Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem umrti pardalky

dnes jsem zjistila,ze mi umrela 20cm pardalka,posledni dobou ale hrozne moc pila,a nedavno mela rymu,ktera teda ustoupila.pak jsem ji odcervila panacurem.je mozne ze ji treba selhali ledviny?jinak v lete byla ve vybehu,nikdy nemela nic zivocisnyho.tak myslim ze podminky mela dobry.jen bych jeste chtela dodat,ze ted v zime jsem ji chovala spolecne s hermankama a stepnickama,tak jestli treba pardalky nejsou nachylne na nake bacili,ktere v sobe nosi testuda.diky

Předmět Autor Datum
je mozne ze ji treba selhali ledviny caste piti by tomu nasvedcovalo, ale ono i k tomu selhani ledv…
JaBula 02.12.2009 16:30
JaBula
cetla jsem to v prekladu ale jaksi sem to stejne nepochpila.ted jsem si jeste vzpomela ze ta pardalk…
osmanda 02.12.2009 16:44
osmanda
udelam si pitvu doma,pripadny kamen v mocaku poznam To asi každý. Nechci tě nijak podceňovat, ale č…
carlos 02.12.2009 17:32
carlos
Těžko vám někdo něco smysluplného odpoví. Těch informací je poměrně málo, navíc chvíli bojujete s rý…
nikolas 02.12.2009 22:34
nikolas
no tak pardon,takze podle vas lidi ,kteri maj naky problem se zviretem,pisou "zvlastni dotazy"?mysli…
osmanda 03.12.2009 09:37
osmanda
Pokud si dobře pamatuju, tak pardálky jste měla v místnosti na zemi v 15 stupních. Pak jste zjistila…
mmannana 03.12.2009 14:35
mmannana
myslim si ze kazda druha zelva ma naky problem/aspon z mych zkusenosti to tak je V tom případě máte…
krokodýl 03.12.2009 15:09
krokodýl
dekuji,vse napravim,druhy oddelim zvlast.ale radsi uz budu brat zdravejsi zelvy,nez zelvy typu houba…
osmanda 03.12.2009 15:18
osmanda
Problém mrazáku je, že poničí buněčné struktury a nebude možnost dalších vyšetření, pokud jde jen o…
krokodýl 03.12.2009 15:21
krokodýl
ale už nepůjde nic dohledat do hloubky treba prave hexamity z ledvin ani ostatni prvoky uz po zmraz… poslední
JaBula 03.12.2009 16:51
JaBula

je mozne ze ji treba selhali ledviny

caste piti by tomu nasvedcovalo, ale ono i k tomu selhani ledvin mohlo dojit sekundarne z jineho duvodu.Chtelo by to pitvu.

jen bych jeste chtela dodat,ze ted v zime jsem ji chovala spolecne s hermankama a stepnickama,tak jestli treba pardalky nejsou nachylne na nake bacili,ktere v sobe nosi testuda

Napadaji mne ted treba hexamity. U horsfildek jsou tito prvoci bezni i ve velkych mnozstvich bez viditelneho negativniho vlivu, o tom, jak pusobi tito prvoci na geochelonky si muzete precist treba tady:proto.html

Těžko vám někdo něco smysluplného odpoví. Těch informací je poměrně málo, navíc chvíli bojujete s rýmou, chvíli odčervujete (jakou dávkou a jak podanou?), chováte společně želvy, které by spolu dal dohromady jen málokdo. Navíc mám pocit, že pořizujete samé problematické želvy (možná se pletu, ale domnívám se, že zvláštních dotazů od Vás bylo víc). Co karanténa u nových přírůstků? Někdy výhodná koupě nebývá až tak výhodná.....
Nicméně mám pár dotazů: Jak dlouho a odkud jste tu želvu měla? Jakou máte kvalifikaci k pitvě želvy, co histologie?
A ostatní želvy - "hermanky a stepničky", proč nezimují, nebo mají také problémy?

no tak pardon,takze podle vas lidi ,kteri maj naky problem se zviretem,pisou "zvlastni dotazy"?myslim ze nejsem jedina kdo tady bojuje s rymou pardalky a taky nejsem jedina kdo ocervuje zelvy. a ja ze si porizuju "problematicke"zelvy?myslim si ze kazda druha zelva ma naky problem/aspon z mych zkusenosti to tak je/nicmene 1/zelvu mam od leta 2/zelva je import 3/kvalifikaci nemam 4/jsem nedelala 5/nezimuji jen ty ktere jsem si ted poridila a zelvy ktere na tom nejsou zrovna nejlip od predeslich majitelu-proste jsem takova "dobra duse" ktera se snazi jeste zelvam dozit dustojny zivot v dobrych podminkach,nez v akvarku 30x30 bez svetla a to nemluvim o strave.jinak nekolik zelv uz spi.zadny specialista nejsem ale za 10 let praxe jsem se neco naucila ale porad me neco prekvapi.tak se moc omlouvam za lidi kteri si koupi zelvu,nechaji ji dojit do stadia ruznych krivici a ruznych deficitu organismu,co pak s temito zelvami?proste obcas na ne kapnu a proste tyto zelvy maj problem a tak proste sem napisu podle vas "ZVLASTNI DOTAZ"

Pokud si dobře pamatuju, tak pardálky jste měla v místnosti na zemi v 15 stupních. Pak jste zjistila rýmu a pak jste našla pod lampou krev? Možná by to mohlo mít něco společného s úmrtím želvy... Pokud vás motám s někym jinym, tak se omlouvám. Můžu se zeptat, čeho se týká vaše desetiletá praxe?

myslim si ze kazda druha zelva ma naky problem/aspon z mych zkusenosti to tak je

V tom případě máte dost nepěkné zkušenosti, každá druhá snad u většiny těch takříkajíc "chovatelů bez zkušeností", jinak to vypadá v odborněji vedeném chovu. Problémy jsou spíš individuální a rozhodně né tak časté. To nemyslím nijak zle na Vás. Je chvályhodné, že pomáháte želvám z nedůstojných podmínek, ale kupříkladu právě společný chov pardálek z horsfieldkami a ještě hermannkami je poněkud nevhodný, obzvlášť u želv z poměrně neznámých zdrojů (i importy, pardálka i horsfieldky zřejmě). Proto za mimořádně důležité v těchto případech považuji karanténu + vyšetření trusu a příp. přeléčení (je-li třeba) a minimálně oddělený chov evropských želv od ostatních, ideálněji po druzích. Pokud chcete být "samaritánka", tak si pořiďte více nádrží a hlavně nějakou karanténní, pak to bude mnohem smysluplnější.
Pitvu bych přenechal odborníkovi (je to otázka několika stokorun, pakliže jde jen o samotnou pitvu bez dalších vyšetření - histologických, bakteriologických ap.), který je přeci jen schopen zřejmě lépe rozlišit např. nezdravou nebo nepřirozenou strukturu vnitřních orgánů. Samozřejmě i veterinář by měl mít odbornost v pitvě a obzvláště pitvě plazů, aby věděl, co má vidět.
Ale jinak klidně dále pište zvláštní dotazy, je to pořád mnohem lepší než, co si mám pořídit do terária 50x30x30 cm...:-)

Problém mrazáku je, že poničí buněčné struktury a nebude možnost dalších vyšetření, pokud jde jen o mechanickou pitvu, tak to až tak nevadí, ale už nepůjde nic dohledat do hloubky, prostě uvidíte např. zvětšená játra a změny na střevech, ale zřejmě se nedoberete příčiny. Lepší je chladnička a co nejdřív na pitvu.

ale už nepůjde nic dohledat do hloubky

treba prave hexamity z ledvin ani ostatni prvoky uz po zmrazeni prakticky neuvidite. Minimalne by bylo vhodne (pokud uz se do toho chcete poustet na vlastni triko) zelvu ihned otevrit, vyjmout problematicke organy (ty, ktere se zdaji byt zmenene a nafixovat ve formaldehydu. Takovy material se histologicky jeste da celkem rozumne zpracovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru