Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama kočinčinská - bulka na levé zadní

Dobrý den, mám už pár měsíců agamu kočičinskou. Asi před měsícem se jí na zadní levé končetině objevila bulka...po hmatu to bylo jako zlomené, potom se jí to oběvilo i na přední levé nožičce. Už to má asi měsíc, nezvětšovalo se to, agama je čilá a vypadá to, že je bez bolestí. Včera ji ale napuchla zadní levá končetina. Nevím jestli má nějakou nemoc nebo si udělala nějaký úraz, že by jí to třeba napuchlo. Když běží vypadá to, že jí to bolí a trošku pokulhává. Jinak žere, je čilá, pije ...
Přikládám i fota:
-Na fotce aki-007 je zadní levá končetina už napuchlá
-ostatních jsou ty bulky, které se objevily tak před měsícem

Předem děkuji všem za odpověď
Změna předmětu, původně: AGAMA KOČIČINSKÁ (MadMike)

Předmět Autor Datum
Tyhle otoky dlouhých kostí většinou souvisí s poruchou látkové výměny. Nepíšete čím, v jakém poměru…
kerejoo 19.12.2009 14:41
kerejoo
krmím jí cvrčkama,žížalama,moučnýma červama. Teď mě napadlo jestli by to nemohlo být výměnou vitamín…
kirribati 20.12.2009 08:46
kirribati
Složení stravy by mělo být co nejpestřejší. Místo vaječných skořápek bych doporučil sepiovou kost. M… poslední
kerejoo 25.12.2009 20:16
kerejoo

Tyhle otoky dlouhých kostí většinou souvisí s poruchou látkové výměny. Nepíšete čím, v jakém poměru a jak často agamu krmíte. Zda dostává nějaké vitamínové preparáty a zda má dostatek vápníku v potravě. Mohlo by jít o počínající demineralizaci kostí vlivem špatného poměru vápníku a fosforu v potravě. V každém případě bych ji ale vzal ke specialistovi.

krmím jí cvrčkama,žížalama,moučnýma červama. Teď mě napadlo jestli by to nemohlo být výměnou vitamínů, předtím měla NutriMix s přidaným vápníkem a teď jsem jí koupila taky NutriMix ale bez přidaného vápníku, tak jsem ji tam ještě rozdrtila vaječnou skořápku a ještě jsem koupila jedny a to reptivite,ale to před užitím už otok měla. Cvrčky vždycky obalím, žížaly a červy ne... Děkuji moc za rady :-)

Složení stravy by mělo být co nejpestřejší. Místo vaječných skořápek bych doporučil sepiovou kost. Má příznivější poměr Ca ku P a hlavně se lépe vstřebává. Larvy potemníků bych zkrmoval jen občas (raději vůbec ne), spíše by měla dostávat cvrčky, sarančata nebo šváby. Pokud je větší, občas může dostat myší holátko nebo skákavku. Pochopitelně vitamíny v doporučené dávce. Dostatek světla a pokud možno i UV.
Na internetu je docela dost informací o chovu i o zdravotní problematice jak v češtině tak v jiných jazycích.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru