Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Opuch krku uzovky cervenej - poradte pls neskusenemu

Dobrý den, rád by som vás skúsenejších chovateľov poprosil o radu a pomoc. Prvý krat v nedelu som si všimol u svojej malej užovky červenej ( cca 4 roky, 160 cm) ze ma nejaku čudnú čast za krkom. Úplne veľkú opuchlinu ako nejake prasa slaninu :-( je to blbe prirovnanie ale skutocne to na to vyzera. Prikladám foto pre predstavu.
Ako som pisal - v nedelu som sa s tym stretol prvy krat, a dnes utorok vecer zase. Ma to take opuchnute ale za pol hodinku uz to je v normále. Ziadny opuch nie je vidiet, had je kludny, nie je agresivny. teplotu a vlhkost ma normalnu - tak ako cele 4 roky, zrat zrala pred 2 tyzdnami - od kedy toho hada mam som s nim nemal skutocne ziadne problemi, len teraz toto ma vyplasilo.
Poradi alebo povie mi niekto co to je? uz sa aj ukludnujem s tym ze su to mozno hormony alebo len nejake prechodne obdobie koli pareniu, ale skutocne neviem co to je - ako pisem nemal som s nou doteraz problem.

Tak vas vsetkych prosim kto mozete poradte lebo o tyzden idem na dovolenku a hada nechavam na par dni sameho tak dufam ze sa mu nic nestane a ak by to bolo nieco vazne tak aby som este stihol navstivit zvelolekara. Vdaka vsetkym za ochotu.

Předmět Autor Datum
Jukni sem. Nedávno jsem to tady řešil http://tera.poradna.net/q/view/106004-nafoukly-krk -u-lamproph…
SNBák 16.12.2009 01:57
SNBák
chcem podakovat za linky cele som ich prestudoval ale nejak tam nebolo napisane (aspon som nezaregis…
micky99 16.12.2009 12:38
micky99
Není zač;-). Mám takový pocit, že ani veterinář neřekne, co to je. Pravděpodobně to bude něco s tou…
SNBák 16.12.2009 12:47
SNBák
chcem podakovat za linky cele som ich prestudoval ale nejak tam nebolo napisane (aspon som nezaregis…
halapremek 16.12.2009 12:49
halapremek
ano cital som to poriadne a niekolko krat. ale skutocne to u mojho hada je niekedy len chvilkove - a…
micky99 16.12.2009 14:22
micky99
Teď jsem tady psal o stejném problému. http://tera.poradna.net/q/view/106004-nafoukly-krk -u-lampro… poslední
Pythonator 25.01.2010 19:35
Pythonator

chcem podakovat za linky cele som ich prestudoval ale nejak tam nebolo napisane (aspon som nezaregistroval) co by to malo presne byt. nema ziadne poranenie. teraz pred 5mi minutami som ho skontroloval a bol v poriadku - hore normalne odpocival. ked som isiel teraz zase k terarku ho pozriet tak vidim ze lezie dole a kukol som sa mu na krk a zase to bolo opuchnute - dole lezie pomalinky nikam sa neponahla a tak predpokladam ze mu tam mohlo nieco natiect? som amater, mam len tuto jednu uzovku takze mam male skusenosti. odporucate s tym ist k zvelolekarovi? ak hej tak mi pls odporucte nejakeho dobreho tu v prahe za kym by som mohol ist.

Vdaka

Není zač;-). Mám takový pocit, že ani veterinář neřekne, co to je. Pravděpodobně to bude něco s tou štítnou žlázou, ale myslím, že to jsou jen odhady. Ta moje samice to má vždy po nakrmení, stejně jako hadi jiných přispěvatelů. Had normálně žere, nijak ho to neomezuje (aspoň co jsem pozoroval) a ta má samice měla dokonce snůšku. Ve snůšce ale bylo z 12 vajec pouze jedno oplozené, takže pravděpodobně to mělo vliv na vejce, ale to je jen můj subjektivní názor. Uvidím jak to bude vypadat při další snůšce. Ale jak jsem napsal, setkalo se s tímto otokem spousta lidí a u většiny hadi žijí dodnes a nečiní jim to žádné problémy. Já osobně bych veterináře navštívil v případě, že by se to zhoršovalo.

chcem podakovat za linky cele som ich prestudoval ale nejak tam nebolo napisane (aspon som nezaregistroval) co by to malo presne byt

Tak jedna teorie zde padla - porucha štítné žlázy. Což samozřejmě může být a nemusí. Pokud jste bedlivě četl, byla to teorie i veterinářů. Každopádně když veterináře, tak bych poradil - MVDr. Hnízdo viz. odkaz.

nas-tym.php

ano cital som to poriadne a niekolko krat. ale skutocne to u mojho hada je niekedy len chvilkove - ako som pisal " ked lezie smerom dolu tak mu to opuchne a ked je uz cca 5 minut normalne vo vodorovnej polohe tak ten opuch zmizne" ale ste tu fakt super a dakujem aj za kontakt na veterinara. zatial to necham tak a budem to sledovat co bude pri dalsom krmeni popripade zvleceni. este raz dakujem za pomoc a dufam ze moj hadik bude v poriadku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru