Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ještě k Heosemys spinosa

No, aby se svet-zelv dočkal odpovědi (byť nevím, bude-li to někdo opravdu číst), zkusím to také - vzhledem k tomu, že je Heosemys spinosa podobně jako Rhinoclemmys pulcherrima pralesní podrostová želva, bude se jí svou biologií podobat, tedy s jistými modifikacemi by šlo použít stejný návod (který jsem svého času dal dohromady):

http://ifauna.cz/rubriky/clan_show.php?id=5044&r=3

Asi nejzávažnějším rozdílem je to, že Heosemys spinosa obvykle dorazí v podstatně zbědovanějším stavu. Poslední zásilka měla cca 80 - 90 % úmrtnost.
Další rozdíl je v teplotě - ta závisí na lokalitě, odkud zvířata pocházejí, velmi hrubým odhadem by snad mohlo vyhovovat přes den 26 - 28 stC s možností ochladit se na 22 a ohřát na 32 a noční pokles na nějakých 22 - 24 stC. Pokud budou známá data teplot z lokality, půjde tyhle hodnoty vynásobit Beiwoczkiho konstantou, aby se došlo ke správným teplotním průběhům. Hádám, že bude vyšší podíl živočišné stravy, hrubým odhadem mezi 30 - 60 %. Doporučil bych z nabídky, přinejmenším po dobu rekonvalescence vynechat larvy potemníků - tedy jak moučné červy, tak Zophobase. Použít jako živočišnou složku by snad šlo žížaly, možná rozmražené (opět po dobu rekonvalescence nikoli sušené) gamarusy a krill, vhodné by pravděpodobně mohlo být želatinové krmení používané v ZOO Praha. Z nabíkdy rostlinné potravy bych opět po dobu rekonvalescence vynechal pekingské zelí, vhodná by byla Endivie (štěrbák - salátová čekanka), ať už klasická nebo jako tzv. frizéé. Je dost možné, že nebudou chtít přijímat potravu, k rozkrmení někdy mohou pomoct banány, háček je, že při dlouhodobém krmení banány si zvíře zadělává na metabolický tozvrat. Do banánů by snad šlo přidávat vápník a eventuálně to použít jako obal na dávku antiparazitálních přípravků - skoro určitě bude nutné začít s léčbou prvokové infekce (úporné průjmy, často s krví), po stabilizaci zpatrně i odčervení (infekce Hexamita má při léčení z dobrých důvodů přednost).

Svět Želv nás tady obvinil z podjatosti. Domnívám se, že vzhledem k tomu, že jsem na ty stránky poskytnul jisté množství fotografií, jen těžko z toho lze vinit mne. Proto si ještě dovolím vznést své námitky:
1) Dovozce chce dovézt jen počet zvířat, která si někdo předem závazně objedná. Vzhledem ke stavu, v jakém obvykle dorazí, si troufám tvrdit, že ještě cestou nebo krátce po ní uhyne tak 20 - 30 % zvířat a nebude možné tomu nijak zabránit. Protože nemám moc velké ubytovací možnosti, rád bych pořídil tak 4 zvířata, s tím, že časem by se mohlo podařit eventuálně dopárovat, pokud nevyjde vhodný poměr. Jenže jako maloodběratel z Prahy (do Zlína docela daleko) budu mít téměř jistotu, že budu vybírat z už přebraných zvířat a silně se mi nelíbí představa, že bych měl být zavázán odkoupit želvu, která je už napůl muzeální exponát (k uložení do líhforolové fixáže). Tedy při formulaci "nebereme žádná zvířata navíc" někdo bude mít v ruce "Černého Petra" a dovozce se to snaží hodit na chovatele.
2) Na internetu je poměrně dost materiálu v anglickém a německém jazyce, pravda je ale, že si mnohé návody navzájem odporují, což patrně vychází z toho, že chovatelé měli zvířata různého původu (vystupuje i dost vysoko do hor). O tom, že je úspěšně rozmnožila Durrellova ZOO na Jersey jsem se domníval, že je všeobecně známo.

3) Tahle námitka se netýká Heosemys spinosa - u Cyclemys bude klika, když bude celá dodávka jeden druh - je poměrně obtížné je odlišit, snad s výjimkou druhu pulchristriata. U Indotestudo forsteni bych doporučil, aby je někdo prověřil (nejlépe Marek Harvan), protože mezi nimi snadno mohou být zamíchány Indotestudo elongata, dovezené třeba z Thajska a opatřené indonéskými papíry...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Aktualizace dne 26.4.2010 Dovolte mi k tomuto vlaknu uvest nasledujici sdeleni: SvetZelv.cz se v ne… poslední
svetzelv 26.04.2010 16:39
svetzelv

Aktualizace dne 26.4.2010
Dovolte mi k tomuto vlaknu uvest nasledujici sdeleni:

SvetZelv.cz se v nedavne minulosti (viz debata nize) pustil do pokusu dovezt zelvy pres importera, tedy do cinnosti, ktere nerozumel, a dale do pokusu preprodavani zelv. Uvedomili jsme si, ze touto cestou stejne nezadotujeme cas straveny s nasim webem a chystanymi projekty kolem nej a tyto obchodni cinnosti jsme k dnesnimu dni ukoncili.

Vyzkouseli jsme si, jake to je, a zjistili jsme, ze se to neslucuje se smerem, ktery jsme docasne opustili, tedy zajimat se o zelvy a snazit se prinaset informace o jejich a nasem svete.

Dekujeme za vlnu opravnene kritiky, nasim cilem nebylo nikoho zmast.

Jedinou komerci tedy zustava vyhledavani sponzoru pro podporu nasich zameru a novych projektu.
Prilezitostne u nas budou v nabidce odchovy clenu redakce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru