Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ještě k Heosemys spinosa

No, aby se svet-zelv dočkal odpovědi (byť nevím, bude-li to někdo opravdu číst), zkusím to také - vzhledem k tomu, že je Heosemys spinosa podobně jako Rhinoclemmys pulcherrima pralesní podrostová želva, bude se jí svou biologií podobat, tedy s jistými modifikacemi by šlo použít stejný návod (který jsem svého času dal dohromady):

http://ifauna.cz/rubriky/clan_show.php?id=5044&r=3

Asi nejzávažnějším rozdílem je to, že Heosemys spinosa obvykle dorazí v podstatně zbědovanějším stavu. Poslední zásilka měla cca 80 - 90 % úmrtnost.
Další rozdíl je v teplotě - ta závisí na lokalitě, odkud zvířata pocházejí, velmi hrubým odhadem by snad mohlo vyhovovat přes den 26 - 28 stC s možností ochladit se na 22 a ohřát na 32 a noční pokles na nějakých 22 - 24 stC. Pokud budou známá data teplot z lokality, půjde tyhle hodnoty vynásobit Beiwoczkiho konstantou, aby se došlo ke správným teplotním průběhům. Hádám, že bude vyšší podíl živočišné stravy, hrubým odhadem mezi 30 - 60 %. Doporučil bych z nabídky, přinejmenším po dobu rekonvalescence vynechat larvy potemníků - tedy jak moučné červy, tak Zophobase. Použít jako živočišnou složku by snad šlo žížaly, možná rozmražené (opět po dobu rekonvalescence nikoli sušené) gamarusy a krill, vhodné by pravděpodobně mohlo být želatinové krmení používané v ZOO Praha. Z nabíkdy rostlinné potravy bych opět po dobu rekonvalescence vynechal pekingské zelí, vhodná by byla Endivie (štěrbák - salátová čekanka), ať už klasická nebo jako tzv. frizéé. Je dost možné, že nebudou chtít přijímat potravu, k rozkrmení někdy mohou pomoct banány, háček je, že při dlouhodobém krmení banány si zvíře zadělává na metabolický tozvrat. Do banánů by snad šlo přidávat vápník a eventuálně to použít jako obal na dávku antiparazitálních přípravků - skoro určitě bude nutné začít s léčbou prvokové infekce (úporné průjmy, často s krví), po stabilizaci zpatrně i odčervení (infekce Hexamita má při léčení z dobrých důvodů přednost).

Svět Želv nás tady obvinil z podjatosti. Domnívám se, že vzhledem k tomu, že jsem na ty stránky poskytnul jisté množství fotografií, jen těžko z toho lze vinit mne. Proto si ještě dovolím vznést své námitky:
1) Dovozce chce dovézt jen počet zvířat, která si někdo předem závazně objedná. Vzhledem ke stavu, v jakém obvykle dorazí, si troufám tvrdit, že ještě cestou nebo krátce po ní uhyne tak 20 - 30 % zvířat a nebude možné tomu nijak zabránit. Protože nemám moc velké ubytovací možnosti, rád bych pořídil tak 4 zvířata, s tím, že časem by se mohlo podařit eventuálně dopárovat, pokud nevyjde vhodný poměr. Jenže jako maloodběratel z Prahy (do Zlína docela daleko) budu mít téměř jistotu, že budu vybírat z už přebraných zvířat a silně se mi nelíbí představa, že bych měl být zavázán odkoupit želvu, která je už napůl muzeální exponát (k uložení do líhforolové fixáže). Tedy při formulaci "nebereme žádná zvířata navíc" někdo bude mít v ruce "Černého Petra" a dovozce se to snaží hodit na chovatele.
2) Na internetu je poměrně dost materiálu v anglickém a německém jazyce, pravda je ale, že si mnohé návody navzájem odporují, což patrně vychází z toho, že chovatelé měli zvířata různého původu (vystupuje i dost vysoko do hor). O tom, že je úspěšně rozmnožila Durrellova ZOO na Jersey jsem se domníval, že je všeobecně známo.

3) Tahle námitka se netýká Heosemys spinosa - u Cyclemys bude klika, když bude celá dodávka jeden druh - je poměrně obtížné je odlišit, snad s výjimkou druhu pulchristriata. U Indotestudo forsteni bych doporučil, aby je někdo prověřil (nejlépe Marek Harvan), protože mezi nimi snadno mohou být zamíchány Indotestudo elongata, dovezené třeba z Thajska a opatřené indonéskými papíry...

Předmět Autor Datum
Dobry den pane Hainz, dekuji Vam za Vasi reakci a uzitecne informace. Vite, takhle nejak jsem si pr…
SvětŽelv.cz 07.03.2010 13:17
SvětŽelv.cz
Vite, to me prave zamrzelo na poradne (aniz bych chtel nekoho obvinovat ze zaujatosti) - kdybychom b…
wufeng 07.03.2010 15:03
wufeng
nařízení Komise (ES) č. 359/2009.Najděte si tohle a hned uvidíte že dovoz Heosemys spinosa je v pods…
spinosa 07.03.2010 15:47
spinosa
Uvidime, co nam nabidne importer, ale zda se, ze budeme mit smulu.
SvětŽelv.cz 07.03.2010 16:36
SvětŽelv.cz
wufeng: diky za Vasi reakci, pokuste se precist mou odpoved Petrovi jeste jednou, pokud ji nepochopi…
SvětŽelv.cz 07.03.2010 16:59
SvětŽelv.cz
pokuste se precist mou odpoved Petrovi jeste jednou, pokud ji nepochopite, tak se tim uz netrapte.…
wufeng 08.03.2010 12:04
wufeng
Wufeng mi mluví z duše,nemusím snad ani nic dodávat. Z mé osobní komunikace s panem Šenkeříkem po em…
jana74 08.03.2010 19:03
jana74
Víte lidi, já již nějaký ten rok dělám v neziskové sféře. Nezisková sféra = nekomerční ale nemusí to…
montykh 08.03.2010 20:32
montykh
Aktualizace dne 26.4.2010 Dovolte mi k tomuto vlaknu uvest nasledujici sdeleni: SvetZelv.cz se v ne… poslední
svetzelv 26.04.2010 16:39
svetzelv

Dobry den pane Hainz,

dekuji Vam za Vasi reakci a uzitecne informace. Vite, takhle nejak jsem si predstavoval, ze by mohla odborna debata na poradne probihat.

K Vasim namitkam:
1/ vezeme jen pocet objednanych kusu s tim, ze puvodne chtel zakaznik jen 2 ks, ale vysvetlili jsme mu riziko, ktere popisujete i Vy a nechali jsme na nem, jestli to chce podstoupit nebo vzit zvirat vic. Nejsme importer, ktery doveze 30 zelv, preleci je, stabilizuje, cast mu uhyne a zbytek pak zacne prodavat v cenach takovych, by zaplatili naklady + zisk. Takze vlastne ani neni moznost, aby jste vybiral z prebranych zvirat. Cerneho Petra jsme zajemci jasne deklarovali, on s podminkami souhlasi a jdeme dal. Jina situace by byla, kdybychom resili suchozemske zelvy, ktere jsou nyni nasi specializaci. Tady bychom uz Petra vzali na sebe, protoze bychom chteli dovezt zvirata i pro sebe a postupovali bychom vyse zminenym obchodnim zpusobem.
Vite, to me prave zamrzelo na poradne (aniz bych chtel nekoho obvinovat ze zaujatosti) - kdybychom byli importer, co si nebere servirky, dovazi, nechava umirat a zbytek prodava a hledi jen na prachy, pak bych pochopil tu vlnu nevole. Ale ja naivka jsem myslel, ze poradna je o lidech se zapalem treba pro zelvy, ale ukazalo se, ze jim vadi, ze nekdo neco udela i za penize. Toto neplati o Vas, Vy (ani Krokodyl) jste v diskuzi ani nevystupovali takovym legracnim zpusobem jako ostatni a o Vasi odbornosti a vasni pro zelvy nemuze byt rec!

2/ Jiste, ze internet obsahuje cizojazycne texty, ale myslel jsem, ze moznost probrat to v diskuzi by mohla byt prinosnejsi. Protoze ale mokre zelvy jdou zatim mimo nas, netusil jsem, jak je spinoza nedostupna a malo chovana. Tedy ani o Durrellove ZOO jsem az do doby, kdy jsem procital net neslysel. Ale stejne pochybuji, ze by se mnou nekdo od nich diskutoval :-)

3/ I.forsteni zatim nevezeme (kdyby jo, pak ma kolega, ktery s farmou obchoduje, velmi dobry vztah s majitelem a riziko zamerneho zamichani temer nehrozi, ale i tak bych pana Harvana oslovil, publikoval u nas velmi rozsahly clanek o Indotestudach).

Takze abych to na zaver jeste jednou osvetlil - pripadny dovoz uskutecni importer, ktery vozi jine plazy a ma moznost nam prilozit zelvy, ktere jej "nezajimaji". SvetZelv neni importer s patricnymi povolenimi. Dale mame problem, ze nemuzeme mokre zelvy privezt, prelecit, stabilizovat a prodat, protoze tato sekce jeste neni funkcni, zatim jsme jen suchozemci. Odborna verejnost nas bude vzdy povazovat za padouchy a mym cilem je ukazat, ze nam jde o neco vic nez jen preprodani zelv. Mame totiz jednu vyhodu - penize plynou z komercnich aktivit, zelvy jsou laska a vasen, ktera kdyz vydela na svuj provoz, tak to bude zazrak.

Diky za Vase e-mail a cas, ktery jste si pro nas jeho napsanim udelal (a taky ve vsech ostatnich prispevcich a fotkach!)

Vite, to me prave zamrzelo na poradne (aniz bych chtel nekoho obvinovat ze zaujatosti) - kdybychom byli importer, co si nebere servirky, dovazi, nechava umirat a zbytek prodava a hledi jen na prachy, pak bych pochopil tu vlnu nevole. Ale ja naivka jsem myslel, ze poradna je o lidech se zapalem treba pro zelvy, ale ukazalo se, ze jim vadi, ze nekdo neco udela i za penize.

Ale o tom to přeci vůbec není. Původně jsem sem už nechtěl nic přidávat, ale mám pocit, že jste zatím ještě nic nepochopil. Vy se pořád tváříte jak je všechno čisté, jak to myslíte dobře a že to děláte pro lásku k želvám. Ale s každou vaší další odpovědí vyplouvají na povrch věci, které jen odhalují, že opět říkáte něco jiného než děláte. Ikdyž teď už jste v tom sám tak zamotaný, že už asi ani vy nevíte jak to vlastně je.

Nejdříve nám sem předhodíte, že vezete velké množství želv pro klienta.

Situace je taková, že vezeme pro klienta větší množství těchto želv a rádi bychom se dozvěděli o zkušenostech s jejím chovem pro poskytnutí 100% péče.

Takže si tu o vás myslíme, že želvy vezete vy přímo a na otázky zde přítomných odpovídáte jako by jste byl importér.

Pak přidáte nejasné prohlášení, které si tu těžko rozšifrujeme.

Jeste dodatek - nejsme importni firma, takze mate pravdu, o importu moc nevime a ani jej nebudeme realizovat. Pouze jsme pro zakaznika toto zajistili.

Pak se najednou dozvíme, že jde asi jen o pár želv, když původně mělo jít o 2 kusy a zase je vezete vy.

vezeme jen pocet objednanych kusu s tim, ze puvodne chtel zakaznik jen 2 ks, ale vysvetlili jsme mu riziko, ktere popisujete i Vy a nechali jsme na nem, jestli to chce podstoupit nebo vzit zvirat vic.

a teprve nakonec se dozvíme, že vy vlastně nic nevezete, že jste pouze objednali přes třetí stranu dovoz.

pripadny dovoz uskutecni importer, ktery vozi jine plazy a ma moznost nam prilozit zelvy, ktere jej "nezajimaji". SvetZelv neni importer s patricnymi povolenimi.

Tak nás tady neobviňujte, že nechceme vést odbornou debatu, když nás tady pořád zahrnujete polopravdami. Zrovna, tak pokud je vše tak "křišťálově čisté" proč tedy dáváte inzerát že prodáte spinosy, když tedy vlastně jen zprostředkováváte dovoz pro klienta a importy vlastně nechcete dělat?

Tak mám pocit, že jsme na tom stejně furt jak na začátku. Stránku o nás jste si sice opravili, ale vaše jednání zůstává pořád stejně podivné.

Odborna verejnost nas bude vzdy povazovat za padouchy a mym cilem je ukazat, ze nam jde o neco vic nez jen preprodani zelv.

Můžu se tedy zeptat (ikdyž nejsem odborná veřejnost a za padouchy vás zatím nepovažuji) co je tedy vlastně vaším cílem? Mluvíte o suchých želvách. Chcete tedy vybudovat farmu na suchozemky, nebo je začít importovat a prodávat? Mě smysl vašeho konání nějak uniká.

Dodatek:

Toto neplati o Vas, Vy (ani Krokodyl) jste v diskuzi ani nevystupovali takovym legracnim zpusobem jako ostatni a o Vasi odbornosti a vasni pro zelvy nemuze byt rec!

Safra, aby se nám tady pánové nemuseli červenat. Kdyby tohle někdo napsal vůči mé osobě tak bych rozhodně dopadl takhle :-[:-[:-[.

nařízení Komise (ES) č. 359/2009.Najděte si tohle a hned uvidíte že dovoz Heosemys spinosa je v podstatě nemožný pokud ovšem nebudete odchyty vydávat za faremní odchovy což se zrovna v Indonésii celkem důrazně kontroluje.

wufeng: diky za Vasi reakci, pokuste se precist mou odpoved Petrovi jeste jednou, pokud ji nepochopite, tak se tim uz netrapte.
Pokud budete potrebovat s necim pomoct, kontakty na nas jiste na netu najdete, ja myslim, ze tady to pro nas skoncilo, asi bude opravdu lepsi to zahranici.

Drzim palce, at Vam zelvy dupou.

pokuste se precist mou odpoved Petrovi jeste jednou, pokud ji nepochopite, tak se tim uz netrapte.

Ono se to dá těžko pochopit, když si neohlídáte ani vlastní stránky a na dvou stranách tvrdíte úplný opak.

Nejdříve tady lákáte spolupracovníky aby pro vás zadara pracovali:

spoluprace

Mladý a dynamicky se rozvíjející chovatelský portál SvětŽelv.cz hledá tyto spolupracovníky:

fotograf
chovatel suchozemských želv
herpeto veterinář
grafik
editor
reportér

Všechny pozice samozřejmě v mužském i ženském rodě :-)

Jedná se o nekomerční projekt, proto nehledáme zaměstnance ale spolupracovníky - nadšence chovatele, kterým nemůžeme nabídnout finance, ale možnost podílet se na tvorbě tohoto unikátního portálu, být jeho součástí, mít jej jako svou prezentaci a portfolio, případně odkaz na sebe sama.

Spojte svoji budoucnost a své jméno s portálem SvětŽelv.cz !

A tady už konečně lezete s pravdou ven, že tak úplně nekomerce to nebude.

http://www.svet-zelv.cz/index.php/partneri-projekt u-svet-zelv

Děkujeme našim partnerům za podporu našeho projektu, který již přesáhl hobby pojetí a do budoucna směřuje k profi činnosti s hlavním zaměřením na výchovně vzdělávací projekt, který se nebrání vydělávání, protože jen tak můžeme dosáhnout ve světě želv na cíle, o kterých jsme doposud jen snili.

Že jste vznikli před pár měsícema a dušovali se, jak to bude nekomerční projekt, tak ani dlouho netrvalo a pravda vylezla ven. Pak se divíte, že vaše věrohodnost se rovná nule.
Omlouvám se všem na poradně za OT, ale hrozně mě štve když někdo dělá z lidí blb...

Víte lidi, já již nějaký ten rok dělám v neziskové sféře.
Nezisková sféra = nekomerční ale nemusí to být nevýdělečné. Ale funguje to trochu jinak.

Pokud je to komerčním stylem:
Prodám želvu xy za xy Kč.
Není to průhledné, vyvolává to pocit obchodníka. A obchod to i bude, když je to zajišťováno pro klienta.

Pokud je to nekomerčním stylem:
Sháním chovatele, kteří jsou ochotni podílet se na dovozu želvy xy. Náklady na to budou tolik a tolik, já chci za zprostředkování tolik a tolik. Je tam to a to riziko, které poneseme společně. S dovozem jsou spojeny tyto a tyto náklady, o které se podělíme.
Je to jasné, čisté, průkazné, proti tomu ani slovo, je to nekomerční, práce a náklady se zajišťující osobě zaplatí.

Ono pokud by SvětŽelv.cz nebyla Agentura Saros, s.r.o., která říká, že se chová nekomerčně a přitom to vypadá jinak, ale byl to SvětŽelv o.s., o.p.s, nadace apod, tak to vypadá jinak. Taková neziskovka pak může získat i různé granty. Agentuře Saros, která má v registrech chov zvířat jen jako jednu z mnoha činností se budou granty získávat docela špatně a lidem se do spolupráce také chtít moc nebude, nejméně do doby, kdy bude mít jako nekomerční projekt klienty a zákazníky.

Aktualizace dne 26.4.2010
Dovolte mi k tomuto vlaknu uvest nasledujici sdeleni:

SvetZelv.cz se v nedavne minulosti (viz debata nize) pustil do pokusu dovezt zelvy pres importera, tedy do cinnosti, ktere nerozumel, a dale do pokusu preprodavani zelv. Uvedomili jsme si, ze touto cestou stejne nezadotujeme cas straveny s nasim webem a chystanymi projekty kolem nej a tyto obchodni cinnosti jsme k dnesnimu dni ukoncili.

Vyzkouseli jsme si, jake to je, a zjistili jsme, ze se to neslucuje se smerem, ktery jsme docasne opustili, tedy zajimat se o zelvy a snazit se prinaset informace o jejich a nasem svete.

Dekujeme za vlnu opravnene kritiky, nasim cilem nebylo nikoho zmast.

Jedinou komerci tedy zustava vyhledavani sponzoru pro podporu nasich zameru a novych projektu.
Prilezitostne u nas budou v nabidce odchovy clenu redakce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru