Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želva zelenavá - má dostatek UVB?

Možná naštvu někoho z přispívajících, ale vzhledem k obrovskému množství tepla, které Osram UltraVitaLux a podobné výbojky vydávají, chce to opravdu velké otevřené terarium.
Tak ono to obrovské množství tepla je trochu relativní - např. 150w bodová žárovka produkuje v nejakých 45cm znatelně více tepla než 300W Vitalux (vl. měření). 100W výbojka pak hřeje mnohem méně. Je to logické, výbojky prostě převedou mnohem více energie na světlo a tepelný odpad je tak nižší.
Nicméně plně souhlasím s tím, že je potřeba mít ubikace perfektně odvětrané. Samy výbojky se totiž ve špatně větraných ubikacích snadno přehřívají a drasticky se tak snižuje jejich životnost. S mladými želvami pak špatně používaná výbojka může nadělat více škody, než užitku.
Trubice Reptilight jsou jedny z těch lepších, já bych ale před jejich použitím konkrétně třeba u Testud spíše odrazoval. Když už UVB trubice, tak momentálně asi ReptiSun 5.0 nebo 10.0 v kombinaci s denními trubicemi.
Jinak se začaly vyrábět Narva Reptilight i jako kompaktní zářivky, mohl by to být kvalitnější zdroj za přívětivou cenu (to netušim), tak jsem zvědav.

Combinal AD3 a podobné preparáty jsou na můj vkus rizikové - lze to dost snadno předávkovat a vitamin D je ve vysokých dávkách až smrtelně toxický. Jinak, tahle věc se bude probírat patrně po této burze v sobotu v Ládví.
Tak to by mne opravdu nesmírně zajímalo k čemu dojdete (bez ironie!). Totiž co se týče podávání syntetického vit. D3 - je v tom jednoduše totální bordel, a ať mi nikdo nevykládá, že to tak není - dlouholetí chovatelé uvadějí dávkování D3 až několikanásobně vyšší než jiní, snad většina jich pak dávkuje "od oka" tekutými přípravky s velkým množstvím cholekalciferolu - takhle by se podle mne zacházet se synt. vitamínem, kterým lze zvíře i zabít, nemělo. Možná to trochu přeháním, ale prostě tomuto způsobu nefandím.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny