Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno regiuska - nevylučuje

Zdravím a prosím o radu, případně zkušenosti,
mám doma tři týdny zhruba půlroční regiusku. Po krmení ještě stále nevyloučila, už to bude 14dní. Na doporučení veta necháváme plavat v teplé vaně (což jí teda moc netěší), jemně masírujeme bříško, v neděli jí veterinář udělal výplach kloaky fízákem. Z počátku (ještě než jsem to začala řešit) z ní šla trocha bezbarvého šlemu, teď ve vaně nažloutlé cosi, ale ten kýžený bobek ne a ne. Přes víkend byla léčená na nachlazení - dostala 2x injekčně vitamínový koktejl a antibiotickou clonu. Teď se navíc začíná svlékat. Začínám už z toho být trochu nešťastná. Jinak vypadá krajta dobře, je aktivní, v dobrém výživovém stavu, nachlazení se podařilo rozehnat. Má už hlad, byla od chovatele zvyklá žrát častěji, vet mi řekl, že krmit nemám, dokud nevyloučí. Takže co s tím?
Díky všem

Předmět Autor Datum
vet mi řekl, že krmit nemám, dokud nevyloučí. Po krmení ještě stále nevyloučila, už to bude 14dní.…
halapremek 17.11.2009 09:53
halapremek
Had neustále zvedal hlavičku, i si tak lehala, otevírala tlamu, posikávala, měla šedavý výtok na nos…
lada7 17.11.2009 10:05
lada7
Tak dejme tomu, že to nachlazení bylo - ATB tedy byly nejspíš nějaké širokospektrální (taky nejsem v…
halapremek 17.11.2009 10:15
halapremek
A co podmínky? Máte ji tři týdny - jednou žrala, nastydla, dostala ATB, výplach kloaky, časté tahání…
krokodýl 17.11.2009 13:06
krokodýl
No přijde mi též ten dotaz hodně hodně přehnaný a s posledním příspěvkem plně souhlasím. Někde jsem… poslední
ToVy 17.11.2009 14:34
ToVy

vet mi řekl, že krmit nemám, dokud nevyloučí.

Po krmení ještě stále nevyloučila, už to bude 14dní.

Ani mladé regiusky nevylučují až tak často, záleží také jak často a jak velkou potravou je krmena. Léčba nachlazení a přitom plaváníčko v teplé vaně..? Jaká ATB clona? Jak jste dospěli k tomu, že je nechlazená? Nechat proplavat v teplé vaně je dobré při zácpě, což Váš případ nejspíš nebude. Mám z toho co píšete pocit, že většina zákroků byla naprosto zbytečná. Nic bych zatím nehrotil a nechal ji v klidu. Po svleku bych i normálně nakrmil.

Had neustále zvedal hlavičku, i si tak lehala, otevírala tlamu, posikávala, měla šedavý výtok na nose, byla apatičtější. Že by se mohlo jednat o nachlazení mě napadlo po pročítání zdejších diskuzí a, jelikož s nemocemi hadů tolik zkušeností nemám, radši jsem jí na tu veterinu odvezla. Jaké ATB přesně to bylo nevím, vet nejsem a přehled mám spíš ve veterině velkých zvířat, nicméně dneska jdeme na kontrolu, můžu se zeptat.

Co se týče koupání při nachlazení, moc se mi to nezdálo, proto jsem se na to veta znovu ptala - koupat jsme měli dál. Nicméně od podání antibiotik už ve vaně nebyla, jenom kontroluju bříško, jestli se netvoří hrudky.

Tak dejme tomu, že to nachlazení bylo - ATB tedy byly nejspíš nějaké širokospektrální (taky nejsem vet, ale co do hadů cpu a v jakých dávkách si poznamenávám). Přesto se mi nejeví nutné vyplachovat kloaku fízákem apod. v případě, že krajta dva týdny nevyloučí. Byla nějak zaplněná? Po prohmatání by bylo znát. Stále se mi to jeví jako hrocení dané situace, možná by neškodilo více trpělivosti.

A co podmínky? Máte ji tři týdny - jednou žrala, nastydla, dostala ATB, výplach kloaky, časté tahání, masáže břicha, koupání ve vaně... To mi hlava nebere. Nestačilo třeba jen zvýšit teplotu a nechat ji v klidu v teráriu? Odpovím si sám, ANO. Pokud sama žrala nebyl její stav nijak kritický, dokonce ani vážný.

No přijde mi též ten dotaz hodně hodně přehnaný a s posledním příspěvkem plně souhlasím. Někde jsem četl, že pokud hád má mít co nejvíce přirozené prostředí, neměl by se brát do ruk vůbec. Osobně svého hada beru jen po svleku, zda je celý svlečený a nebo když ho vážím (cca 1x měsíčně).
Pokud si autor protvního dotazu tady přečetl(a), jak vypadá nachlazení, tak možná někde a není tomu ani tak dávno, protože tu někdo založil o vylučování obdobné vlákno, mohl přečíst, že moje krajta až od června nějak pravidelněji kálí,cca 1x měsíčně, ale před tím půl roku nekálela, vedu si záznamy i o tom, je sice pravda, že měla velmi hladovkářské období, ale ani před tím, když žrala, tak tam byly velké prodlevy, a když jsem teď zmínil, že kálí cca 1x měsíčně, tak to je při krmení po týdnu potkánkem nebo myší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru