Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký je podle vás ideální poměr samců a samic do chovné skupiny such. želv?

Dva samci na jednom pískovišti není dobré, jeden je vždy silnější, tudíž ten druhý je zákonitě se svým sebevědomím mezi půlkama, dělá v podstatě otloukánka, což od chovatele není férové. Při minimálním počtu tři se agrese dominantního jedince k jedinci slabšímu rovná polovině (v optimálním případě), takže i těm slabším samcům zbývá dostatek sebevědomí a o páření projeví zájem přesně ve chvíli kdy alfa prosazuje svou autoritu u toho třetího. Samozřejmě neberu v úvahu možnost úhynu jednoho ze dvou samců, pokud má zbylý samec k dispozici větší počet samic bude to stejné jako všude jinde, bude se chtít před nimi někde zašít.
1,1 není také dobré, samci jsou zvyklí v přírodě o samičky soupeřit, takto nemají kde, tudíž neví jak se k samičce pořádně chovat, chovají se tedy tak jak jim příroda nařizuje, chvíli uplatňují dominanci, chvíli se snaží pářit. Není to příliš dobré.
Maximální počet zvířat ve skupině se samozřejmě musí podřídit zejména velikosti výběhu a také schopnosti chovatele reagovat a případně eliminovat možné nepřístojnosti.
Zdá se ale, že čím více jedinců obou pohlaví ve skupině tím lépe a plodněji páření probíhá. Ani třeba počet 20,30 není nijak výjmečný a pro jedince stresující. Bavíme se o rodu Testudo a Geochelone (včetně poslední dobou překlasifikovaných) Jediné problémy jsem zaznamenal u vícepočetných skupin Testudo kleinmanni

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny