Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Páření kudlanek

Páření probíhá úplně bez problémů, pokud dodržíte pár pravidel, o samce téměř jistě nepřijdete. Mně samci Sphodromantis sp. (druh Hierodulám velmi podobný) pravidelně přežívají opakovaná páření s různými samičkami.
Za prvé - dejte jim po dospělostním svleku čas - min. tři týdny, klidně měsíc, jinak samice samce dost nevybíravě odežene, popř. zlikviduje, nemá-li zbytí.
Za druhé - samice musí být opravdu důkladně nakrmená - aby už neměla místo na další potravu.
Za třetí - pářit je můžete nechat klidně i mimo terárium, na pokojové květině nebo i na zácloně - síťové víko není ideální. Z hlediska samce je to i bezpečnější, protože se může po činu dostatečně svižně vypařit a nemotá se samici před nosem v malém uzavřeném teráriu. Páření může trvat dlouho a hlídat ho celou dobu je skoro nemožné. Nakrmená samice samce během páření nesežere, alespoň já jsem nic takového nezaznamenal a první kudlanky jsem choval v osmdesátých letech (bože!).
Takže - posadíte samici na větvičku, až se zklidní a přestane utíkat, posadíte samce kousek za ní. Štětcem nebo špejlí můžete nerozhodného samce trochu popohnat a příliš útočnou samici naopak zklidnit, ale nasycená samice samce nenapadne. Kudlanky mají velmi dobrý zrak a zcela bezpečně poznávají příslušníky stejného druhu
a určitě se bezdůvodně nepřipraví o možnost k reprodukci.
Když se zadaří, je manipulace se samicí stejná jako předtím, zhruba do měsíce můžete očekávat první ootéku, pak zhruba v měsíčních intervalech další. Oplozené budou i ty pozdější, ale opětovné spáření určitě není na škodu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny