Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vychlípený penis-co s ním?

HELP!
dnes jsem zjistil u svého samce anámky vychlípený penis. Nejde zpet, je trochu poraněný ale nijak vážně- spíše odřený. Želvák se zdržuje mimo vodu a dosah jiných želv. Už jsem ho dal extra. Co s tím?
je možné, že se vrátí zpět, nebo to bude vyžadovat veterinarní ošetření?

Předmět Autor Datum
Já bych neriskovala a šla bych hned za vetem.
Kája z Brna 20.11.2009 12:29
Kája z Brna
Záleží na tom, jak dlouhá doba uplynula, jestli nedošlo k přetočení, jak moc velké a hluboké je to o…
Petr60zelv 20.11.2009 12:53
Petr60zelv
Zkousim to a nic. nejhorsi na tom je ze jdu za chvili do prace a zitra jedu brzo rano do Prahy, pak…
petrmed 20.11.2009 13:09
petrmed
Tohle mi připadá z fotky jako pokousané. Možná se mýlím. Zkusil bych v takovém případě buď na hodink…
Petr60zelv 20.11.2009 13:26
Petr60zelv
Zdravím, moc dekuji za rady, volal jsem take panu Panuškovi od nějž mam sve zelvy. Uz se s tim vicek…
petrmed 20.11.2009 22:46
petrmed
Tak jsem se práve vratil z Prahy a želvák už nežije.
petrmed 21.11.2009 20:37
petrmed
Doprd... skoda :(
VH 21.11.2009 21:51
VH
Skoda, skoda.Zazil jsem to same a po 14 dnech zelvak dopadl stejne, chce to veterinare, ale po boji…
amba 21.11.2009 22:03
amba
Je možné, že měl ten prolaps delsí dobu, možná i 2 dny. Nebyl jsem moc doma, bohužel, jinak bych si…
petrmed 22.11.2009 10:02
petrmed
No, pokud to bylo nekrotické, tak bys už asi moc nepomohl :( No jo, nejhorší je, že přesně tímhle se…
VH 22.11.2009 17:10
VH
Pokud do soboty uhynul, tak by v pátek opravdu pozdě bylo. Tady je trochu otázka, když to prošlo cel…
Petr60zelv 22.11.2009 22:24
Petr60zelv
No já tedy z obdobné zkušenosti, byť u gekonů, soudím, že možná byla chybka dávat penis zpět, pokud…
Arutha 22.11.2009 23:05
Arutha
S tim krmenim je to tak, ze dostavaji vesmes pampelisky, žížaly, plže a rybí maso, omezene granule,…
petrmed 23.11.2009 17:34
petrmed
Jinak co si myslite o tom Tenazymu? O amputaci jsem take uvazoval...ale k cemu by mi byl takovy same…
petrmed 23.11.2009 17:36
petrmed
ale k cemu by mi byl takovy samec? Tak k chovu samozřejmě ne, ale mohl dál fungovat a dělat radost… poslední
Arutha 23.11.2009 18:17
Arutha

Záleží na tom, jak dlouhá doba uplynula, jestli nedošlo k přetočení, jak moc velké a hluboké je to odření, jestli tam není třeba přehlédnuté pokousání od spolubydlících nebo nějakému dalšímu průseru. Pokud jde jen o samotný otok penisu, lze zkusit takovou dost drastickou metodu - posypat práškovým cukrem - je to tomu zvířeti extrémně nepříjemné, možná bolestivé, to si nejsem jist, ale pokud tam není další komlikace, během krátké doby se zatáhne sám. Taky jde na chvíli dát zvíře do vody teplé jen cca 15 stC (to by annamensis měla ustát), jestli se nezatáhne po přesunu do třícentimetrové vody. Pokud ne, může být třeba nutné provést šití kruhovým stehem kolem kloaky po manuálním navrácení zpět, oštření třeba dermazinem (dost účinný na většinu povrchových patogenů). V rámci další péče, třeba i kvůli riziku posttraumatického poškození inervace může být nutné ve zvýšené míře dodávat vitaminy řady B. Obecně bych ale veterináře doporučil, pokud to není na 100 km dlouhou cestu.

Tohle mi připadá z fotky jako pokousané. Možná se mýlím. Zkusil bych v takovém případě buď na hodinku to ochlazení na 15 stC, když to nezabere, tak ten cukr, když ani to, tak na nějakých vlkhýc hadrech ho nechat a ošetřit, třeba tím Dermazinem (jestli máte někoho, kdo vám prodá léčivo na předpis) a opatrně zamasírovat dovnitř. Nejedete zítra do Muzea na Teraspol? Budu tam, ale nejsem veterinář.

Zdravím,
moc dekuji za rady, volal jsem take panu Panuškovi od nějž mam sve zelvy. Uz se s tim vicekrate setkal. Poradil mi vrátit penis zpet pinzetou a dat želvaka extra. Toto jsem pred chvili opatrne udelal. Je tam a doufam, ze uz v kloace zustane. Nasel jsem doma Tenazym, kterym jsem osetroval nasi fence rany od pokousaní. Je to antibioticka mast s aplikatorem. Jelikoz se penis zda poranený, radeji jsem do kloaky tuto mast natlacil. Doufam, ze Tenazym neni jedno z tech antibiotik, ktere želvy likviduje. Tak ted uz nevim...uz je to na želvákovi.

Je možné, že měl ten prolaps delsí dobu, možná i 2 dny. Nebyl jsem moc doma, bohužel, jinak bych si toho všiml hned, tak jsem to resil az v patek v noci. Uz tehdy to docela zapachalo, asi to už mel i nekrotické.
Dnes preparuju. Uz jsem kleštěmi odstranil hlavu, komčetiny a ocas. Po odstarnění ocasu, vypadla z kloaky ulita plovatky. Domnívám se, že to je primarní příčina celeho problému. Došlo k zácpě a díky ní i k prolapsu penisu. U veta by se na to asi prislo na rentgenu. Je však otázkou, zda by už stejně v pátek nebylo pozdě.
Každopádně je to moje chyba - ať už dietetická- (krmil jsem plovatkou toulavou, která má docela silnostennou ulitu, která dělala anámkám problémy - měl jsem krmit jako obvykle plovatkami nadmutými, ty jsou křehoulinké) a druhou fatalní chybou bylo že byly bez dozoru a nešel jsem včas k vetovi. Škoda. Věřil jsem tomu, že to dobře dopadne.

Pokud do soboty uhynul, tak by v pátek opravdu pozdě bylo. Tady je trochu otázka, když to prošlo celým zažívacím traktem, mělo to projít i kloakou, obalené celulozou z rostlinné složky potravy - u annamensisek by měla rostlinná složka představovat tak 30 - 70 %. V ZOO Praha se pro ně dobře osvědčilo želatinové krmení. Třeba by se šlo i domluvit na nákupu samce nepříbuzného těm zvířatům od Panušky.

No já tedy z obdobné zkušenosti, byť u gekonů, soudím, že možná byla chybka dávat penis zpět, pokud zapáchal a byl poraněný - riziko infekce. Ale nechci mudrlovat, vzhledem k rychlému úhynu to asi bylo tak jako tak šumák...
My tehdy skončili až amputací, což nevím, jestli by u želvy vůbec klaplo, přecijen u ciliáta to byl jeden ze dvou hemipenisů...

S tim krmenim je to tak, ze dostavaji vesmes pampelisky, žížaly, plže a rybí maso, omezene granule, sem tam moučné červy. Minuly tyden byly ale na granulích a tech plovatkach, nemel jsem cas, tak jsem jen sypl a sel...a takhle to dopadlo.
O te Praze vim, jeste to zkusim nejak domluvit. Nejezdim vsak do Prahy nijak casto, je to dost z ruky. Zkusim sehnat kontakt na pana Velenskeho a jak se budu chystat v ty smery, tak ho zkontaktovat a samce bud odkoupit od zoo ci smenit za samici.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru