Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topná folie - problém

Ahojte, mám dotaz ohledně topné folie Ultratherm - 27,4 x 27,6cm; 15W; 230V.
Zakoupil jsem tuto folii a dle návodu umístil pod terarium, kdy jsem v polystyrenu udělal čtvercový otvor na folii tak aby se folie nedotýkala dna a mezi dnem teraria a folii je cca 1cm vzduchová kapsa. Po asi třech hodinách provozu mi ruplo terarium. Udělala se tam prasklina asi 30 cm dlouhá. Chci se zeptat jestli tyto folie někdo používáte a jak je pod terarium dáváte, popř. jestli se to už někomu stalo. Chci časem koupit velký terarium byla by škoda kdyby terko za 3.000 prasklo...

Díky za odpovědi Dom

Předmět Autor Datum
Ja to resim tak, že mam folii zapojenou pres termostat RT2. Takze prehrati nehrozi.
petrmed 06.01.2010 20:49
petrmed
No jo, ale vyrobce udavá hodnoty kolem 40 st. Celsia, to by sklo snad neruplo?? Ten Termostat je as…
Dom 06.01.2010 20:51
Dom
for Dom: pod folii mam takovou tu penovku co se pouziva pod plovouci podlahy, na folii primo lezi te…
petrmed 07.01.2010 18:01
petrmed
já mám tuhle fólii pod terárkem, nalepenou na skle, už víc jak půl roku, je v provozu pořád a nic ne…
leny 06.01.2010 22:59
leny
A máš pod tou folii volný prostor? Nebo máš jen položený terarko na stole a mezi tím tu folii? Ja má…
Dom 07.01.2010 09:48
Dom
Ono to možná vypadá, že silnější sklo je pro použití topné folie lepší, ale nenechte se zmást,není t…
Scorpio 07.01.2010 10:20
Scorpio
No já ji mám přímo na skle a taky bez problému asi rok:-)
wrc01 07.01.2010 12:13
wrc01
Dovolím si sem vložit svůj dotaz: používám také topné folie, ale od exoterra (zakoupené v ládví na b…
Nerous 07.01.2010 12:36
Nerous
že pod inkubátory se to nedoporučuje Nevím proč. Teoreticky je to stejné jako topný kabel. Praktick…
Mates_RR 07.01.2010 16:38
Mates_RR
Tak potom mě už napadá snad jen vada ve skle ( velké vnitřní pnutí) nebo měla folie větší výkon než…
Scorpio 07.01.2010 16:04
Scorpio
U té fólie byly přibalené gumové,asi 1cm vysoké nalepovací podložky
leny 07.01.2010 22:47
leny
Také používám Ultratherm - 27,4 x 27,6cm; 15W; 230V Mám na ní poleženou kachličku 30x30 cm a max spo…
Mates_RR 07.01.2010 16:36
Mates_RR
sklo má tendenci praskat když je na něj zaměřen bodový zdroj tepla, kolikrát stačí bodovka mířící om…
Nery 07.01.2010 22:14
Nery
No je pravdou, že terarko je hooodně staré a bylo dlouho ve sklepě možná že prostě už bylo starý, ka…
Dom 07.01.2010 23:06
Dom
Jedna z možností je, že v teráriu nad folií byla moc velká vrstva substrátu, záleží také jaký substr…
husgvos 05.01.2011 22:23
husgvos
Dobrý den, také si dovolím využít tohoto vlákna a chtěla bych se zeptat: Dnes jsem vkládala do terár…
Jaňule 08.01.2011 18:41
Jaňule
S hadem neporadím, ale spíš bych se bál prasknutí skla.
radil 08.01.2011 23:17
radil
Myslíte že může prasknout, když je nad ním umístěno čidlo teploměru a to ukazuje jen 26,5°C ?
Jaňule 09.01.2011 16:00
Jaňule
dobry den.chci dát krajtě královské také folii ultratherm jako noční ohřev.mam folii i termostat rt-…
tudor 30.05.2013 18:54
tudor
Poradi nekdo prosim
tudor 31.05.2013 13:50
tudor
Záleží, z jakého skla je terárium vyrobené, jakou má propustnost, nebo naopak nepropustnost infračer…
husgvos 31.05.2013 14:54
husgvos
Tak folie nebude pod celym dnem.jen 1/3.sklo je obyc 5 mm.chci zvednout nocni teplotu lokalne z 21,5… poslední
tudor 31.05.2013 16:07
tudor

Ono to možná vypadá, že silnější sklo je pro použití topné folie lepší, ale nenechte se zmást,není to tak úplně pravda, prasknout může stejně snadno jako o síle 3mm. Svou roli tu hraje zejména množství energie které se do tabule dostane. Čím tenčí sklo, tím větší mezery mezi něj a folii je potřeba. Totéž platí i u výkonu folie - čím větší má výkon tím dále to dám od skla.

Dovolím si sem vložit svůj dotaz: používám také topné folie, ale od exoterra (zakoupené v ládví na burze). Dávám je pod malé plastové krabičky, plastové boxy a skleněná terária (od malých rozměrů až po velké rozměry), kde jsou umístěny plži. Folie jsou pod dnem a zapnuté vždy 15 min, pak 15 min vypnuté + občas jsou tam delší intervaly (od půlnoci do rána jsou vypnuté, v létě samozřejmě taky), řídí mi to zatím jen spínací hodiny. Teplota v terárku ani v boxu se nedostane nad 30. Dna nepraskají, ale nepoužívám vzduchové kapsy, sklo i plast leží přímo na folii, ale vždy je část dna mimo.

Nevýhodou je příliš vyhřátý substrát (ne teda tolik, aby se šnek upekl:). Napadlo mne, zda by nebylo vhodnější dát folii ze strany terária. Folii používám i pod inkubátor s vejci (ale jen šneků) a někde jsem tu četla, že pod inkubátory se to nedoporučuje - u šneků je to ale jedno, ne?

Děkuji za případné odpovědi.

Také používám Ultratherm - 27,4 x 27,6cm; 15W; 230V
Mám na ní poleženou kachličku 30x30 cm a max spokojenost moje i hada.
To, že prasklo sklo může mít mnoho důvodů. Samozřejmě daleko dříve praskne sklo 5mm než 3mm, protože slabé sklo je daleko více "pružné". Já vím že je to hloupý výraz, ale pokud jste někdo někdy zasklíval puzzle do těch skel, co se přímo k tomuto účelu prodávají, tak víte, jak se to sklo 3mm v rukách kroutí a prohýbá. To by sklo 5mm neudělalo. To jakmile se s ním něco stane (tepelná roztažnost, ohyb), tak hned má tendenci praskak.
V tvém případě bych vinu neházel hned na topnou fólii. Dlažba se té folii u mě rozpálí na cca 30°C a to by důvod k prasknutí být neměl.
Myslím si, že důvod mohl být to, že jsi při "montáži" folie nějak to sklo poškodil. Možná jen při obyč. manipulaci se mohlo něco s tím sklem stát a ani o tom nevíš. Možná už nějaká výrobní vada, která se projevila až teď při té tepelné roztažnosti. Možostí je mnoho a prvavdu se bohužel nejspíš nikdy nedozvíš...

No je pravdou, že terarko je hooodně staré a bylo dlouho ve sklepě možná že prostě už bylo starý, každopádně asi bude vhodnější dát folii pod terarko a pod folii nechat volný prostor, jak tu někdo psal nechat terarko na nožičkách, nemělo by se tak akumulovat teplo. No uvidím jak dopadnu příště...

Jedna z možností je, že v teráriu nad folií byla moc velká vrstva substrátu, záleží také jaký substrát je použit, s jakou tepelnou izolací. Vysoká vrstva hoblin, kokosu apod. umí v kombinaci s folíí odstřelit kdejaké dno, fólie je zaizolovaná teplo se nestíhá odvádět a přehřeje se. Mrkněte na návod k použití. Rozhodně dokupte termostat.

Dobrý den, také si dovolím využít tohoto vlákna a chtěla bych se zeptat: Dnes jsem vkládala do terária s 5mm sklem topnou folii Viv Mat 22W (vyměnila jsem ji za topný kabel) a to přímo na sklo dovnitř terária. Myslíte že jsem udělala blbost? Na folii je mírná vrstva terarijní kůry a tero je obydleno krajtou královskou. Nemůže dojít k přehrátí hada? Předem děkuji za odpověď.

dobry den.chci dát krajtě královské také folii ultratherm jako noční ohřev.mam folii i termostat rt-2.je lepší ji dát pod skleněné terarium, kde je 3 cm rašeliny nebo z boku a hlavně mě zajimá kam mam umístit čidlo toho termostatu.do toho substrátu nebo do prostoru aby měřilo teplotu vzduchu.ohřeje to vzduch na 25 přes to sklo zvenku.díky za odpovědi

Záleží, z jakého skla je terárium vyrobené, jakou má propustnost, nebo naopak nepropustnost infračerveného záření s dlouhou vlnovou délkou.
V případě umístění uvnitř je důležité, aby chovanec neměl šanci dostat se až k aktivní fólii.

Přiložím i informaci, jak funguje infračervené záření např. ve skleníku:
Sklem propuštěná sluneční energie je absorbována zemí. Ta se otepluje a vyzařuje, na základě její zvýšené teploty, teplo ve formě elektromagnetického infračerveného záření. Běžné sklo je pro infračervené paprsky prakticky neprostupné, toto záření sklo odráží zpátky do skleníku, a tím tepelné záření prakticky zůstává uvnitř skleníku, čímž stoupá teplota ve skleníku. Skleník nepotřebuje tedy vysoce kvalitní, izolační sklo. Postačí zde sklo normální k uskutečnění popsaného efektu.

Čidlo termostatu se vždy umísťuje do zóny, kde potřebujeme kontrolovat vliv topného prvku na chovance, vždy kontrolujeme i jiným, nezávislým teploměrem, podle kterého termostat nastavíme. v případě polského bastlu RT-2 to platí dvojnásob. Výrobek je to funkční (používám pro chov Dubií), ale bez další kontroly jej nelze provozovat.

K otázce výkonu, výhřevnosti atd. je i pro obecnou odpověď velmi málo informací, záleží jaké má terárium rozměry, jak velká je fólie a s jakým výkonem, zda jsou kolem terária aplikovány nějaké tepelné izolanty, jaký je rozdíl teplot, i poklesových, zda je umístěno v běžně vytápěném prostoru, nebo ve sklepě, kde je může být značný teplotní rozdíl. V každém případě infračervené záření s dlouhou vlnovou délkou neohřívá vzduch, ale jen pevné předměty, na které dopadá, vybavení vivária, přítomné živočichy apod., záleží tedy i na vybavení terária ;).

Nejčastější použití této topné fólie v teraristice je pro vytvoření zón s různým teplotním gradientem, tzn. málokdy se aplikuje na celou plochu terária.

Nicméně, ještě doplním, stačí se podívat o pár reakcí výše, kde jsem v jednom svém příspěvku vkládal odkaz s manuálem, kde je popsáno vše, takže nezbývá než "RTFM".

Tak folie nebude pod celym dnem.jen 1/3.sklo je obyc 5 mm.chci zvednout nocni teplotu lokalne z 21,5 na 25stupnu.kdyz dam folii pod sklenene dno vevnitr je 3cm raseliny tak to cidlo zapichnu do substratu kdyz neohriva vzduch?samozrejme teplotu budu kontrolovat teplomerem.nechapu kam mam umistit cidlo termostatu aby neruplo sklo a abych neupek hada.diky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru