Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topná folie - problém

Záleží, z jakého skla je terárium vyrobené, jakou má propustnost, nebo naopak nepropustnost infračerveného záření s dlouhou vlnovou délkou.
V případě umístění uvnitř je důležité, aby chovanec neměl šanci dostat se až k aktivní fólii.

Přiložím i informaci, jak funguje infračervené záření např. ve skleníku:
Sklem propuštěná sluneční energie je absorbována zemí. Ta se otepluje a vyzařuje, na základě její zvýšené teploty, teplo ve formě elektromagnetického infračerveného záření. Běžné sklo je pro infračervené paprsky prakticky neprostupné, toto záření sklo odráží zpátky do skleníku, a tím tepelné záření prakticky zůstává uvnitř skleníku, čímž stoupá teplota ve skleníku. Skleník nepotřebuje tedy vysoce kvalitní, izolační sklo. Postačí zde sklo normální k uskutečnění popsaného efektu.

Čidlo termostatu se vždy umísťuje do zóny, kde potřebujeme kontrolovat vliv topného prvku na chovance, vždy kontrolujeme i jiným, nezávislým teploměrem, podle kterého termostat nastavíme. v případě polského bastlu RT-2 to platí dvojnásob. Výrobek je to funkční (používám pro chov Dubií), ale bez další kontroly jej nelze provozovat.

K otázce výkonu, výhřevnosti atd. je i pro obecnou odpověď velmi málo informací, záleží jaké má terárium rozměry, jak velká je fólie a s jakým výkonem, zda jsou kolem terária aplikovány nějaké tepelné izolanty, jaký je rozdíl teplot, i poklesových, zda je umístěno v běžně vytápěném prostoru, nebo ve sklepě, kde je může být značný teplotní rozdíl. V každém případě infračervené záření s dlouhou vlnovou délkou neohřívá vzduch, ale jen pevné předměty, na které dopadá, vybavení vivária, přítomné živočichy apod., záleží tedy i na vybavení terária ;).

Nejčastější použití této topné fólie v teraristice je pro vytvoření zón s různým teplotním gradientem, tzn. málokdy se aplikuje na celou plochu terária.

Nicméně, ještě doplním, stačí se podívat o pár reakcí výše, kde jsem v jednom svém příspěvku vkládal odkaz s manuálem, kde je popsáno vše, takže nezbývá než "RTFM".

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny