Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Centrochelys sulcata(Geochelone sulcata)

má někdo zkušenosti s chovem velkých želv Centrochelys sulcata?
Dá se říct, že už jsem se s nimi setkal:-).
Uvažuji o chovné skupině 2,1 nebo3,2 podle toho jak jsou náročné na prostor
Proč ten přebytek samců, klidně stačí 1,2-3. Samci se dost rvou a páří stejně jen ten dominantní (pokud se k tomu vzácně někdy nedostane i ten další). Na prostor jsou celkem náročné, protože plně dospělí samci mohou mít okolo třičtvrtě metru délky i víc. Samice jsou menší okolo 50-60 cm. Takže pro zimní vnitřní výběh počítej pro trio velkých takových 4-6 m2 (v podstatě malá místnost). Rostou ale dost dlouho, takže prvních 8-10 let by stačilo i podstatně méně.
Zajímalo by mě, jak velký prostor by potřebovaly přez zimu
Viz. výše.
a jak vysokou teplotu
Určitě by přes den teploty měly být okolo 22-24 st., lokálně až přes 35 st. (Používáme 300 W osram ultravitalux a 250 W infražárovku), v noci může být pokles na 18-20 st, výjimečně krátkodobě i méně. Je vhodné, když je alespoň jeden zdroj tepla pro 2 želvy.
Další co by mě zajímalo je kolik toho spořádají přez zimu, jaké složení potravy a jaká podestýlka je vhodná
Tak vzrostlé želvy toho spořádají hodně, naštěstí jsou skromné a velkou část krmné dávky v zimě tvoří seno, cca 2x týdně jim přilepším čínským zelím, jablky, okurkou a mrkví. U mě to přilepšení vypadá jako dva kýble zeleniny, ale naše želvy mají dohromady asi tak 200 kg:-). Jinak obden Narvaný pytel sena.
Jako substrát máme běžný žlutý písek ve vrstvě asi 10 cm a ve dvou kladištích je hloubka okolo 50-60 cm.
Na písku se ještě v části prostoru mimo kladiště pořád povaluje dost sena
S venkovním výběhem by problém být neměl,akorát jak moc jsou schopné překonávat překážky(oplocení výběhu).
Jen pozor na studené noci, je vhodné, když výběh navazuje na vnitřní prostor a mohou tam na noc zalézat. Jinak lezou podobně jako jiné želvy, jen samozřejmě díky větší velikosti dokáží překonat vyšší překážku, ale pokud jde o rovnou desku, tak i pro plně dospělé stačí okolo 50-60 cm vysoká, jen se může stát, že želva přeleze přes druhou a překoná i těch půl metru.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny