Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topná folie - problém

Ahojte, mám dotaz ohledně topné folie Ultratherm - 27,4 x 27,6cm; 15W; 230V.
Zakoupil jsem tuto folii a dle návodu umístil pod terarium, kdy jsem v polystyrenu udělal čtvercový otvor na folii tak aby se folie nedotýkala dna a mezi dnem teraria a folii je cca 1cm vzduchová kapsa. Po asi třech hodinách provozu mi ruplo terarium. Udělala se tam prasklina asi 30 cm dlouhá. Chci se zeptat jestli tyto folie někdo používáte a jak je pod terarium dáváte, popř. jestli se to už někomu stalo. Chci časem koupit velký terarium byla by škoda kdyby terko za 3.000 prasklo...

Díky za odpovědi Dom

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, také si dovolím využít tohoto vlákna a chtěla bych se zeptat: Dnes jsem vkládala do terár…
Jaňule 08.01.2011 18:41
Jaňule
S hadem neporadím, ale spíš bych se bál prasknutí skla.
radil 08.01.2011 23:17
radil
Myslíte že může prasknout, když je nad ním umístěno čidlo teploměru a to ukazuje jen 26,5°C ?
Jaňule 09.01.2011 16:00
Jaňule
dobry den.chci dát krajtě královské také folii ultratherm jako noční ohřev.mam folii i termostat rt-…
tudor 30.05.2013 18:54
tudor
Záleží, z jakého skla je terárium vyrobené, jakou má propustnost, nebo naopak nepropustnost infračer…
husgvos 31.05.2013 14:54
husgvos
Tak folie nebude pod celym dnem.jen 1/3.sklo je obyc 5 mm.chci zvednout nocni teplotu lokalne z 21,5… poslední
tudor 31.05.2013 16:07
tudor

Dobrý den, také si dovolím využít tohoto vlákna a chtěla bych se zeptat: Dnes jsem vkládala do terária s 5mm sklem topnou folii Viv Mat 22W (vyměnila jsem ji za topný kabel) a to přímo na sklo dovnitř terária. Myslíte že jsem udělala blbost? Na folii je mírná vrstva terarijní kůry a tero je obydleno krajtou královskou. Nemůže dojít k přehrátí hada? Předem děkuji za odpověď.

dobry den.chci dát krajtě královské také folii ultratherm jako noční ohřev.mam folii i termostat rt-2.je lepší ji dát pod skleněné terarium, kde je 3 cm rašeliny nebo z boku a hlavně mě zajimá kam mam umístit čidlo toho termostatu.do toho substrátu nebo do prostoru aby měřilo teplotu vzduchu.ohřeje to vzduch na 25 přes to sklo zvenku.díky za odpovědi

Záleží, z jakého skla je terárium vyrobené, jakou má propustnost, nebo naopak nepropustnost infračerveného záření s dlouhou vlnovou délkou.
V případě umístění uvnitř je důležité, aby chovanec neměl šanci dostat se až k aktivní fólii.

Přiložím i informaci, jak funguje infračervené záření např. ve skleníku:
Sklem propuštěná sluneční energie je absorbována zemí. Ta se otepluje a vyzařuje, na základě její zvýšené teploty, teplo ve formě elektromagnetického infračerveného záření. Běžné sklo je pro infračervené paprsky prakticky neprostupné, toto záření sklo odráží zpátky do skleníku, a tím tepelné záření prakticky zůstává uvnitř skleníku, čímž stoupá teplota ve skleníku. Skleník nepotřebuje tedy vysoce kvalitní, izolační sklo. Postačí zde sklo normální k uskutečnění popsaného efektu.

Čidlo termostatu se vždy umísťuje do zóny, kde potřebujeme kontrolovat vliv topného prvku na chovance, vždy kontrolujeme i jiným, nezávislým teploměrem, podle kterého termostat nastavíme. v případě polského bastlu RT-2 to platí dvojnásob. Výrobek je to funkční (používám pro chov Dubií), ale bez další kontroly jej nelze provozovat.

K otázce výkonu, výhřevnosti atd. je i pro obecnou odpověď velmi málo informací, záleží jaké má terárium rozměry, jak velká je fólie a s jakým výkonem, zda jsou kolem terária aplikovány nějaké tepelné izolanty, jaký je rozdíl teplot, i poklesových, zda je umístěno v běžně vytápěném prostoru, nebo ve sklepě, kde je může být značný teplotní rozdíl. V každém případě infračervené záření s dlouhou vlnovou délkou neohřívá vzduch, ale jen pevné předměty, na které dopadá, vybavení vivária, přítomné živočichy apod., záleží tedy i na vybavení terária ;).

Nejčastější použití této topné fólie v teraristice je pro vytvoření zón s různým teplotním gradientem, tzn. málokdy se aplikuje na celou plochu terária.

Nicméně, ještě doplním, stačí se podívat o pár reakcí výše, kde jsem v jednom svém příspěvku vkládal odkaz s manuálem, kde je popsáno vše, takže nezbývá než "RTFM".

Tak folie nebude pod celym dnem.jen 1/3.sklo je obyc 5 mm.chci zvednout nocni teplotu lokalne z 21,5 na 25stupnu.kdyz dam folii pod sklenene dno vevnitr je 3cm raseliny tak to cidlo zapichnu do substratu kdyz neohriva vzduch?samozrejme teplotu budu kontrolovat teplomerem.nechapu kam mam umistit cidlo termostatu aby neruplo sklo a abych neupek hada.diky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru