Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želva zelenavá - má dostatek UVB?

Pro Krokodýla:
Pro sulcatu jakožto vpodstatě polopouštní zvíře je Osram jednoznačná. U běžných evropských Testud na překlenutí zimního období jsem se domníval, že by možná zdvojená lineárka pověšená dostatečně nízko mohla dostačovat, konec konců, těch mláďat je dost i pro případný experiment (teď mi začnou nadávat). Vámi zvolený postup je dobrý, jen to znamená dost manipulací, to třeba mladá Indotestuda moc ráda nemají a světlo z Osramky je na ně až příliš intenzivní.
Pro zvířata z prostředí tropického lesa se mi lineárky (cca 10 cm nad zvířetem) osvědčily, přitom mám srovnání - Rhinoclemmys pulcherrima manni chovaná za stejných podmínek, jako moje, ale bez jakéhokoliv zdroje UV-B, byla rachitická. Jinak, podle údajů nějakého chovatele Pogon mu při svícení Osramkou vycházelo pár rachitických kusů - těch nejslabších, kterým silnější sourozenci nedovolili se dostatečně vyslunit pod výbojkou.:-/
Předávkování vitaminem D je už pak samostatná kapitola, mám podezření u jednoho případu úmrtí, o kterém jsem dostal reference. Podle jiného veterináře je to nejčastější příčina úmrtí chameleonů v lidské péči, to jen tak na okraj...:x:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny