Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Trnorep Uromastyx acanthinurus

Jenom pár poznámek k tomu krmení trnorepů. Kolik lidí, tolik zkušeností. Když ale mrknete na pár fotek, jak to vypadá třeba právě dneska v lokalitách výskytu trnorepů, zjistíte, že tam není skoro nic zeleného. Takže to není třeba přehánět. Pro inspiraci popíšu jídelníček svých mazánků, kteří vypadají spokojeně, a to je některým hodně přes deset let.
1. Základ tvoří směs suchých převážně luštěnin, kde různé druhy čoček tvoří cca 50%, zbytek pak všechno suché, co se dá sehnat-drobné fazole, mungo, pohanka, proso, obilniny, vločky atd. Přidávám také pro zpestření trochu komečních granulovaných směsí pro herbivorní plazy a taky lze přidávat, ale nepřehánět rozinky, slunečnicová semena, semena tykví atd. Celé to v misce navíc prosypu minerálními látkami a vitamíny pro plazy. Tuto směs bez nějakého přesného receptu, v podtatě trvám aspoň na té čočce, mají k dispozici celý rok. Zkoušejte a uvidíte, čemu dávají ti vaši přednost. Například U.acnthinura dává u mě přednost klasické čočce, kdežto U. ornata preferují drobnou červenou čočku a různé druhy prosa.
2. Co se týká zelené potravy tak od doby, co na jaře začne obrážet zelené, (většinou už v březnu se objevují květy podbělu a listy ostatních rostlin) do sněhu nebo mrazů dávám směs rostlin už popsaných v dřívějších diskusních příspěvcích. Pro pár zvířat je dobré používat nějakou stabilní(aby ji zvířata nemohly převrátit, snadno čistitelnou nádobku s vodou. Kytky tam vydrží i dva dny a nemusíte být každý den za pidivína, který leze na sídlišti po trávě a něco divného tam dělá. Když je trnorepů víc, nezbývá, než to do terárka jenom tak házet, třeba do nějakých jesliček. Pak se nemusí tolik uklízet. Něco úsušků tam ale vždycky nechám. Někteří trndové to berou i úplně suché a když není výjimečně čas nebo možnost nakrmit, tak si ti největší hladovci něco najdou. No a v období od prosince dávám nepravidelně sekanou směs listové zeleniny různé druhy salátů(polníček, římský, ledový atd.), pekingské a čínské zelí, radiccio, čekanka, kapusta-kel, nať mrkve, prostě co se dá. Nijak to ale nepřeháním. Stejně mají sníženou aktivitu a takové pseudozimování. Jenom připomínám, porovnejte to s jejich domovinou. Zelí a špenát nedávám.
3. Poslední složku tvoří naklíčená směs výše uvedených luštěnin a zrnin posypaných minerálními látkami a vitamíny pro plazy. K naklíčeným semenům přidávám ještě zmrazený hrášek a mrazené fazolové lusky. Uchovávám v mrazničce a podávám rozmražené na misce tak od února do začátku léta(červen).
Tolik v kostce. Není to zázračný a jediný správný recept, pouze výslek mnoha let hledání nějakého systému, který by byl přiměřeně pracný a nákladný s pokud možno vyhovujícím nutričním složením pro ty moje mazánky. Držím palce.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny