Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zazimování hermanek

Zdravím všechny želvaře, chtěl bych nechat svůj cca 5-ti letý pár T. hermanni poprvé zazimovat. Už jsem toho hodně o zimování nastudoval ale odpověď na jednu věc jsem nikde nenašel a nikde jsem se o ní nedočetl :-( : jak je to se zimováním želv které jsou březí -jak to vůbec poznám že má v sobě vejce a může to během hybernace želvě ublížit??? :-/ díky za každou odpověď

Předmět Autor Datum
jak je to se zimováním želv které jsou březí -jak to vůbec poznám že má v sobě vejce a může to během…
krokodýl 06.12.2009 14:38
krokodýl
jak mam prosim dlouho zimovat 2 az 3 lete hermanky?kolik mesicu je pro ne bezpecno?maj prumerne 130g…
osmanda 06.12.2009 18:10
osmanda
Určitě tak 2-3 měs. zvládnou, 130 g je dost málo. 2 leté tak okolo 200 g+. 3 leté máme počítám okolo…
krokodýl 06.12.2009 18:25
krokodýl
jejda mane co ted,oni proste chteli spat a tak jsem je dala do sklepa a spi.maj tak 10cm,asi to bude…
osmanda 06.12.2009 18:32
osmanda
To ti takhle z hlavy neřeknu kolik mají vážit při jaké délce, je to dost různé. Ale pokud máš pocit,…
krokodýl 06.12.2009 18:38
krokodýl
Pripojim se s dotazem, mam T.h.h dospelou samici, uz 12let, predtim zimovala asi normalne, avsak ja…
VáclavM 06.12.2009 22:24
VáclavM
mam T.h.h dospelou samici, uz 12let ma cca 17cm a nevyrostla ani kousek, podle toho jsem usoudil, z…
krokodýl 06.12.2009 22:39
krokodýl
Dobre, diky, zelvu vykoupu a foto poslu do prislusneho threadu.
VáclavM 06.12.2009 22:49
VáclavM
takze -2rocni maj:samec123g a samice 85/je opravdu takova droboulinka/ a 3rocni samecek ma 112g, a t…
osmanda 06.12.2009 23:16
osmanda
Cau, pockej na odpoved nekoho jineho, hermanku budu zimovat letos asi po 12 letech. Jak je to mozny,…
VáclavM 06.12.2009 23:28
VáclavM
no pardalka mela asi zapal plic/si myslim/,druhou jsem oddelila do tepla a zvlast,chybama se clovek…
osmanda 06.12.2009 23:53
osmanda
:) no ony ty zelvy nebudou chtit spat treba prave kvuli tomu halogenu;-)
VáclavM 07.12.2009 00:30
VáclavM
to je mozny ale treba prave ty mali 3 hermanky na halogen prdeli a sli do kouta spat,pak jsem je pre…
osmanda 07.12.2009 00:38
osmanda
nebo je docela mozny ze jestli byli zvykli od predchoziho chovatele kazdy rok spat tak jim asi nepor…
osmanda 07.12.2009 00:46
osmanda
Jo, tak to ja ti nereknu, aby me tu pak chlapaci nevynadali, myslim si, ze pokud je budes chtit zimo… poslední
VáclavM 07.12.2009 01:05
VáclavM

jak je to se zimováním želv které jsou březí -jak to vůbec poznám že má v sobě vejce a může to během hibernace želvě ublížit???

Tak to bychom věděli rádi asi všichni. Jeden z důvodu proč zimovat želvy už od 2 - 3 let je, aby byl nastolen určitý cyklus a želvy nezabřezávaly v nevhodnou dobu. Na druhou stranu jsem slyšel o případech, kdy želva vykladla vejce i v zimovišti, z vlastní zkušenosti vím, že není až tak vzácné (samozřejmě v ne zcela správných podmínkách), že želva vyklade vejce těsně nebo krátce po odzimování, takže zřejmě dokázaly zimovat i s vajíčkem v pokročilé fázi březosti. Pravdou je, že želvy jsou na jednu stranu velmi tvrdá zvířata (a to nemám na mysli krunýř:-)), přesto předpokládám, že v případě hibernace březí želvy není riziko malé. Želvu můžete nechat sonograficky nebo rentgenologicky vyšetřit, dají se zjistit i opatrnou palpací (v případě pokročilé gravidity jsou vajíčka na bocích želvy v určité pozici vidět) a v případě zjištění výrazně zvětšených folikulů nebo již zvápněných vajíček želvu nechat vyklást a zazimovat později.

To ti takhle z hlavy neřeknu kolik mají vážit při jaké délce, je to dost různé. Ale pokud máš pocit, že jsou dost těžké, když je držíš, tak nevidím problém je na dva měsíce zazimovat. Menší forma to nevím nevím, 10 cm a 130 g mi přijde na 3 r. málo. Možná tak dvouleté. Já mám pocit, že takových 70-100 g udělají hermannky někdy v roce. Tak aspoň napiš, že to jsou samci.

Pripojim se s dotazem, mam T.h.h dospelou samici, uz 12let, predtim zimovala asi normalne, avsak ja blbec sem se na to vykaslal, jednou jsem to zkousel, ale pak byly vsechny zelvy nemocne, zrejmne prudsi zmenou teploty, rad bych od ni jednou mel mlade, mozna uz na jare bych ji chtel nechat pripustit, jde jen o to, ze jeste natvdo nespi, mam ji stale v pokoji, kde se stridave topi i netopi, takze obcas leze, jinak sama spi vcelku dost intenzivne, ma cca 17cm a nevyrostla ani kousek, podle toho jsem usoudil, ze je to T.h.h. Vahu nevim, ale pri vzeti do ruky mam dojem, ze je na svoji velikost docela tezka, a to nema nohy nejak tluste, spis bych rekl, ze v dobre kondici, ale uz je asi starsi podle zjizveneho karapaxu a kousku chybejiciho stitku na plastronu a hrobolaty krunyr(vubec ne rachiticky), jinak je rostla hezky. Ma smysl ji jeste letos zimovat, podle odpovedi na otazky vys urcite, ze ano? Abych ji tim trochu stimuloval. Jinak parila se hned po privezeni se samcem co byla, a to bylo na podzim (samec bohuzel zemrel na zanet dych. cest. kvuli me!!!), ale to bylo zrejmne jen diky zmene podminek, ale nesnesla zadna vejce (zrejmne nedoslo ke kopulaci, i kdyz na ni vysel a hulakal tak, ze me vzbudil:D Jednou sem ji pripoustel se samce skoro 2x takovym, a toho se doslova bala, on jevil zajem obihanim a chtel ji jemne kousat, ale ona se nedala a porad mu utikala, pareni bohuzel nic, samec zimovany byl. Takze staci, kdyz ji ted zazimuju na 4-5 mesicu? Dik.

mam T.h.h dospelou samici, uz 12let

ma cca 17cm a nevyrostla ani kousek, podle toho jsem usoudil, ze je to T.h.h.

Možná by bylo lepší nafotit ji ze spoda i ze zhora. Thh moc lidí nemá, ještě k tomu dospělou samici.

Jinak k zimování, co se týká plodnosti, tak důležitější je pro samce, ale pro samici má ten důležitý efekt najetí na cyklus (což ovšem někdy spraví až dvě nebo tři zimování, i když to je spíš u jedinců dlouhodoběji nezimovaných). Cenu zimovat určitě má.

hrobolaty krunyr(vubec ne rachiticky)

Původ může být v nedostatečné vlhkosti a nevhodné stravě u předchozího majitele, ale i v nějakých problémech souvisejících s rachitis (nepoměr minerálií, nedostatek D3 apod.)

jde jen o to, ze jeste natvdo nespi, mam ji stale v pokoji, kde se stridave topi i netopi, takze obcas leze, jinak sama spi vcelku dost intenzivne

To by chtělo ale pořádně vykoupat nechat pár dní (týden) bez krmení při pokojové teplotě, ještě vykoupat, aby se vyprázdnila a napila, potom na týden do nějaké chodby (10-15 st.) a pak už do výsledné teploty (4-6). Zpátky v opačném gardu. Pozor, želvy potřebují v zimovišti dost vysokou vzdušnou vlhkost.

takze -2rocni maj:samec123g a samice 85/je opravdu takova droboulinka/ a 3rocni samecek ma 112g, a to ke vsemu vsici za posledni mesic zhubli cca 5g.a teda nepusobi nakym tezkym dojdem v ruce tak nevim teda jestli mam radsi nak odzimovat nebo je tam nechat jenom kratce.nechtela bych o ne prijit kdyz sem je nedavno kupovala a jeste mam papiry na ourade.

Cau, pockej na odpoved nekoho jineho, hermanku budu zimovat letos asi po 12 letech.
Jak je to mozny, ze ti zhubly, jako co tu procitam, mas na tohle docela smulu, s pardalkou a ruzne jine problemy, az se mi pomalu zacina zdat (nemyslim to nijak zle), ze se o ne staras asi az moc, nekdy je lepsi min nez vic, aby ti spis nestradaly. Zodpovedne se zamysli a popremyslej, co delas spatne, nejaky problem urcite najdes;-)

no pardalka mela asi zapal plic/si myslim/,druhou jsem oddelila do tepla a zvlast,chybama se clovek uci.....hermanky zhubli asi tim ze uz zimuji cca mesic.ale budu je sledovat.prave nevim kde by mohl byt naky problem,mozna jen ten ze si zelvy moc nevybiram a ted jsem nekolik zelv nabrala bezmyslenkovite.ale myslim si ze zelvy nijak nestradaji-v lete mam veliky krasny vybeh s boudou a ted v zime jesou v mistnosti 20stupnu a ohriva je 100w halogen,strava peking zeli s mrkvi posypane vojteskovymi granulemi a sepiovkou,velka misa na vodu,podestylka-hrabanka z lesa.takze myslim ze se zelvy maj dobre,samozrejme mam i krasne zdarve zelvy napr marginatu 1,5kg-ta spi a pul kilovou hermanku ktera taky spi.dale ty 3 male prcky o kterych jsem psala,pak jeste dalsi pulkilove hermanky,ktere zas nechcou spat tak se radsi vyhrivaji.a na konec 3 krasne stepacky-ty jsou naprosto bez problemu-ty vubec zimovat nechcou,horko pod halogenem si uzivaj s prehledem.¨samozrejme nejsem zadna specialistkaa do toho mam hooodne daleko ale myslim ze to zvladam,to co jsem kolikrat videla u ruznych lidi co maj zelvicku jako hracicku tak se mi chtelo brecet,ja je nemam na hrani ale snazim se zelvam udelat ty nejprirozenejsi podminky v ramci svych moznosti .a vic me bavi se divat na zelvy ve vybehu 5x5 m nez v akvarku 40 na 30 na kukuricne drti a pod.

nebo je docela mozny ze jestli byli zvykli od predchoziho chovatele kazdy rok spat tak jim asi neporucim.ty 2 co jsou z "bytoviho "chovu" nemaj zatim asi nastartovany naky ty biologicky hodiny,protoze byli asi celi ty roky chovane stejne konstantne bez jakychkoliv teplotnich a svetelnych zmen,-je to jen moje domenka co jsem vypozorovala.ale asi kdybych jim tu teplotu snizila tak postupne zazimuji ze??

Jo, tak to ja ti nereknu, aby me tu pak chlapaci nevynadali, myslim si, ze pokud je budes chtit zimovat, nebo rozmnozovat, asi to stejne jednou budes muset udelat, zelva to ma v sobe urcite nekde zakodovane. Tady neni zadne bud a nebo.

Teoreticky jako laik na zimovani Testud bych rekl, ze je jen jedna moznost- pripravit je na zimovani stejne jako vsechny ostatni zelvy. (Mozna o neco pomaleji, ale to nevim, jak by to bylo s krmenim, kvuli tomu, aby zbytecne nepadaly na vaze, jestli treba krmit do te doby, kdy by byly jeste trochu akcni az v takove te pomalosti je vykoupat nekolikrat, vykadit, napit, pak nekam do treba 12C a pak sup do 5C).

Podle me se nerid, pockej, az co napise nekdo s vetsi aprobaci:))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru