Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ochočování gonyosoma oxycephala

Gonyosoma oxycephala , samice , z odchovu 9/2011 , pořízená ve stáří 2 měsíce , byla umístěna do terária 50x60x100/dxhxv/ s množstvím umělých i živých květin a úkrytů v jeho horní části .
Za 5 měsíců pobytu v něm se 4x svlékla , první svlek usušený 90cm , poslední 132cm .
Zpočátku byla při manipulaci v teráriu a po nakrmení vždy déle schovaná , postupně je ale čím dál více aktivní a v úkrytu je v noci , ráno , v době zakalení a chvilku po jídle . Nejaktivnější začne být třetí až čtvrtý den po nakrmení ,k večeru dvě hodiny před zhasnutím prolézá terárium ( zhasíná se ve 21 :00 h) a když jsme v v místosti , nejraději visí z horních větví třetinou až polovinou těla hlavou dolů , přičemž směřuje k magnetu dveří a sleduje nás.
Tuto její polohu využijeme k občasnému otevření terária , opatrně a v klidu jí prohlížíme . Necháme ji větřit , natáhneme a držíme k ní ruku jako větev , někdy velmi pomalým pohybem prstem se občas dotkneme jejího těla.
Ona tak notnou chvíli vydrží a pak se otáčí směrem do terária do svého úkrytu a v tom okamžiku je možné její tělo podebrat a přes prsty ji nechat přejíždět. Žádné tahání ani tlak , jen z dlaně a prstů vytvořit větev .
Sama je čím dále aktivnější ,v tomto týdnu po otevření terária poprvé vlezla na nastavenou ruku a natáhla se na ní přední částí těla až k lokti a osahávala si jí jazykem. Po chvíli se vrátila do terária do míst, kde se cítí v bezpečí .
Dnes již vylezla natolik , že se nechala podebrat druhou rukou a vyjmout z terária . Přiznám , že jí nechci nijak ochočovat ,ale nějak to vyplývá z dosavadního soužití a mám zkrátka silnou zvědavost , co udělá , když jí tuto možnost nabídnu. Respektuji , že gonyosoma je velmi hbitý a potencionálně kousavý had .
Je-li to mládě z umělého odchovu , které se s člověkem setkává od vyklubání a nemá-li špatnou zkušenost , jeho obranné instinkty mohou být utlumené v závislosti na jeho individuálním charakteru a za podmínky velmi klidné a nenásilné manipulace .
Jaký názor na to má ten , kdo tyto hady vlastní již více let a nejsou z odchytu ? Je pro hada lepší , když si zvykne na ošetřovatele a je možné ho dostat na ruce dobrovolně nebo se o to zásadně nepokoušet ?

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny