Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Páření kudlanek

Dobrý den.
Máme doma tři kousky kudlanek H.membranacea. Každou chvíli by měly všechny dospět. Chtěl jsem se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s jejich pářením. Myslím, jak by mělo vypadat hlavně terárium pro tento akt. Že by měla samička co nejvíc žrát, sameček tak, aby nebyl hladový, že se se samečkem mám rovnou rozloučit, to zhruba vím. Jedná se mi hlavně o to, jak by to terárium mělo vypadat. Minimální rozměry a jestli nějaké větvičky, nebo stačí síťové víko, vlkost a taky, když se "zadaří", jak poté manipulovat se samicí.
Děkuji mnohokrát.
Pokud někdo víte třeba o webu, kde bych to našel, stačí mi sem hodit odkaz, já už se v tom proberu, nechci zbytečně zdržovat. Já zatím neměl štěstí cokoliv najít.
Ještě jednou mnohokrát díky. Nashledanou.:-)

Předmět Autor Datum
Páření probíhá úplně bez problémů, pokud dodržíte pár pravidel, o samce téměř jistě nepřijdete. Mně…
nikolas 15.11.2009 21:17
nikolas
bylo zde řečeno už vše, jen podotknu že pokud nedojde k opětnovnému páření, tak počet mladých v druh… poslední
Fredy176 15.11.2009 21:21
Fredy176

Páření probíhá úplně bez problémů, pokud dodržíte pár pravidel, o samce téměř jistě nepřijdete. Mně samci Sphodromantis sp. (druh Hierodulám velmi podobný) pravidelně přežívají opakovaná páření s různými samičkami.
Za prvé - dejte jim po dospělostním svleku čas - min. tři týdny, klidně měsíc, jinak samice samce dost nevybíravě odežene, popř. zlikviduje, nemá-li zbytí.
Za druhé - samice musí být opravdu důkladně nakrmená - aby už neměla místo na další potravu.
Za třetí - pářit je můžete nechat klidně i mimo terárium, na pokojové květině nebo i na zácloně - síťové víko není ideální. Z hlediska samce je to i bezpečnější, protože se může po činu dostatečně svižně vypařit a nemotá se samici před nosem v malém uzavřeném teráriu. Páření může trvat dlouho a hlídat ho celou dobu je skoro nemožné. Nakrmená samice samce během páření nesežere, alespoň já jsem nic takového nezaznamenal a první kudlanky jsem choval v osmdesátých letech (bože!).
Takže - posadíte samici na větvičku, až se zklidní a přestane utíkat, posadíte samce kousek za ní. Štětcem nebo špejlí můžete nerozhodného samce trochu popohnat a příliš útočnou samici naopak zklidnit, ale nasycená samice samce nenapadne. Kudlanky mají velmi dobrý zrak a zcela bezpečně poznávají příslušníky stejného druhu
a určitě se bezdůvodně nepřipraví o možnost k reprodukci.
Když se zadaří, je manipulace se samicí stejná jako předtím, zhruba do měsíce můžete očekávat první ootéku, pak zhruba v měsíčních intervalech další. Oplozené budou i ty pozdější, ale opětovné spáření určitě není na škodu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru