Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Neda mi to se nezeptat, zelvy byly pri zimovani pod vodou a prezily???? Tak to tam byly tak max. hod…
JirkaLežák 26.03.2010 07:23
JirkaLežák
Samice se po zalití vodou probrala a zastihl jsem ji vztyčenou na zadních. Samec byl komplet pod vod… poslední
petrmed 26.03.2010 15:54
petrmed
Pokud se nad tímto problémem zamyslím, docela se rozšíří: 1/ Samice mívají vejce ve vejcovodech v r… nový
KHor 26.03.2010 10:55
KHor

Pokud se nad tímto problémem zamyslím, docela se rozšíří:

1/ Samice mívají vejce ve vejcovodech v různém stadiu vývoje již při hybernaci. Pravda je, že to vzhledem k jejich stadiu vývoje jinak nezjistíte než pitvou a otázka je zda je to tak správně? Jsou na tom stejně i samice které zimu přežijí?
2/ Podzimní páření? Bývá stejně, ne-li více bouřlivé, jako jarní. Kdy je tedy období před rozmnožováním? Pochybuji že se takto želvy chovají jen z bujnosti, příroda zpravidla neplýtvá energií zbůhdarma.
3/ Nemělo by to tak být, nicméně podívám-li se zpět stává se, že chovatel ne každou sezonu je v plném nasazení a některé sezony se želvy musely spokojit jen s nasekanou trávou. Nepostřehl jsem žádný rozdíl v počtu vajec a líhnivosti.
No a takových otázek se dá vyhrabat přehršel.

Zásadní vliv má podle mého celková kondice, příznivý průběh sezony minulé a následné hybernace, příznivé teploty těsně po jejím ukončení.
Plná, dlouhodobá adaptace na způsob chovu a mikroklima které chovatel želvám může poskytnout.
Stejně tak jako ve volné přírodě spadá i u chovatelů období kladení do měsíců kdy rostliny buď klíčí nebo intenzivně přirůstají a jsou tedy plné živin, což by samo o sobě mělo stačit.
Nic proti naklíčené čočce, ale pozor bývá obvyklé, že touha po úspěchu svede chovatele ze správné cesty a přinutí jej cpát želvy čočkou v množství vetším než malém, což zákonitě způsobí trávicí problémy. Takže s rozmyslem a hezky pestře, čočka nedostatek průběžné péče opravdu nezachrání a může být naklíčená jak chce.

Já samozřejmě pro jistotu také přilepšuji, zejména samicím mezi snůškami. U samců je přilepšování v období páření irelevantní, páč stejně nemají na baštu čas ani náladu, potravu přijímají jen tak mimochodem a v omezené míře. Nebudu zdůrazňovat možnost volného přístupu k jakékoliv přijatelné formě Ca, ta by měla být samozřejmostí po celý rok, i když v rámci objektivity musím uvést, že při krmení víceméně přirozenou tj. čerstvě nasečenou potravou se kvalita skořápek nijak viditelně neliší a to i u extrémně početných a opakovaných snůšek ať už přístup k Ca je či není.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru