Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Křečkomyš

Ahoj, pěkně napsané, jen si dovolim nesouhlasit s tema pevcema. Nasi bezni pevci, vsichni ti, co je uvadis, se dozivaji v prumeru tech 3 let, respektive dvou snusek (kdyz nehnizdi dvakrat rocne, jako treba konadry), pak to kape a nejen predaci. To neni z me hlavy :) Nejcasteji je hubi kunovite selmy, vcetne norka, casto si pochutnaji mysi (na hemisyn. a synantropech obzvlast)... Jasne, sojka, havran či kos jsou neco jineho.

Nepuvodnich druhu je u nas spousta, lokalnich expanzi bylo mrak, treba zvonihlik k nam prisel na zacatku stoleti a dalsi. Mas pravdu, ze ke krizeni dochazi, ale ne zcela bezne, musi dojit k nejake anomalii, ktera tomu napomuze. Napriklad to potopeni lodi :) co jim chudackum zbyvalo, ze. A ty bariery jednoznacne jsou. Je to hezky videt na dvou druzich martinacku - Eudia pavonia a pavoniella - je to jasne pripad galcialni speciace a pritom hranice mezi nimi je vcelku ostra - jak je to mozne, kdyz jsou oba vazani na jeden typ biotopu (az do hor), ze maji tak ostrou hranici? Samo, krizence delaji, jsou fertilni az do 5te generace, ale jaksi ten overlap je desne malej. Proc?

tebou zminene sklipkani priklady jsou hezke, ale v prirode je to azse malinko jinak. Ja byl na lokalitach jen nekolika malo druhu, ale malinko tusim, jak to funguje. takze Brachypelmy a to je desne zajimave, nemaji v prirode prekryvy populaci. Jak rikal kdysiva NEry, staci blbe polozenej strom aje to jinej druh. videl jsem rpednasku jedne kolegyne z Manachesteru, ktera je sledoval emilky pomoci visilacek a hlidala jejich nory a prisla na desne zajimave veci ohledne jejich pohybu - zkratim-li to, neamji se sanci potkat s jinymi samci, nez se svymi! To, ze v doma ano, je vec jina, a nema to daleko k pipetam. Stejne tak zajimave je rozsireni sklipkanku u nas - je jen nekolik malo loaklit, kde by bylo vic druhu pokupe! Jsou to druhy pribuzne, verim, ze by se v zajeti take ochotne krizili, ale jaksi k tomu v pririode nedochazi... A pritom ziji na temer stejnejch stepnich biotopech.

No, takhle by jsme asi mohli pokracovat dalů a dal a moc plodne by to nebylo :) MAs pravdu v tom, ze v zajeti skrizime leccos, v prirode ale mezidruhove ci mezirodove krizeni je veci dost vzacnou a stoji za povsimnuti. Problem je v tom, jak si stanovime hranici taxonu, blizce pribuzne druhy na zacatku speciace nam budou delat peknej hokej :)

Preji peknej dena diky za moc pekne priklady!
VH

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny