Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želva zelenavá - má dostatek UVB?

Co se kompaktních zářivek s UV-B týká, ty nejsou moc k potřebě bez nějakého vhodného reflektoru, osobně myslím, že třeba dvojzářivkové těleso s lineárkama zavěšené dostatečně nízko dá lepší výsledky.
Jak kdy - v konečném důsledku u větších želv tomu tak může být. Ovšem ne z toho důvodu, že by měly zářivky více UV - kompakty vykazují opravdu několikanásobně vyšší hodnoty UV než trubice, i ty umístěné v kvalitních parabolických alu reflektorech ve stejných vzdálenostech. Nepopiratelná výhoda trubic je ta, že působí na daleko větší plochu a tak má na chovance vliv po většinu dne. Kdežto pod kompakt musí vlézt a setrvat pod ním a když osvícená plocha od kompaktu zabírá 10% karapaxu... = efekt nula.
Nicméně ze zářivek toho opravdu moc nevyždímete ani při sebelepším reflektoru, ztěží lze dosáhnout (ale lze) hodnot UV podobným stínu v přírodě.
Několikaminutové až hodinové osvětlování kvalitní výbojkou považuji za mnohem lepší a efektivnější řešení, v lepším případě samozřejmě celodenně (při dodržení určitých podmínek).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny