Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pohlavní dospělost u Geochelone pardalis b.

Byla tam uvedená cena daného úkonu, čistě pro zajímavost?

Jinak, u želv není jisté, jestli mají chromozomální rozlišení pohlaví - já se sice osobně domnívám, že ano, ale prokázané je jen u několika druhů a řady druhů je z laboratorních testů při inkubaci známý fenomén označovaný jako TSD (Temperature-dependent Sex-Determination), tedy na teplotě závislé určení pohlaví. Osobně se domnívám, že jde přinejmenším v části případů o arteficiální výsledek, protože v přírodě nejsou vejce inkubována při stabilní teplotě +/- 0,1 dgC jako v laboratorním termostatu, ale při kolísavé teplotě, která v závislosti na délce inkubace kolísá jak v denním, tak v ročním cyklu (u delších inkubací to může být příčinou ne zcela ideálních výsledků). Vejce přizpůsobené pro inkubaci v proměnlivých podmínkách pak může, přinejmenším teoreticky, "vyprodukovat" transsexuální zvíře, tedy třeba samce se samičími chromosomy nebo samici se samčími.
Bohužel, data z pozorování v přírodě jsou extrémně neúplná a špatně se shánějí, konec konců, najít v přírodě želví snůšku může být otázkou odst velkého štěstí a náhody.
http://img401.imageshack.us/img401/6587/testud.jpg http://img519.imageshack.us/img519/5209/testu2.jpg
Tenhle režim používám při inkubacích různých druhů, protože nemám k většině k dispozici kompletní data a přinejmenším u Rhinoclemmys pulcherrima manni a Indotestudo elongata se tak rodí mláďata obou pohlaví.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny