Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem chamík - mykóza?

Dobrý den,
ráda bych vás poprosila o radu. Mám devítiměsíčního chamíka. Asi před týdnem jsem si všimla skvrny zvláštního zbarvení na přilbě a hřbetu. Může to být mykóza? Jinak je aktivní a vypadá zdravě, spokojeně a má chuť k jídlu. Krmím každý den tak 5ti cvrčky obalenými ve vitamínech NutriMIX REP Calci Plus s nastrouhanou sépiovou kostí, pije ze stříkačky, takže pitný režim také pod kontrlou, svítím žárovkami Repti Glo 5.0 UVB a Sun Glo 75W teď 10hod, denně rosím, taplota přes den 25°C v noci 22°C. Veterinu nemám až tak daleko, ale vzhedem k počasí a stresoidní povaze zvířete se přenosu trochu bojím. Děkuji mnohokrát!
Přikládám foto!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V mykózách se moc nevyznám, ale tohle mi přijde možná jako spáleniny. Neopírá se zespodu o žárovku?…
nikolas 10.02.2010 12:11
nikolas
jo to se omlouvám, ale tak často už nerosím...okopírovala jsem ty informace ze svého příspěvku, když…
Aniiita 10.02.2010 12:23
Aniiita
5 cvrčku denně je moc.Chamík pak rychle roste a špatně mu rostou kosti.Pak bude mít skoliozu
tynuss 10.02.2010 12:40
tynuss
5 cvrčku denně je moc.Chamík pak rychle roste a špatně mu rostou kosti.Pak bude mít skoliozu Na to…
Redsnake 10.02.2010 12:50
Redsnake
Veterinář...
tynuss 11.02.2010 12:16
tynuss
To je samozrejme doporuceni amatera, ktery nic nevi o vyzive a fyziologii plazu. Dospely chameleon b…
chamaeleo 17.02.2010 09:17
chamaeleo
docela to vypadá na spáleninu.Cpou hlavu a záda do lampiček, když je zima, jen výhřevné místo.
Lilli 17.02.2010 11:00
Lilli
dle me kdyby se jednalo o spaleninu mel by i jinak poskozeny ostny na zadech.
Demoon 17.02.2010 11:03
Demoon
Taky bych řekla. Hlavně už je o 14dní, co ty skvrny má...tak bych řekla, že spálenina by se přeci za…
Aniiita 17.02.2010 11:10
Aniiita
prosimvás a co si myslíte na názor, že vydatná strava zkracuje plazům život? To je přeci naprostá hl…
Aniiita 17.02.2010 11:14
Aniiita
Chameleoni jsou insektivorní (hmyzožraví) ještěři... ...a nepřijímají jinou než živou potravu. Někte… poslední
Redsnake 17.02.2010 14:24
Redsnake

V mykózách se moc nevyznám, ale tohle mi přijde možná jako spáleniny. Neopírá se zespodu o žárovku? Někdy to po ránu dělají. Raději bych omezil i to denní rosení, už není úplné mládě, to kdyby to opravdu byla mykóza.
Taky to může být nadbytkem vit. A, ale to už opravdu hádám.

jo to se omlouvám, ale tak často už nerosím...okopírovala jsem ty informace ze svého příspěvku, když ještě byl mládě, abych nemusela znova vypisovat:)
i to mi napadlo, tak rosím jen velmi opatrně a jemu na záda radši vůbec..
vyhřívá se poměrně daleko od žárovky, občas se mihne blízko, aleneřekla bych, že by se spálil :(

5 cvrčku denně je moc.Chamík pak rychle roste a špatně mu rostou kosti.Pak bude mít skoliozu

Na to jste prosim prisla jak?
je to samozrejme nesmysl, protoze chameleoni vinou sveho kratkeho streva, travi velmi nedokonale a tak je jejich potreba potravy daleko vetsi nez u jinych zvirat. Obezniho chamika jsem snad jeste nevidel, krmil jsem vzdy od oka, zadny pocitani cvrcku, proste hrst cvrku do terarka a bylo.
Chamik nemuze vyrust rychle a mit skoliozu. Skolioza je trochu neco jineho nez odvapneni.Ani odvapneni nemuze mit z normalniho krmeni, pokud se bude dodrzovat vsechno ostatni, jako UVb vitaminy, mineraly...

To je samozrejme doporuceni amatera, ktery nic nevi o vyzive a fyziologii plazu. Dospely chameleon by se mel krmit jednou za 2 az 3 dny. To samozrejme zalezi na typu potravy. Cim vic a vydatmejsi potravy mu budete davat, tim mu zkracujete zivot.

Chameleoni jsou insektivorní (hmyzožraví) ještěři...
...a nepřijímají jinou než živou potravu. Některé druhy, jako např. Chameleon jemenský, přijímají částečně i rostlinnou potravu. Určitě, ale nejsou vegetariáni. Rostlinná strava (kousky mandarinek, jablek, rajčat, květy pampelišek, listy rostlin v teráriu) tvoří jen okolo 2% jejich jídelníčku. Zbytek tvoří již zmiňovaný živý hmyz.
Nesnažte se chameleona předělat na býložravce - nepřežil by to!

Plazi, tedy i chameleoni, vydrží poměrně dlouho (cca 7-10 dní) hladovět, aniž by to na ně mělo negativní vliv.
Výjimku tvoří mláďata, která by měla mít zajištěn stálý přísun vhodné potravy správné velikosti. U mláďat se totiž může stát, že neodhadnou velikost hmyzu, který chtějí pozřít a mohou se jím zadusit. Mláďata proto krmíme malými cvrčky a různými druhy much. Nemáme-li k dispozici malé (nedospělé) cvrčky, krmíme menšími druhy dospělých cvrčků, kterým nůžkami odstřihneme krovky, aby nedošlo k již zmiňovanému zadušení nebo poškození sliznice v tlamičce.
U dospělých chameleonů krovky odstříhávat nemusíme.
Platí však pravidlo, že je nekrmíme potravou, která přesahuje 3/4 velikosti hlavy. Chameleon nedokáže potravu rozkousat a proto ji polyká celou. Pohyb čelistí připomínající kousání slouží pouze k usmrcení potravy.

Chameleona krmíme denně (v tomto případě je vhodné 1 den v týdnu potravu vůbec nepodávat,aby došlo k pročištění trávicího traktu) nebo obden. Krmná dávka chameleona krmeného obden se pohybuje okolo 10-15 cvrčků. U jedinců krmených denně je samozřejmě krmná dávka menší.

S potravou zároveň podáváme vitamíny a to nejlépe tak, že v nich hmyz před podáním jednoduše vyválíme. Potřebujeme-li z nějakého důvodu zvýšit dávku vitamínů, hmyz nejprve navlhčíme a poté ho ve vitamínové směsi obalíme jako řízek ve strouhance.

Stejný systém jako s vitamíny doporučuji aplikovat i s vápníkem. Já osobně krmím chameleona 5 krát týdně a z toho 1krát podávám hmyz vyválený ve vitamínové směsi (obsahuje i malé množství vápníku) a 3 krát ve vápníku. Jednu dávku neobaluji vůbec.

Pokud budete přes léto chameleonovi podávat hmyz, který si opatříte smýkáním, můžete dávky vitamínů snížit. Krmení smýkaným hmyzem je pro chameleony velmi příjemné zpestření jídelníčku a navíc má pozitivní vliv na jejich zažívání.

Podávání jen jednoho druhu hmyzu není příliš vhodné a časem může vést až k trávicím problémům a odmítání potravy.

Zdroj:sanchez.wz.cz

Ono staci mit knizku chameleoni od Petra Necase a neni treba se zabyvat potom takovyma vykrikama anonymu o tom, ze vydatecne krmeni skracuje zivot. Jak se pise vyse, je dobre nechat treba vikend hladovku u dospelcu, jinak krmit od oka, skutecne do hrsti cvrcku a prsknout to tam. Chamici si to preberou

BTW: Trvalo mi to asi pul minuty vygooglit. Je pravda, ze tu stranku znam,ale to se staci trochu zajimat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru