepence, kamarád ji používá u žab již řadu let, tak to snad zvládnou i ryby. Nebo ne?? Když tak nasadim pokusnýho králíka, nebo radši kapra.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru