Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zelva nadherna - problemy s kladenim

dobry den,
rad bych poprosil o radu. moje samice trachemys scripta elegans (17 let, 21 cm karapax)se jiz pres mesic snazi vyklast vejce. je velmi neklidna. neustale hrabe v substratu. neklidne plave po akvaterariu. viditelne se trapi...
podminky chovu: akvaterarium 130x50x20 cm vody. sous 30x50 vyplnena vlhkym piskem - hloubka substratu cca 15 cm. vyhrevna zarovka nad sousi. teplota vody cca 21st. nebyla zimovana.
v terariu je sama. samec kvuli sve agresivite temer po cely rok oddelen (vejce muzou byt oplozena i neoplozena - chvili spolu byli). krmena pestrou stravou - maso, ryby, cervy, holata, cvrcci.
v minulosti vejce nekolikrat mela. kladla relativne bez problemu. soucasna doba hrabani a pripravy na kladeni se mi zda ale prilis dlouha. vypada to ze vyklast nedokaze a trapi se..
je jiz cas jit k veterinari (calciovka, oxytocin, atd.)?
dekuji za jakekoli rady a pripominky ktere by ji mohly pomoci.

Předmět Autor Datum
Ono je dost těžký posoudit, kdy už je pozdě. Kalciem nic nezkazíš, ale pokud to dřív ve stejných pod…
krokodýl 14.04.2010 17:34
krokodýl
dekuji moc. terarium stejne nebylo. kazdopadne toto je vetsi a jeste vhodnejsi. umisteni, teplota a…
ondrejp 14.04.2010 17:45
ondrejp
Samozřejmě aplikace calcia je velmi jednoduchá, koupit v lékárně tekuté kalcium nebo sehnat mletý vá…
krokodýl 14.04.2010 17:56
krokodýl
dekuji jeste jednou za cennou radu. krmim celymi plevelnymi rybami, holaty a sneky takze jsem jakeko…
ondrejp 14.04.2010 18:00
ondrejp
No, pokud krmíte takhle, tak by problém s vápníkem mít neměla, ale když jednorázově přidáte, tak jí…
krokodýl 14.04.2010 18:03
krokodýl
Žere vám? Moje želvy někdy strašně vyvádějí, a pak se z rentgenu zjistí, že je to planý poplach, ne…
Nerous 14.04.2010 18:20
Nerous
zere dobre. sice to neni obvykly "popelnice" styl jako po vetsinu roku ale zere dost. zkusim pridat…
ondrejp 14.04.2010 18:58
ondrejp
Jestli žere, tak to klidně může naklást až za měsíc. A také hce sledovat, aby jí při kladení nerušil… poslední
Nerous 15.04.2010 10:04
Nerous

Ono je dost těžký posoudit, kdy už je pozdě. Kalciem nic nezkazíš, ale pokud to dřív ve stejných podmínkách fungovalo, tak těžko říct, kde je příčina. Měla by mít relativně vlahý substrát (okolo 25-26 st.), ale vzhledem k žárovce nad souší to asi problém nebude. Může být řada zdravotních důvodů proč se nedaří klást, od hypocalcemie až třeba po přetočený vejcovod. Jenže dovnitř a ještě k tomu u želvy je tak blbě vidět... Veterinář by mohl sonograficky nebo rentgenologicky poznat, že je tam nějaký problém (např. extrémně velké vejce), ale je to těžké rozhodování, jestli ji někam tahat a rušit nebo jí ještě dát čas...

dekuji moc.
terarium stejne nebylo. kazdopadne toto je vetsi a jeste vhodnejsi. umisteni, teplota a podminky jsou stejne a celorocne myslim vhodne. zvire je zdrave a zrave. substrat je vlhky (sama si ho neustalym pohybem vlhci) a teply diky zarovce take. dam ji tedy jeste nejaky cas.
je nejaka moznost jak ji to alespon vyzivove ulehcit? varena vejce byla jedna rada kterou jsem dostal. nejaka domaci aplikace calcia existuje nebo musim na injekci? pripadna navsteva veterinare je pro me samozrejma. jen bych to nerad uspechal. dekuji. ondrej

Samozřejmě aplikace calcia je velmi jednoduchá, koupit v lékárně tekuté kalcium nebo sehnat mletý vápenec (CaCO3) a to vpravit do potravy, to je akutka a jinak dlouhodobě není od věci jim dávat komplet zvířátka z kostřičkama (možná děláte, nevím) - myši, rybky a z bezobratlých vodní šneky přiměřené velikosti (chroustaj i s ulitama), žížaly (slušný obsah Ca). Některý pažravý želvuchy žerou (okusujou) i kus sépiovky nebo skořápky od vajec hozený ve vodě.

Žere vám?

Moje želvy někdy strašně vyvádějí, a pak se z rentgenu zjistí, že je to planý poplach, nebot vejce ještě zatím nejsou plně vyvinutá. (Ale nemají stálé kladitě, jako ta vaše.) Letos jsem tahala jednu k vetovi úplně zbytečně a asi za tři týdny mi nakladla vejce do vody:( Na hormony bych nespěchala.

Obecně platí zásada, že dokud želva žere, tak je to dobré. Když přestane žrát, měla by začít snášet nebo hrozí průšvih. Ale mě většinou žerou i snášejí a nikdy nemají pauzu, že by nežraly. Když mi těhule žrala málo, dávala jsem jí žížaly a šneky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru