Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Guttata problém s kůží

Dobrý den. Mám 5 let starého (asi) samce užovky červené. Doteď bylo vše v pořádku, nedošlo ani ke změnám podmínek ve keterých je chován, ještě před 3 týdny žral(od té doby jsem ho nekrmila). Asi před týdnem šel normálně do svleku(hlava se mu vybarvila sice dříve než tělo ale to asi nebude důležité) Ke svleku už však nedošlo. Kůže se na něm "zmačkala" ale nikde se neodlupuje a vypadá trochu jako vyschlá. Mohlo by jít třeba o nedostatek nějakého vitamínu nebo nějaké onemocnění? Předem děkuji za jakoukoli radu.

Předmět Autor Datum
Zdravím, myslím že nejlepší v tomto případě by byla fotka, nějak si nedovedu představit tu zmačkanou…
Rhianna 02.04.2010 09:53
Rhianna
Tenhle problem jsem resil, kdyz jsem mel C. radiata napadenou silne roztocema. Potvurka je porad zal…
VH 02.04.2010 10:06
VH
Máte v teráriu vlhký kout, úkryt nebo rosíte před svlekem? Já jsem asi něco podobného viděla u regiu…
mara 02.04.2010 14:38
mara
Užovku mám již od malička, takže vím jak u ní svlékání probíhá. A podmínky chovu má pořád stejné a d…
PidiTerka 02.04.2010 18:23
PidiTerka
Dal bych jí klidně na noc do nějaké plastové uzavřené krabice s vlažnou vodou (5 cm stačí). Neuškodí…
Vladěk 02.04.2010 18:55
Vladěk
Rosit 2x denně je strašně moc. Guttky nerosím skoro vůbec, jen dycky když měním noviny. Dávat hada d…
Cheert 02.04.2010 19:01
Cheert
Vždy když jsem měl nějaký problém se svlekem dával jsem hady už X druhů na několik hodin (a někdy i…
Vladěk 03.04.2010 00:13
Vladěk
Souhlasím v Vlaďkem, pokud mám tento problém, postupuji naprosto stejně. Používám na to kyblík od v… poslední
Scorpio 03.04.2010 06:41
Scorpio

Zdravím, myslím že nejlepší v tomto případě by byla fotka, nějak si nedovedu představit tu zmačkanou kůži. Nevím jak hada máte dlouho, tak netuším jestli víte že svlek probíhá tak, že se had nejprve zakalí, po pár dnech zase odkalí a až potom se svléká, tento proces může trvat i 14dní. Tak sem dejte fotku nebo ještě pár dní počkejte....

Tenhle problem jsem resil, kdyz jsem mel C. radiata napadenou silne roztocema. Potvurka je porad zalezla a ja na hady nejak moc nesaham, kdyz neni potreba a vsiml jsem si relativne pozde. Takze doporucuji zkontrolovat - u me pomohl Frontline. Byla opravdu jako pomuchlana a myslel jsem, ze je to konec. Po aplikaci se vse velmi rychle upravilo zpet k normalu. Jinak muze to byt i leccos dalsiho a, jak pise Rhianna, chtelo yb to fotku. VH

Máte v teráriu vlhký kout, úkryt nebo rosíte před svlekem?
Já jsem asi něco podobného viděla u regiusky - byla celá skrabacená a vypadala vyschle - kůli špatným podmínkám chovu (chlad a především sucho) se nesvlékla ani částečně.
Had potřebuje v první řadě pomoc se svlekem - odmočit a opatrně sundat starou kůži.

Rosit 2x denně je strašně moc. Guttky nerosím skoro vůbec, jen dycky když měním noviny. Dávat hada do boxu s vodou na noc taky není dobrej nápad, voda vychladne, bude studená. Ratši dat do terárka krabicu s vlhkým rašeliníkem a během dne vzít hada, kopnout ho do boxu ve kterým bude vlhkej ručník (namočenej v teplé vodě) a přikrýt ho tím. Pokud není fakt svlíklej a svlek na něm ,,přischl´´ pomůže to a ručně ho opatrně dosvlíkneš.

Vždy když jsem měl nějaký problém se svlekem dával jsem hady už X druhů na několik hodin (a někdy i na zmíněnou celou noc) v místnosti o pokojové teplotě (cca 22 - 23°C) do plastového boxu s vlažnou vodou a nikdy jsem neměl žádný problém se zmíněným ochlazením vody. Máčel jsem takhle když jsem potřeboval i regiusky a nebo stromáky (bez větve) Corallus,... a nebo hady z bývalého komplexu Trimeresurus. A guttaty něco snesou.
To jsou tedy čistě moje zkušenosti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru