Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán a hygiena

Zdravim všechny teraristy, asi před třemi lety jsem koupil leguána jako 50-ti cm mládě ve zverimexu, po několika měsících jsem u něho zpozoroval že má jakoby oteklé a bělavé konečky prstů. Šel jsem tedy k veterináři, ten řekl že je to ze špatné hygieny a domu mi dal nějakou mast (už si fakt nepamatuju jakou) a doporučil mi terárium udržovat v co nejvyšší čistotě (místo rašeliny na dno dát noviny a každý den je měnit a každý měsíc desinfikovat Incidurem ve spreji. Sice to trvalo několik měsíců ale nakonec to úplně zmizelo a dlouho bylo vše ok. Jenže v létě loňského roku se to opět vrátilo napřed jeden prst na přední pacce, pak se přidaly dva na zadní, na ocase a teď už se mu dělaj malé hnědé skvrnky i po celém břiše. Byl jsem tedy znovu u veterináře a ten mi opět řekl že je to ze špatné hygieny -pravidelně celé tera meju a desinfikuju, noviny měním každý den -nevím co víc mám pro hygienu udělat..:-/ a dal mi domu zase mast (Framykoin) jenže to už máme přes půl roku a tentokrát to vůbec nepomáhá, naopak rozlejzá se to dál.
Pak mě tak napadlo jestli to nemá z těch novin -on tam totiž ráno vykoná svou potřebu a pak tam celej den (i několikrát do hodiny) v rámci své obchůzky která má přesně danou trasu přes ty posr.. noviny leze a válí se v tom. Když jsem s panem doktorem mluvil po telefonu a ptal se ho proč to nepomáhá a jestli to nemůže být z těch novin, řekl mi že to bude určitě tím protože leguáni by prý neměli přicházet do kontaktu se svými výkaly... bohužel mi nedokázal říct jak toho mám docílit... jak to řešíte vy u svých leguánů? nebo máte jiný nápad z čeho to může být.. v tera má vše co potřebuje, bodovka na vyhřívání, kompakt. žárovka uvb, krmím pravidelně a přidávám Roboran H a někdy Reptivite pro plazy... předem díky za každý postřeh nebo nápad

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Priznam se, ze jsem terarium desinfikoval snad jen jednou...posledni rok mi leguan vykonal potrebu d…
Mirror001 28.02.2010 16:53
Mirror001
Jenom dotaz-nemůže vadit když do vany vypouštím odpad z pračky (prášek) nebo jen mýdlo nebo pěna po…
Buak 21.03.2010 11:54
Buak
My msice mame vyvodni hadici z pracky primo do odpadu, ale kdyz se sprchuju, tak vetsinou pouzivam m… poslední
Mirror001 21.03.2010 12:51
Mirror001

Priznam se, ze jsem terarium desinfikoval snad jen jednou...posledni rok mi leguan vykonal potrebu do teraria par krat a to vetsinou pres vikend, kdy jsme nebyli doma. Ze zkusenosti vim, ze radeji to v sobe udrzi, nez by se mel vytentovat do terarka. Kdyz uz to ale udela, tak z jednoho mista na vetvi. Abych tomu predchazel, tak ho kazdy den hodim do vany, napustim vodu a on se tam vys*re. Tim odpada jakekoli vytirani a uklizeni podlany teraria - na ni mam lino (imitace kamene), takze kdyz obcas shodi misku s zradlem, nebo zrovna "pelicha", tak to neni problem pouklizet. Tolik k hygiene :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru