Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán a hygiena

Zdravim všechny teraristy, asi před třemi lety jsem koupil leguána jako 50-ti cm mládě ve zverimexu, po několika měsících jsem u něho zpozoroval že má jakoby oteklé a bělavé konečky prstů. Šel jsem tedy k veterináři, ten řekl že je to ze špatné hygieny a domu mi dal nějakou mast (už si fakt nepamatuju jakou) a doporučil mi terárium udržovat v co nejvyšší čistotě (místo rašeliny na dno dát noviny a každý den je měnit a každý měsíc desinfikovat Incidurem ve spreji. Sice to trvalo několik měsíců ale nakonec to úplně zmizelo a dlouho bylo vše ok. Jenže v létě loňského roku se to opět vrátilo napřed jeden prst na přední pacce, pak se přidaly dva na zadní, na ocase a teď už se mu dělaj malé hnědé skvrnky i po celém břiše. Byl jsem tedy znovu u veterináře a ten mi opět řekl že je to ze špatné hygieny -pravidelně celé tera meju a desinfikuju, noviny měním každý den -nevím co víc mám pro hygienu udělat..:-/ a dal mi domu zase mast (Framykoin) jenže to už máme přes půl roku a tentokrát to vůbec nepomáhá, naopak rozlejzá se to dál.
Pak mě tak napadlo jestli to nemá z těch novin -on tam totiž ráno vykoná svou potřebu a pak tam celej den (i několikrát do hodiny) v rámci své obchůzky která má přesně danou trasu přes ty posr.. noviny leze a válí se v tom. Když jsem s panem doktorem mluvil po telefonu a ptal se ho proč to nepomáhá a jestli to nemůže být z těch novin, řekl mi že to bude určitě tím protože leguáni by prý neměli přicházet do kontaktu se svými výkaly... bohužel mi nedokázal říct jak toho mám docílit... jak to řešíte vy u svých leguánů? nebo máte jiný nápad z čeho to může být.. v tera má vše co potřebuje, bodovka na vyhřívání, kompakt. žárovka uvb, krmím pravidelně a přidávám Roboran H a někdy Reptivite pro plazy... předem díky za každý postřeh nebo nápad

Předmět Autor Datum
Ahoj!Ja som noviny použival iba chvilku a to iba ked som doniesol domov dakeho lega,kym sa nenaučil… nový
johny13 16.02.2010 20:46
johny13
SOuhlas - důležitá otázka - máte v teráriu dostatečně velkou nádrž s vodou? Nevím, nějak se mi nechc… nový
MadMike 16.02.2010 22:07
MadMike
Priznam se, ze jsem terarium desinfikoval snad jen jednou...posledni rok mi leguan vykonal potrebu d… nový
Mirror001 28.02.2010 16:53
Mirror001
Jenom dotaz-nemůže vadit když do vany vypouštím odpad z pračky (prášek) nebo jen mýdlo nebo pěna po… nový
Buak 21.03.2010 11:54
Buak
My msice mame vyvodni hadici z pracky primo do odpadu, ale kdyz se sprchuju, tak vetsinou pouzivam m… poslední
Mirror001 21.03.2010 12:51
Mirror001

Ahoj!Ja som noviny použival iba chvilku a to iba ked som doniesol domov dakeho lega,kym sa nenaučil robit potrebu,kde som zhruba chcel.V starom terku mam dno vlastne stare akvarium,tam s hygienou nikdy problem nebol.Všimol som si odkial robia svoju potrebu a na to miesto som vždy podložil plytku nadobu s vodou.Takto sa postupne naučili robit potrebu na jedno miesto.Po vybudovani noveho terka som im tam zakomponoval vaničku s vodou.Do nej sice lozi len jeden,ale aspon čosi.Svoju potrebu robia už teraz na pravidelne miesta,zo začiatku mi robili naschvaly a robili to hocikedy a hocikde.Noviny ani substraty nepouživam,len sa to vždy umyje.Zatial som nič nemusel dezinfikovat,lebo velakrat denne rosim a spodok vždy vytieram.Nemyslim si,žeby po styku s vykalmi mali neake problemy,ale je pravda,že ked sa niekolkokrat vyvalali vo svojich s...tak som ich vždy poumyval.Ako doplnky použivam Plastin + Nutrimix Rep,ale tie davam vlastne pravidelnejšie len teraz cez zimu,ja nie som zastancom dakeho extremneho dopovania .Ako zdroje svetla použivam už len vybojky a na dne sa strašne malo zdržuju,ked tam je nečistota,tak ani nezlezu,kym sa im to neumyje- teda ak sa netrafia do nadob s vodou-pozor na pitie maju na inom mieste určene misky,lego sa sice znečistenej vody ani jedla ani nedotkne.Tvrdim stale,každy lego je iny,potrebuje velky priestor a najlepšie sa im kadi z konarov.:-)V tvojom pripade aby to neboli nasledky dakej inej choroby.Uvb kompakt vyhod a zvol kvalitnejši zdroj uvb.;-)

SOuhlas - důležitá otázka - máte v teráriu dostatečně velkou nádrž s vodou? Nevím, nějak se mi nechce věřit, že by měl leguán nějakou dermatitidu či co kvůli tomu, že projde výkaly - ledaže máte tak strašne malou ubikaci, že nemá na výběr a i tak by v těch výkalech musel být snad naložený.
Pokud Vám veterinář předepsal fram. mast (někdy masti můžou problém taky o dost zhoršit) a za půl roku to nepomohlo, naopak se to rozlezlo, doporučuji navštívit opravdového plazího veterináře - tedy specialisty na plazy. Který nechá udělat potřebné testy.

Priznam se, ze jsem terarium desinfikoval snad jen jednou...posledni rok mi leguan vykonal potrebu do teraria par krat a to vetsinou pres vikend, kdy jsme nebyli doma. Ze zkusenosti vim, ze radeji to v sobe udrzi, nez by se mel vytentovat do terarka. Kdyz uz to ale udela, tak z jednoho mista na vetvi. Abych tomu predchazel, tak ho kazdy den hodim do vany, napustim vodu a on se tam vys*re. Tim odpada jakekoli vytirani a uklizeni podlany teraria - na ni mam lino (imitace kamene), takze kdyz obcas shodi misku s zradlem, nebo zrovna "pelicha", tak to neni problem pouklizet. Tolik k hygiene :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru