Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proč mi umírá kudlanka?

Ahoj. Moje kudlanka, kterou jsem si koupila někdy v létě nebo na podzim (Creobroter gemmatus), najednou leží na zemi a umírá. Včera se ještě akčně vrhala po cvrčkovi, ulovila si ho a dneska najednou tohle. Kudlanky prý žijí tak rok, tahle má tak půl roku. Nevíte, co mohlo být špatně? Kudlanka, co jsem měla předtím, umřela podobně, taky najednou ležela na zemi a taky neměla o moc víc jak půl roku (byla to klasická Sphodromantis). Mám ji v malém terárku, na zemi má rašelinu, ale na zem stejně nechodí. Včera večer byla ještě na zadní stěně, co je polepená kamenama, v takové zvláštní pozici, konec zadečku měla nastavený úplně u zdi, nikdy jsem ji tak neviděla, říkala jsem si, jestli se nechystá dělat kokon, jeden už před nějakou dobou udělala... dneska v jedenáct byla pořád v té samé pozici a teď před jednou jsem ji objevila ležet. Ne že by jen spadla, byla úplně na druhé straně terárka. Tak jestli vás něco napadne, napište prosím :-)

Předmět Autor Datum
Nejsem zrovna nějak hodně zkušený kudlankář, nicméně jsem kudlanky jednu dobu choval. No a věk kudla…
MF 29.01.2010 14:36
MF
Záleží na druhu, jedinci a teplotách (resp. dalších podmínkách - množství krmení, kokonů atd.). Může…
krokodýl 29.01.2010 14:40
krokodýl
Chovám kudlanky Creobroter gemmatus. Pokud nakladna kokon a neměla samce, tak to byl důkaz toho, že…
drunker1988 02.02.2010 20:23
drunker1988
mám kudlanku už přes půl roku, a tak bych se nedivil kdyby za chvíli bylo po ní, vždy jsem mrtvoly v…
Danielh 03.03.2010 08:10
Danielh
Zadecek se nemusi rozriznou ale je treba ho poradne vysusit treba topeni pouzivam k tomu aji lih,, j…
PT 03.03.2010 08:51
PT
musí se tělo po vyschnutí nějak stabilizovat,př. bezbarvým lakem ?
Danielh 03.03.2010 09:53
Danielh
Ja jsem na to pouzival lak na vlasy od pritelkyne a uz je to cca 3 roky a preparaty stale vypadaji d… poslední
PT 04.03.2010 07:38
PT

Nejsem zrovna nějak hodně zkušený kudlankář, nicméně jsem kudlanky jednu dobu choval. No a věk kudlanek nemusí být vždycky rok, nevím zrovna jak je to u sphodromantisek a creobroterek, ale věk je různý a podle druhu se může lišit. Takže věk může být 6, 9, 12 či 15 měsíců.

mám kudlanku už přes půl roku, a tak bych se nedivil kdyby za chvíli bylo po ní, vždy jsem mrtvoly vyhazoval, ale ted bych chtěl vyzkoušet preparaci.
musí se zadeček rozříznout, vyndat obsah a vycpat vatou ?
vím jak preparovat motýla, ale nevím jak roztáhnout křídla u kudlanky a zároven jak roztáhnou nohy at to vypadá prostorově. jak ji třebas zafixovat v obrané poloze?

Zadecek se nemusi rozriznou ale je treba ho poradne vysusit treba topeni pouzivam k tomu aji lih,, jinak zacne cernat,, kudlanku jsem fixoval pomoci polystyrenu,,kousek jsem urizl a vlozil pod kudlanku at je jakoby normalne stala, potom uz vse pomoci spendliku,aji kridla.Muzes pouzit aji spejle proste vse co te napadne a bude to necim ucelne,, :-)

Ja jsem na to pouzival lak na vlasy od pritelkyne a uz je to cca 3 roky a preparaty stale vypadaji dobre ale jakou to ma zivotnost celkove opravdu nevim,,:-) pouzivat se nemusi pokad jsou nejak uzavreny ,ja je mel vystavene volne ve skrince tak se mi do nich bez laku dostavali cervici a zlikvidovali preparat s lakem uz jim to moc nechutnalo,, :-D a zapomel sem dodat s tim lakem ne moc blizko a v mensim mnozstvi jinak to dela kapky,

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru