Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je Gonyosoma oxycephala vhodný had?

Dobrý den,
Rád bych se chtěl zeptat, jestli je gonyosoma oxycephala vhodný had pro začátečníka.A prosím zda by mi někdo kolem ní nemohl povědět.Předem dík

Změna předmětu, původně: Je gonyosoma oxycephala vhodný had? (MadMike)

Předmět Autor Datum
Tohleto vlákno pročti http://tera.poradna.net/q/view/72259-gonyosoma-oxy cephala-chova-niekto-tohoto…
Josefek 01.03.2010 20:50
Josefek
Ziaden had nieje narocny, ak mu vies pripravit take podmienky ake potrebuje... No vo vseobecnosti sa…
danio007 01.03.2010 22:07
danio007
Je pravda, že když mu uděláš podmínky, které vyžaduje, tak proč ne. Záleží dost na tom, jestli bude…
SNBák 02.03.2010 10:50
SNBák
Ahoj SNBáku, jak si psal, pokud jim člověk dá, to co potřebují tak to je v pohodě... co se týče stre…
boomslang 02.03.2010 11:12
boomslang
Chtěla jsem se zeptat.jak se k té babě chová??Mám ročního samečka,je to také pohodář,ale popravdě je…
Kikiiina 12.10.2010 18:39
Kikiiina
Zdravím muj první had byla Gonyosoma a to sem neměl žádné zkušenosti ze žádným hadem.Přečetl sem si…
Jirka g. 02.03.2010 11:13
Jirka g.
od kolikati cm se můžou pářit gonyosoma prosím napište délku samce i samice
xx 11.10.2010 16:25
xx
gonyosomy rozhodně nejsou pro začátečníky, souhlasím s ostatníma. Kdysi jsem je taky chovala, musím…
hadalik 11.10.2010 16:41
hadalik
Máme prvního hada a vybraly jsme si právě užovku Gonyosoma oxycephala , přestože je uváděná jako nev…
úža 07.01.2012 23:18
úža
Jsou to nádherní hadi a vždycky si říkám, že až se mi začnou klepat ruce a bez Prostamolu neudělám k…
Apophis 08.01.2012 10:17
Apophis
:-D Jeste nam chvilku vydrzis ne ? ;-)
Radar14 08.01.2012 10:23
Radar14
Snažím se, i když včera U Švejka se mi to nějak vymklo :-D
Apophis 08.01.2012 10:54
Apophis
:-D Tak se to obcas prihodi no, hlavne se pak moc nemotat kolem mamb.. :-D To pak se Prostamol dost… poslední
Radar14 08.01.2012 10:57
Radar14

Je pravda, že když mu uděláš podmínky, které vyžaduje, tak proč ne. Záleží dost na tom, jestli bude rozežraný, protože pokud nemáš zkušenost s rozkrmováním hadů, tak rozkrmit gondu není žádná prdel. Chce to spoustu trpelivosti a obdržíš spoustu kousanců. Hlavně si chce uvědomit, že to není had na to tzv. ochočování. Jsou to bestie a bolí to od nich. Nehledě na to jsou to stresáci, kteří při zásahu do jejich stereotypu přestanou žrát a podobně. Jsou tu ale i lidi, kteří mají více zkušeností a třeba i klidné hady a třeba se mnou nebudou souhlasit. Moje zkušenosti jsou prozatím roční, takže ne velké a uvedl jsem jen to, co jsem na nich vypozoroval já. Pokud žerou, mají co potřebují, tak to až tak extra náročný had není. Prostě potřebuje to své. S importy nemám žádnou zkušenost, ale jak napsal danio007, nebrat;-)

Ahoj SNBáku, jak si psal, pokud jim člověk dá, to co potřebují tak to je v pohodě... co se týče stresů tahání a netahání, záleží na daném kuse, samce mám 100% pohodáře a nerozhodí ho absolutně nic, ač teďka dostal babu, tak divně pokukuje :-) jsem jediná osoba, kterou nekouše, cizí rád cvakne :-)

Jinak co jsem kde o nich četla, tak se uvádí, že to jsou stresáci, ale jak říkám, záleží hodně na daném hadovi.

Pokud byste dal vedle sebe gondu z importu a stejně velkou gondu z kvalitního odchovu, tak ten rozdíl vidíte. Udržet gondu z importu je kolikrát těžké, podepisuje se na tom mnoho věcí: stres, dehydratace, paraziti...

Chtěla jsem se zeptat.jak se k té babě chová??Mám ročního samečka,je to také pohodář,ale popravdě jen na mě,běda někomu na něj sáhnout:-)ale to se mi líbí,aspon je svůj.Chtěla bych mu také pořídit samičku,jen bych jí chtěla zase od mala,teda asi od 2-3 měsíců a bojím se,jak se k ní bude chovat.

Zdravím muj první had byla Gonyosoma a to sem neměl žádné zkušenosti ze žádným hadem.Přečetl sem si hlavně co had vyžaduje a tak sem mu postavil terárium takové aby se had cítil jako doma.Když sem hada dostal do rukou měřil 73cm a byly mu 3 měsíce.Tedkon hadovi bude 1.rok a měří něco přes 1.metr a 80 cm.Problém sem měl sním jen jeden a to že nechtěl žrát protože mám samce tak sem se dozvěděl že to samci dělají častěji jak samice.Musel sem hadovi dát násilím asi dvě holata.Po tomto zákroku had začal příjímat potravu pravidelně.Nikdy mě nekousl a občas se sním pomazlím ale především ho nechávám v klidu aby se nestresoval a jen ho pozoruji do budoucna přemýšlím o samici a nějaké hadíky vychovat.Gonyosomu pravidelně kropím vodou a udržuji 70-80 procent vlhkosti. V teráriu má plno větví na šplhání a jako rostliny sem použil bambus.

gonyosomy rozhodně nejsou pro začátečníky, souhlasím s ostatníma. Kdysi jsem je taky chovala, musím ještě podotknout, že gonyosomy trpí na nedostatek vit.E a selenu, většinou se to projeví až později a dochází ke kardiomyopatiím a akutnímu srdečnímu selhání, vím z vlastní zkušenosti.Ale pokud si na ně člověk troufá, klidně ale chce to hodně trpělivosti.

Máme prvního hada a vybraly jsme si právě užovku Gonyosoma oxycephala , přestože je uváděná jako nevhodná pro začátečníky.
Terárium je přírodního charakteru 50x60x100 (šxhxv). Je to samice a máme jí půldruhého měsíce od chovatele z Plzeňského kraje . Jsme nadšené , protože je vzorná hned od začátku , co je u nás , za co jistě vděčíme předchozímu svědomitému odchovu .
Je zdravá , vitální , s chutí loví a konzumuje odstavené myšky , jednu až dvě týdně.Předpisově tráví,vylučuje do dvou dnů po nakrmení a pak dva i tři dny denně podle velikosti strávené myšky.
Bude se nyní podruhé svlékat , předchozí svlek měřil 90 cm .
Atraktivně vypadá a naprosto přirozeně se chová . Není bezdůvodně agresivní ani útočná, jen je správně ostražitá , jak se sluší na predátora , který není domestikován .V teráriu manipulujeme každý den , úklid , rosení , výměna vody , není zatím problém.Také se nechá pozorovat při otevřeném teráriu , pokud jsme v klidu, pomalým pohybem se jí můžeme i lehce dotknout .Přitom si nás "očichává" , vysunuje krásný modrý jazyk a zachytává pachové vjemy.
Na dně terária je lignocel a když už je užovka hladová ,tedy dosti aktivní, slídí i dole po potravě. Ovšem jen k večeru , před zhasnutím , nikam se ale nezahrabává , na spaní zase šplhá nahoru do svého. Do vody neleze , vodu pije z listů rostlin a největší žízeň má tak druhý až třetí den po nakrmení:-)
Po dobrém trávení vyleze z úkrytu , napije se a pak se většinou hned vykálí :-).
Přes den je natažená nebo stočená ve větvích nebo v listí umělých či živých rostlin .Pokud je v úkrytu a není zrovna po jídle nebo zakalená před svlékáním , hlavou hned po ránu při rozsvícení vykukuje a pozoruje cvrkot okolo terária.Úkryty si oblíbila v horní části terária .
Když se plazí ve větvích , snaží se splývat s listím , je pěkné pozorovat jak cíleně vybírá místa , kde je listí :-)Když přijdu k teráriu , dá někdy práci ji v zeleni najít , má tam dost květin . Myslím , že jí to tak vyhovuje , přestože údržba je náročnější .Už nyní víme , že jak poroste , bude lepší dopřát jí větší prostor a tak plánujeme větší přírodní terárium ,aby její krása , zvláště v pohybu , vynikla .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru