Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je Gonyosoma oxycephala vhodný had?

Máme prvního hada a vybraly jsme si právě užovku Gonyosoma oxycephala , přestože je uváděná jako nevhodná pro začátečníky.
Terárium je přírodního charakteru 50x60x100 (šxhxv). Je to samice a máme jí půldruhého měsíce od chovatele z Plzeňského kraje . Jsme nadšené , protože je vzorná hned od začátku , co je u nás , za co jistě vděčíme předchozímu svědomitému odchovu .
Je zdravá , vitální , s chutí loví a konzumuje odstavené myšky , jednu až dvě týdně.Předpisově tráví,vylučuje do dvou dnů po nakrmení a pak dva i tři dny denně podle velikosti strávené myšky.
Bude se nyní podruhé svlékat , předchozí svlek měřil 90 cm .
Atraktivně vypadá a naprosto přirozeně se chová . Není bezdůvodně agresivní ani útočná, jen je správně ostražitá , jak se sluší na predátora , který není domestikován .V teráriu manipulujeme každý den , úklid , rosení , výměna vody , není zatím problém.Také se nechá pozorovat při otevřeném teráriu , pokud jsme v klidu, pomalým pohybem se jí můžeme i lehce dotknout .Přitom si nás "očichává" , vysunuje krásný modrý jazyk a zachytává pachové vjemy.
Na dně terária je lignocel a když už je užovka hladová ,tedy dosti aktivní, slídí i dole po potravě. Ovšem jen k večeru , před zhasnutím , nikam se ale nezahrabává , na spaní zase šplhá nahoru do svého. Do vody neleze , vodu pije z listů rostlin a největší žízeň má tak druhý až třetí den po nakrmení:-)
Po dobrém trávení vyleze z úkrytu , napije se a pak se většinou hned vykálí :-).
Přes den je natažená nebo stočená ve větvích nebo v listí umělých či živých rostlin .Pokud je v úkrytu a není zrovna po jídle nebo zakalená před svlékáním , hlavou hned po ránu při rozsvícení vykukuje a pozoruje cvrkot okolo terária.Úkryty si oblíbila v horní části terária .
Když se plazí ve větvích , snaží se splývat s listím , je pěkné pozorovat jak cíleně vybírá místa , kde je listí :-)Když přijdu k teráriu , dá někdy práci ji v zeleni najít , má tam dost květin . Myslím , že jí to tak vyhovuje , přestože údržba je náročnější .Už nyní víme , že jak poroste , bude lepší dopřát jí větší prostor a tak plánujeme větší přírodní terárium ,aby její krása , zvláště v pohybu , vynikla .

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny