Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Blaptica dubia umírají

Ahoj mám problém s kolonií těchto švábů. Masově mi umírají:-( Za posledních 14 dní jsem jich vyházela aspoň 40. Umírají hlavně samci, ale nacházím i dost mrtvých nymf. Jsou v neprůhledném plastovém boxu, teplota kolem 30 stupňů, na dně suchý lignocel, proložky od vajec, ob den dostávají mrkev obalenou v Roboranu. Větrání je dostatečné, vevnitř mají sucho. Mám je cca 5 týdnů, kupovala jsem je jako dospělé. Vím, že po přesunu má následovat nějaký úhyn, ale tohle mi připadá už trochu moc.Nenapadá vás někoho, čím by to mohlo být?
Moc děkuji za pomoc

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
zdravím---s umíráním dubií mám také velký problém,na veterině zjistily ,že je to bacilus cereus měla…
alka 09.03.2014 17:36
alka
pokud máte potvrzený nález B. cereus tak je to špatné a viděl bych to na zrušení celého stávajícího… poslední
Fredy176 09.03.2014 18:20
Fredy176

zdravím---s umíráním dubií mám také velký problém,na veterině zjistily ,že je to bacilus cereus měla jsem jich asi 20000 ks. včetně mladých---už jsem je téměř všechny vyházela mrtvé,jen pár malých zůstalo a jsou tam denně nový mrtví.--Jinak dezinfikuji a čistím jednou měsíčně---už nevím jak na to--za elektřinu na výtop musím platit,ale už nemám pomalu ani na složenky ----poraďte --můžete-li...dík

pokud máte potvrzený nález B. cereus tak je to špatné a viděl bych to na zrušení celého stávajícího chovu a založení nového. Zákeřnost téhle bakterie je v tom, že tvoří spóry a chovné boxy to bude chtít opravdu řádně a nekolikrát za sebou dezinfikovat (kombinace horké vody a sava, poté několik výplachů opět horkou vodou a poté ještě jednou, ale s jinou dezinfekcí - v komerčně prodávaných nemám přehled, ale bude cokoliv co ničí bakterie a plísně). Potom určitě i povrchové ošetření všech povrchů v místnosti, kde chov máte, možná bych i místnost vyzářil nějakou silnější UV lampou. Nějaká terapie v tak velké kolonii by byla nákladnější než "restart" celého chovu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru