Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak líhnout želvy "na samice"?

Osobně se domnívám, že celý koncept TSD (Temperature-dependent Sex Determination), je založen na chybném provedení pokusu. V normálních přírodních podmínkách se embryo nevyvíjí při teplotě stabilní na plusminus desetinu stupně Celsia. V různých učebnicích genetiky se zmiňuje, že poikilotermní živočichové mají v buňce bohatší genetickou výbavu, prostě z toho důvodu, že se embryo nevyvíjí v takřka ideálně stabilním prostředí savčí placenty. Vejce je vystaveno změnám teploty a vlhkosti, jednak v cirkadiálním (denním), jednak cirkanuálním (ročním) cyklu. Pokud je vývoj zárodku v řádu 90 dní, je snad možné cirkanuální cyklus vcelku bezpečně zanedbat.
Pohlaví embrya je ve finálním důsledku závislé na poměru koncentrací hlavních pohlavních steroidních hormonů: testosteronu a estradiolu s jistým "přicmrdáváním" několika dalších.
http://img718.imageshack.us/img718/702/choleprogte  stestr.jpg
U embryí savčích samců je činnost Aromatázy regulována úsekem sry na pohlavním X-heterochromozomu. U plazů se nepodařilo najít a prokázat sekvenční analog sry-úseku, funkční analog se hledá těžko i u zvířat se zaručeným genetickým určením. Podá-li se do embrya (např. injekčně mikroinjekcí) ve správnou dobu estradiol, vznikne samice, byť by všechny předpoklady byly na samce, pokud naopak některý inhibitor aromatázy (např. tzv. Letrozol), vznikne samec navzdory předpokladům na samici.
Je vcelku obecně známé, že když se inkubují želví mláďata na horní nebo blízko horní hranice inkubačních teplot, vzniklá mláďata mívají mnohem častější výskyt různých deformit, tzv. paštítků.
http://img30.imageshack.us/img30/6505/chabrus.jpg
Dat z přírody, získaných od "polních biologů", kteří najdou v lokalitě snůšku a v ní následně měří teploty je dost málo. Od jedné dobré duše jsem získal tahle data z Chorvatska:
http://img401.imageshack.us/img401/6587/testud.jpg
Zpracována do grafu na 24-hodinový průběh dala hezkou sinusoidu:
http://img64.imageshack.us/img64/755/tesher1ink.jp  g
Podle tohoto mám nastavený termostat od Pavla Ruse:
http://www.terarus.com/termostat_digi.php
Indotestudo elongata za těchto podmínek byly poprvé odchované roku 2007, už je mezi nimi k poznání jeden jistý samec a jedna pravděpodobná samice, zbylá tři mláďata zatím těžko říct...
http://img707.imageshack.us/img707/9953/indjuvense  xdeted.jpg
Pro ty, kdo to nepoznali, samec je ten nalevo...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny