Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mouční červy - gut loading

Dobrý den,

vím, že je to trochu kontroverzní téma a že spousta chovatelů klasické ¨moučňáky¨ odsuzuje - na druhou stranu spousta světově proslulých chovatelů eublepharů léta nekrmí ničím jiným (např. Ron Tremper). Zdůrazňují ale, že červi musí být pořadně ¨gut loaded¨ - t.j. nechat červy 24hodin před zkrmováním nažrat směsy vitamínů a minerálů. Většina z nich zmiňuje buď komerční hotové směsy, nebo si míchají vlastní - ale je to všechno z přípravků prodávaných hlavně v USA. Chtěl jsem se proto zeptat, jestli s tímto máte někdo osobní zkušenosti a osvědčený návod na takovou směs namíchanou z našich běžných přípravků (tj. Roboran, Plastin, šrot, vaječné skořápky atd.)

Díky moc za vaše rady a názory

Předmět Autor Datum
Míchám Roboran a Plastin poměr přesně neřeknu. asi 3:1 nekrmím jenom moučňáky, ale i cvrčky, ty obal…
Blanche 03.02.2010 20:15
Blanche
Díky moc za odpověď - takže myslíte že by měla stačit klasika Roboran s Plastinem? Taky jsem takto v…
osb 03.02.2010 20:47
osb
Tak nad předávkováním červa jsem nějak nepřemýšlela. jinak vitamíny podávám občas přímo zamíchané do…
Blanche 03.02.2010 20:55
Blanche
Blanche, díky moc za cennou radu, určitě vyzkouším. A co jako zdroj vody? Je lepší jim dávat i mrkev…
osb 04.02.2010 00:24
osb
Zkoušela jsem jim třeba narosit stěnu, ale v tom brzy umřeli, takže teď dávám zeleninu, co je zrovna…
Blanche 04.02.2010 16:49
Blanche
OK, takže raději větši plocha aby se nevrstvili. A jak dlouho Vám vydrží při pokojové teplotě? Slyše…
osb 04.02.2010 19:33
osb
Myslím, že nejjednoduší je chovat moučňáky klasicky v substrátu ze strouhanky a šrotů, klidně i z vi…
krokodýl 05.02.2010 18:23
krokodýl
Díky moc za cenné rady - ještě k tomu masu - je to opravdu nutné? předpokládám že to je hlavně zdroj…
osb 05.02.2010 22:33
osb
pomlete kocici nebo psi granule budou super........
Orfík 05.02.2010 23:00
Orfík
Super, díky za tip :-)
osb 05.02.2010 23:13
osb
Jo, samozřejmě, lze krmit psími a kočičími granulemi a do substrátu je možné zamíchat masokostní mou… poslední
krokodýl 06.02.2010 11:15
krokodýl

Díky moc za odpověď - takže myslíte že by měla stačit klasika Roboran s Plastinem? Taky jsem takto vždycky obaloval cvrčky - jenom jsem měl strach, jestli na ty moučňáky to není moc koncentrovaný.... jestli by nebylo lepši do toho i přidat část šrotu nebo ovesných vloček - prostě aby ten moučňák ponechaný den jenom v Plastinu s Roboranem nebyl "předávkovaný" - a tím nepředávkoval i gekončíky :-)

Tak nad předávkováním červa jsem nějak nepřemýšlela. jinak vitamíny podávám občas přímo zamíchané do jogurtu a taky to jde, ale tam opravdu přidávejte jenom malinko. U toho je ještě větší riziko předávkování. Jinak na Roboranu a Plastinu mi vyrostly a jsou dle mě v mnohem lepším stavu, než když jsem je přivezla domů a prospívají.

Zkoušela jsem jim třeba narosit stěnu, ale v tom brzy umřeli, takže teď dávám zeleninu, co je zrovna poruce. okurka má sice dost vody, ale nedoporučuji, vždycky se dostal nějaký šikula pod ní a uhnil tam.jinak červy v nádobě jde i vrstvit, ale osvědčilo se mi mít je třeba i v nižší misce, ale s větší plochou dna. když po sobě nepolezou a potrava/zdroje vody na nich nebudou ležet, vydrží déle.

OK, takže raději větši plocha aby se nevrstvili. A jak dlouho Vám vydrží při pokojové teplotě? Slyšel jsem, že je možné je skladovat v ledničce kde se jim výrazně sníží metabolismus a nepotřebují žádnou potravu. Stačí prý pak je dát do pokojovky tak dva dny před krmením, aby se probrali a stihli se nažrat té vitamínové směsy. Máte i s tímto zkušenosti? ještě jednou díky za rady

Myslím, že nejjednoduší je chovat moučňáky klasicky v substrátu ze strouhanky a šrotů, klidně i z vitamino-minerální směsí (vydrží mnohem déle než jen tak), přikrmovat zeleninou i "masem" (je lepší na substrát položit nějaké plátno a na něj krmení, aby se vlhkost nepřenášela do substrátu) a zkrmovat v mističce s nutrimixem (gekončík si zobne s červem i nutrimix). Snadno se ze substrátu prosejí pomocí kovového (můžete ho bez obav nechat položené u červů:-)) síta na těstoviny. Pokud to dotahnete do konce tak se dají i odchovávat, dospělé vylíhnuté brouky nebo kukly dáváte do stejné nádrže (jen raději s pletivovým víkem - létají) a když tam uvidíte první larvičky můžete dospělce přesít a dát do další bedny, získáte tak zhruba stejně velké larvičky - v každé bedýnce odlišná velikost, což se hodí při krmení drobných druhů.

Díky moc za cenné rady - ještě k tomu masu - je to opravdu nutné? předpokládám že to je hlavně zdroj bílkovin, ale mám trochu strach jak to musí po pár dnech vypadat... :-) šlo by to nahradit třeba nějakou masokostní moučkou nebo sušeným mlíkem přidaným do té šroto-vitamino-minerální směsy? díky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru