Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem terárium pro trnorepa afrického

Zdravím, stavím přítelkyni terárium pro trnorepa a chtěl bych znát Vaše názory.
Terárium má rozměry 170x55x60, v pravé spodní části bude nora, která bude samozřejmě menší a útulnější až se obloží polystyrénem. Stěny terária budou 3D z polystyrénu (vrch, zadek a boky). Na zadní stěně budou odpočívací poličky a na dně písek asi 5cm. Přední stěna bude ze zašupovacích skel a pravá stěna bude prosklená.
Moje prosba o rady tedy zní: jaké žárovky či výbojky použít? Představoval jsem si jednu s UV vlevé části šikmo na zadní stěnu a jednu obyč výhřevnou do prava od shora dolů. Přečetl jsem měření Uv tady v poradně a jsem z toho trochu zmatený. Nic méně lampa solar glo jako UV by asi stačila. Ale co použít do pravé části?
Druhá prosba je nora. Vím, že většina používá jenom úkryty, ale jak vyřešit noru? topný kámen? jakou watáž? Nora bude asi 30cm v průměru, aby se tam dospělí trnorep otočil. Mám v noře udělat větrání? Případně jak velké aby se tam udržela vlhkost.
Třetí: jak velké větrací otvory v teráriu? Myslel jsem vlevo dole 50x5cm a vpravo na stropě 50x10cm. Bude to dostačující?
Za rady a návrhy budu vděčný. Předem děkuji

Předmět Autor Datum
jak velké větrací otvory v teráriu? Myslel jsem vlevo dole 50x5cm a vpravo na stropě 50x10cm. Bude t… poslední
krokodýl 09.04.2010 16:12
krokodýl

jak velké větrací otvory v teráriu? Myslel jsem vlevo dole 50x5cm a vpravo na stropě 50x10cm. Bude to dostačující?

Začnu od konce, nedostatečné, terárium pro trndy by mělo opravdu dobře větrat, takže neuvažuj o méně než polovině stropu a pruh na boku cca aspoň těch 50 x 10 cm. A rozhodně ne perforovaný plech typu jedna díra na cm 2, ale poctivé vzdušné pletivo.

Druhá prosba je nora. Vím, že většina používá jenom úkryty, ale jak vyřešit noru? topný kámen? jakou watáž?

Mám v noře udělat větrání? Případně jak velké aby se tam udržela vlhkost.

vhodné je použít topné kabely (myslím, že stačí okolo 30 W) umístěné na bokách i stropě nory (tedy vlastního "doupěte" na konci) regulované termostatem, vhodné je také za norou udělat jakýsi perforovaný zásobník na vlhký substrát pro zlepšení mikroklimatu v noře (vyšší vlhkost), větrání stačí otvorem nory.

jaké žárovky či výbojky použít? Představoval jsem si jednu s UV vlevé části šikmo na zadní stěnu a jednu obyč výhřevnou do prava od shora dolů. Přečetl jsem měření Uv tady v poradně a jsem z toho trochu zmatený. Nic méně lampa solar glo jako UV by asi stačila.

No, důležitá je v prvé řadě intenzita a barevné podání světla, tudíž bych minimálně použil několik neutrálně bílých zářivek po celé ploše terária a jako zdroj uv b i lokálního zdroje tepla nějakou kvalitní výbojku, ideálně 300 W osram ultravitalux (nemusí svítit celodenně, pokud tam bude ještě jiný zdroj lokálního tepla, tak stačí pár hodin). Jde to kupodivu i bez výbojky s UV B (včetně pravidelného množení), ale s výbojkou je to jistější (ale bohužel podstatně dražší). Co se týká Solar Glo, tak netuším, jestli bude dostačující sama o sobě, ale vzhledem k měření může být poměrně dostupným a relativně kvalitním zdrojem UV B.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru